Εξελίξεις για όλα τα θέματα της Σύρου, ενώ δυστυχώς, παραμένουν στην κατεύθυνση της Υπουργού, οι τοπικές Αρχές, σχετικά με την υπόθεση της επίσπευσης των εγκρίσεων – αδειοδοτήσεων για τα ακίνητα της πόλης

Βαριά ατζέντα στο Υπ. Πολιτισμού με “αγκάθι” το κτιριακό της Ερμούπολης

Καμία νέα πίεση προς τη Λίνα Μενδώνη την ίδια στιγμή που ο εφιάλτης της κατάρρευσης ακινήτων παραμένει στο προσκήνιο

Στην κατεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τη διαχείριση των υποθέσεων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων για την επισκευή και αξιοποίηση ακινήτων της Ερμούπολης παραμένουν οι τοπικές Αρχές της Σύρου και των Κυκλάδων, όπως έγινε γνωστό μετά από τη συνάντηση εκπροσώπων τους με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του τελευταίου ραντεβού τους στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή.

Η βαριά ατζέντα της Σύρου για υποθέσεις όπως τα ταφικά μνημεία, το Λοιμοκαθαρτήριο, οι όψεις του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπως και το στάδιο Πευκακίων, δεν συνοδεύτηκε δυστυχώς από καμία νέα πίεση προς το Υπουργείο όσον αφορά έναν αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο διαχείρισης των θεμάτων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων για ακίνητα της Ερμούπολης, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλευρά, να προχωρά στην υλοποίηση της δικής της πρότασης, για την οποίαν οι μηχανικοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Υπενθυμίζεται πως, κατά την επίσκεψή της τον Σεπτέμβριο, στη Σύρο, η Λίνα Μενδώνη και το επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού που τη συνόδευε, είχε υποστηρίξει σε κάθε τόνο, πως, δεν είναι συνταγματική η πρόταση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα επιτρέπει τη διεύρυνση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία και θα “τρέχουν” τις σχετικές υποθέσεις για ακίνητα – κτίρια που είναι μη κηρυγμένα. Σε αυτά δε, οι μηχανικοί είχαν προτείνει να συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανωτέρω πρόταση τονίσθηκε πως είναι αντισυνταγματική με το Υπουργείο Πολιτισμού να γνωστοποιεί πως η μόνη ρεαλιστική και συνταγματική λύση είναι να διευρυνθεί το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά δύο μέλη (από Υπ. Περιβάλλοντος και από Περιφέρεια Ν. Αιγαίου) και ανά έξι εβδομάδες, να συνεδριάζει το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων – αποκλειστικά - για θέματα της Σύρου και των Κυκλάδων.

Τα παραπάνω ουσιαστικά ειπώθηκαν και στην συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου, στην οποίαν συμμετείχε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Δαυίδ Διακοδημητρίου και από την πλευρά της Περιφέρειας, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης. Μάλιστα ο τελευταίος εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ανακοίνωση, σημειώνοντας ακόμη πως το Υπουργείο θα προωθήσει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση στο επόμενο νομοσχέδιο.

Για το σύνολο των θεμάτων της Σύρου ρωτήθηκε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ο οποίος μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”.

Υπακοή στη θέση του Υπ. Πολιτισμού

Ειδικότερα, για το “καυτό” ζήτημα της καταρρέουσας Ερμούπολης, ρωτήθηκε ο κ. Λειβαδάρας αν υπήρξε ενδεχομένως νέα προσέγγιση από την τοπική πλευρά απέναντι στην πρόταση – θέση του Υπουργείου Πολιτισμού, υποστηρίζοντας τα εξής: “Ήταν κατηγορηματικό το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα και με τη νομική σύμβουλο που είχε μιλήσει στη Σύρο τον Σεπτέμβριο, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Ακριβώς γι αυτό, είχε μιλήσει για την Επιτροπή που θα γίνει 7μελης. Αυτό που μας είπε είναι ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί”.

Ο Δήμαρχος μάλιστα απαντώντας στην εφημερίδα, τόνισε πως, από το Υπουργείο Πολιτισμού, “είχαν πει ότι η πρόταση των μηχανικών είναι αντισυνταγματική. Και είχαν πει ότι ακόμη και να περνούσε στο νομοσχέδιο, θα “έπεφτε” στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)”.

Δεδομένης της θέσης του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών πως με την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι και θα επιμείνουν οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, ο κ. Λειβαδάρας ρωτήθηκε αν ασκήθηκε πίεση προς άλλη κατεύθυνση ή υπήρξε εναλλακτικό σενάριο στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής.

“Στην συνάντηση που είχαμε στη Σύρο, το είπα ξεκάθαρα πως από τη στιγμή που μας διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι νόμιμο... Είχα ζητήσει τότε να μας πουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή σε πόσο διάστημα θα ολοκληρώνεται μία υπόθεση” απάντησε ο Δήμαρχος προς την “Κοινή Γνώμη”, επαναλαμβάνοντας πως ουσιαστικά το Υπουργείο δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον ισχυρό ρόλο του.

“Ναι. Είναι κατηγορηματικοί. Θα περάσει τώρα στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού η πρότασή τους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας.

Πρώτες κινήσεις για το “Λαζαρέττο”: Να περάσει στον Δήμο το Λοιμοκαθαρτήριο

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος σε συνέχεια της ανακοίνωσής του, ρωτήθηκε για τη σημαντική υπόθεση της αξιοποίησης του Λοιμοκαθαρτηρίου “Λαζαρέττο”.

