Υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για βελτίωση αθλητικών χώρων, σχολικών αυλών καθώς και για ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Χρηματοδοτήσεις που “κουμπώνουν” στις ανάγκες της Σύρου

Αποκατάσταση του συνόλου των γηπέδων τένις, για τα οποία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα διαθέσει και πόρους από το δημοτικό ταμείο
  • Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021 - 06:20

Με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη χρηματοδοτήσεων που θα απαντήσουν σε ανάγκες της Σύρου σχετικά με αθλητικούς χώρους, σχολεία, αλλά και με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού προσεγγίζει το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, διεκδικώντας ποσά ύψους περίπου 350 χιλ. ευρώ για το νησί.

Πρόκειται για το πολυσυζητημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στην Αυτοδιοίκηση και στο οποίο, το σύνολο των προτάσεων των ΟΤΑ, πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι και την 31η Μαρτίου.

Σχετικά με την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχει γίνει γνωστό εξ αρχής από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, πως, υπήρξε επεξεργασία των αιτημάτων και των ανοικτών θεμάτων του τόπου, ώστε με συντονισμένο τρόπο και βάσει σχεδίου να διεκδικηθούν ποσά που θα χαρίσουν λύσεις.

Σύμφωνα με τις κινήσεις του Δήμου, αλλά και βάσει των σημερινών αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, θα διεκδικηθούν χρήματα για την αποκατάσταση των γηπέδων αντισφαίρισης (τένις) που βρίσκονται στο ΑΚΔΕ, καθώς επίσης θα ληφθούν κάποια ποσά για εξοπλισμό όσον αφορά τα σχολεία του νησιού που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια και συγκεκριμένα τους αύλειους χώρους τους, ενώ εξαιρετικά σημαντική απόφαση αποτελεί και η πρόταση να περάσει στην ψηφιακή “εποχή” το ιστορικό αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης.

Σημειώνεται εξ αρχής πως πρόκειται για προτάσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα και μετά από προετοιμασία και έργο του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, στο οποίο εντεταλμένος σύμβουλος είναι ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

Βελτιώνονται τα δημοτικά γήπεδα τένις μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας

Άκρως απαραίτητη είναι η κίνηση της Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και βελτίωση των γηπέδων τένις που βρίσκονται στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις που – δυστυχώς – δεν έχουν δεχθεί καμία απολύτως ουσιαστική εργασία συντήρησης για πάρα πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας(;) των αρμοδίων για το άθλημα της αντισφαίρισης είναι τα συγκεκριμένα τέσσερα δημοτικά γήπεδα, να έχουν παρουσιάσει μεγάλες φθορές κυρίως στα δάπεδά τους, οι οποίες καθιστούν πολλές φορές δύσκολη την έκβαση προπονήσεων και κυρίως όταν οι αθλητές είναι παιδιά Δημοτικού.

Από την πλευρά του, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Σύρου είχε μεταφέρει πολλές φορές την αγανάκτηση, αλλά και την αγωνία του προς τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, αλλά μέχρι και σήμερα, καμία εξ αυτών δεν είχε ασχοληθεί με συνέπεια για να αναζητήσει λύσεις και κυρίως πόρους.

Πλέον, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και(!) τα τέσσερα γήπεδα μπαίνουν στο πλάνο του Δήμου για να δεχθούν εκείνες τις εργασίες και τις επεμβάσεις που θα τα καταστήσουν ιδιαιτέρως ασφαλή για τους αθλητές και τους προπονητές.

Να σημειωθεί πως σε παλαιότερο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” είχαν αναδειχθεί αναλυτικά τα προβλήματα των γηπέδων αντισφαίρισης της Σύρου.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τη σημερινή συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, “ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προτίθεται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την πράξη “Συντήρηση δημοτικών ανοικτών αθλητικών χώρων και σχολικών μονάδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” η οποία περιλαμβάνει δύο υποέργα: Το πρώτο υποέργο αφορά τη συντήρηση των τεσσάρων εξωτερικών γηπέδων τένις των αθλητικών εγκαταστάσεων “Δ. Βικέλας” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα οποία εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό αθλουμένων του Ομίλου Αντισφαίρισης Σύρου, καθώς και δημοτών και επισκεπτών του νησιού, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους”.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται στη σχετική εισήγηση, “τα γήπεδα είναι εξωτερικά και οι φθορές λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς και η μη συντήρησή τους τα τελευταία χρόνια τα καθιστούν παλαιωμένα και επικίνδυνα (λακκούβες, φούσκωμα δαπέδου, αχνή γραμμογράφιση κλπ)”. Ως εκ τούτου, “για το εν λόγω έργο ο Δήμος μας θα συμβάλλει και με ίδιους πόρους δεδομένου ότι το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ορίζεται σε 50.000 ευρώ (προ ΦΠΑ)”.

Δυνατότητες βάσει της πρόσκλησης

Με φόντο τα παραπάνω, αξίζει να γνωστοποιηθεί το μέρος της πρόσκλησης που ενημερώνει τους Δήμους για τις αποκαταστάσεις σε αθλητικούς χώρους.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: “Συντήρηση και επισκευή δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών, και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού”. Ενδεικτικά θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν σε: α. Συντήρηση, επισκευή, βελτίωση, διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων (ενδεικτικά αναφέρονται: ανοιχτά κολυμβητήρια δήμων, ανοιχτές υποδομές άθλησης δημοτικών σταδίων, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, ταρτάν στίβου, εξωτερικά αποδυτήρια, παιδικές χαρές, εξωτερικοί χώροι θεραπευτικής ιππασίας κ.α.) καθώς και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού. β. Κάθε είδους ενέργεια που αφορά συναφείς παρεμβάσεις με τις ανωτέρω δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: κατασκευή ραμπών πρόσβασης ΑμΕΑ που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών των εγκαταστάσεων, παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των χρηστών κατά την προσέλευση και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, ήτοι ηλεκτροφωτισμοί, διαγραμμίσεις οδών, τοποθέτηση ανακλαστικών οδοστρώματος, εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων και πινακίδων σήμανσης κ.α. γ) Κάθε είδους ενέργεια που αφορά δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: ισοθερμικά καλύμματα, ηλιακά πάνελ για θέρμανση πισίνας κ.α.”.

Προμήθειες κι εξοπλισμός για σχολικές μονάδες

Στην ίδια πρόσκληση, ο Δήμος θα υποβάλει αίτημα και για προμήθειες εξοπλισμού (εξωτερικά όργανα εκγύμνασης, παιχνίδια κλπ) για τις ανάγκες των μαθητών και τη βελτίωση των υποδομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το εν λόγω υποέργο είναι το δεύτερο και σύμφωνα με μία αρχική προσέγγιση ο Δήμος θα λάβει ποσό ύψους έως 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, προβλέπονται τα εξής: “Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει την βελτίωση των υποδομών της Προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν: α. Κάθε είδους ενέργεια που αφορά τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων. Ενδεικτικά αναφέρονται: βαψίματα, ελαιοχρωματισμοί, επισκευές, προμήθεια εξοπλισμού, όπως κλιματιστικά, συντηρήσεις ή αντικαταστάσεις των κιγκλιδωμάτων, κατασκευή σκιάστρων, συντήρηση μεταλλικού στεγάστρου, εργασίες επισκευής και συντήρησης υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση σωληνώσεων και καλοριφέρ, παρεμβάσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου (π.χ. γήπεδα μπάσκετ, συνθετικοί τάπητες, προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας των μαθητών), αντικατάσταση υλικών αντικεραυνικής προστασίας, ανελκυστήρες, αναβατόρια ΑμΕΑ, κλπ. β. Υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Η δράση περιλαμβάνει την υλοποίηση των προβλεπόμενων σε εγκεκριμένες μελέτες μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, που αφορούν στην εγκατάσταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση (κατά περίπτωση) και τον έλεγχο καλής λειτουργίας των φορητών, μόνιμων και λοιπών μέσων ή/και συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. γ. Επίσης, κατασκευή ραμπών πρόσβασης ΑμΕΑ που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στον χώρο του σχολείου, χώρων υγιεινής ΑμΕΑ, παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των μαθητών κατά την προσέλευση και πρόσβαση στα σχολικά κτίρια, ήτοι διαγραμμίσεις οδών, τοποθέτηση ανακλαστικών οδοστρώματος, εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων και πινακίδων σήμανσης, έξυπνοι σηματοδότες/σημάνσεις και συστήματα (νυχτερινού φωτισμού, ταχύτητας, προτεραιότητας, προσβασιμότητας ΑμΕΑ κτλ) κ.α.”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Δήμος θα είναι σε θέση, αφού λάβει τη χρηματοδότηση να ενισχύσει σε επίπεδο εξοπλισμού, σχολεία της Σύρου.

Πολιτιστικός τουρισμός: Ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Σημαντική εξέλιξη καταγράφεται και σε επίπεδο ενδυνάμωσης του πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς ο Δήμος αξιοποιώντας πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” θα διεκδικήσει ποσό ύψους 248.000 ευρώ προκειμένου να επιτύχει την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου.

Ειδικότερα, ο Δήμος κινείται στην κατεύθυνση που “υπαγορεύει” η συμπερίληψη της Σύρου στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, “Σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προτείνει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για την πράξη “Ψηφιοποίηση και προβολή ιστορικού αρχείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου” προϋπολογισμού 248.200 ευρώ με ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει την τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση και τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών προβολής υλικού από το πολύτιμο αρχείο των εφημερίδων που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου”.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η τεκμηρίωση και η ψηφιοποίηση εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916. Πέραν των εργασιών ψηφιοποίησης και ψηφιακής επεξεργασίας στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν τα εξής: α. Ένα αποθετήριο αναζήτησης στο περιεχόμενο των εφημερίδων και μέσω οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων, β. Η νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, καθώς και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές προβολής και διάχυσης του πλούσιου περιεχομένου. Ειδικότερα θα γίνουν: Η υλοποίηση ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε οθόνη αφής, το ψηφιακό διαδραστικό χρονολόγιο της ιστορίας της Σύρου, η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας σε φορητές συσκευές.

Σημειώνεται πως περίληψη της συγκεκριμένης πράξης έχει αποσταλεί και στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και έχει ήδη ενημερωθεί εγγράφως ο Δήμος με βεβαίωση σκοπιμότητας υλοποίησης της εν λόγω πρότασης. Την εν λόγω απάντηση υπογράφει μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Αθανάσιος Κανταρτζής.

Διευκρινίζεται πως η Σύρος μπορεί να συμμετέχει στη συγκεκριμένη πρόσκληση καθώς, όπως υπενθυμίζεται στη μελέτη σκοπιμότητας, “Η απαρχή του οικισμού της Ερμούπολης ξεκινά στο παράλιο τμήμα του νησιού από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης όταν καταδιωκόμενοι Έλληνες από όλα τα μέρη της Ελλάδος κατέφυγαν στο νησί ρακένδυτοι και τρομαγμένοι από τις σφαγές και τους διωγμούς. (...)”.

Αναλυτικά πρέπει να τονισθεί πως ο προϋπολογισμός της πρότασης αγγίζει το ποσό των 248.200 ευρώ και επιμερίζεται ως εξής: Κύριο υποέργο 242.000 ευρώ και σύνταξη φακέλου υποβολής 6.200 ευρώ.

Πολιτισμός, τουρισμός και τεχνολογία

Διευκρινιστικά σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόσκληση, αξίζει να γνωστοποιηθούν τα παρακάτω: “Σκοπός είναι η ανάδειξη του ιστορικού έπους μέσω έργων και δράσεων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην Ελλάδα του 2021, η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας του 1821, συμβάλλει στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού. Στην Ελλάδα του 2021, ο πολιτισμός αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα αξιοποίησης των τεχνολογιών της σύγκλισης με σημαντικότερα πεδία εφαρμογής την ανάπτυξη νέων τρόπων προσέγγισης του πολιτιστικού αγαθού μέσω της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της ανάπτυξης καινοτόμων πολιτιστικών προϊόντων. (...)

Ως εκ τούτου, επιλέξιμες δράσεις στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης αποτελούν: Α. Η ίδρυση και δημιουργία νέων μουσείων και μόνιμων εκθέσεων, β. Η ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων, μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς, γ. Οι εκπαιδευτικές δράσεις με ψηφιακές εφαρμογές και δ. Λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.