Σε συνέχεια της πρότασης της κ. Μενδώνη για διάσωση του κτιρίου και μετατροπή του σε έναν χώρο πολιτισμού για όλο το Αιγαίο, ο κ. Λειβαδάρας γνωστοποίησε τις κινήσεις που καλείται σήμερα να κάνει ο Δήμος.

“Αναφορικά με αυτήν την υπόθεση ο Δήμος πρέπει να κάνει δύο κινήσεις. Η πρώτη είναι να αιτηθούμε από την ΕΤΑΔ – γιατί εκεί ανήκει το κτίριο – να μας παραχωρηθεί. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ζητήσουμε – και με το πολεοδομικό της Ερμούπολης – την αλλαγή χρήσης του κτιρίου. Δηλαδή να αιτηθούμε να μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, γνωστοποιώντας πως οι κινήσεις από τον Δήμο θα προχωρήσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας. “Άμεσα οι Υπηρεσίες του Δήμου μας θα το προχωρήσουν. Στη συνάντηση ήταν μαζί μας και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Δαυίδ Διακοδημητρίου” ανέφερε σχετικά, διευκρινίζοντας μάλιστα πως τίθεται ζήτημα προς το παρόν για την ιδιοκτησία που κατέχει στην περιοχή η Καζίνο Αιγαίου Α.Ε.

Άλλωστε, αυτό το θέμα είχε αναφέρει η Υπουργός πως θα το φροντίσει το ίδιο το Υπουργείο.

Δεδομένου πως αυτό το όραμα πρόκειται να απαιτήσει πολλά έτη δουλειάς από κάθε πλευρά (Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργείο), ο Δήμαρχος ρωτήθηκε αν διακρίνει πως πρόκειται για ουσιαστική πρόταση ή για “φούσκα” από πλευράς κυβέρνησης.

“Υποτίθεται ότι είναι επιθυμία της Υπουργού και θα βάλουν “πλάτη”. Θα φανεί στην πράξη. Για να γίνει κάτι όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε. Εμείς αυτό θα κάνουμε. Σίγουρα χρειάζεται χρόνια για έναν τέτοιον χώρο” δήλωσε στην εφημερίδα, μιλώντας τέλος για την παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου, Παύλος Χατζηγρηγορίου προς την Υπουργό και τα στελέχη του Υπ. Πολιτισμού σχετικά με τις ακριβείς αποτυπώσεις του κτιρίου του Λοιμοκαθαρτηρίου.

Τελική έγκριση της μελέτης των όψεων του Δημαρχείου, μετά από 1,5 χρόνο καθυστερήσεων

Άκρως σημαντική είναι και η υπόθεση της τελικής έγκρισης της μελέτης για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου. Υπενθυμίζεται εξ αρχής πως ο Δήμος είχε αποστείλει στο Υπουργείο την εν λόγω μελέτη προς έλεγχο και έγκριση, από τον Ιούλιο του 2020.

Με ευθύνη του Υπουργείου, μέχρι σήμερα, παρέμενε σε εκκρεμότητα το θέμα.

Δεδομένου πως αυτό όμως, τέθηκε στην τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών, ο Νίκος Λειβαδάρας ρωτήθηκε για τη λήψη των τελικών εγκρίσεων και για τυχόν δεσμεύσεις της Υπουργού. Σύμφωνα με την ίδιον, για τη μελέτη “πρόκειται να ληφθεί απόφαση στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων την Τετάρτη 22/12/2021, εφόσον απαντηθούν άμεσα οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν την Πέμπτη 16/12/2021”.

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση του Δήμου και του μελετητή σε αυτές, τόνισε τα ακόλουθα. “Αύριο (σ.σ. σήμερα) το μελετητικό γραφείο που είχε αναλάβει τη μελέτη για τις όψεις του Δημαρχείου, θα τις ετοιμάσει και θα τις παραδώσει. Την Τετάρτη λοιπόν, θα το περάσουν. Πιστεύω πως εφόσον έχουν δεσμευθεί γι αυτά που έχουν ζητήσει, θα πρέπει να περάσει η μελέτη για τις όψεις χωρίς άλλη καθυστέρηση” ανέφερε, εξηγώντας πως “στάθηκα πολύ σε αυτό το θέμα, γιατί είναι σημαντικό”.

Σχετικά με την ευθύνη των καθυστερήσεων, ο ίδιος τόνισε πως βαρύνουν ξεκάθαρα το Υπουργείο Πολιτισμού.

“Δυστυχώς. Έχουν τη μελέτη από εμάς από τον Ιούλιο του 2020. Είχε έρθει μετά η Υπουργός τον Σεπτέμβριο στη Σύρο και είχε πει θα προχωρήσει. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλά τηλεφωνήματα, για να πιέζουμε και να τελειώσει αυτή η ιστορία. Συνέχεια προέκυπτε κάτι. Ήμουν κατηγορηματικός ότι πρέπει να κλείσει το θέμα, γιατί υπάρχει επικινδυνότητα εξαιτίας πτώσης σοβάδων και μαρμάρων. Αυτά όλα τα έχει εγγράφως το Υπουργείο” σχολίασε ο Δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας πως, “Το θέμα εκκρεμεί από 21/7/2020 και πρέπει να κλείσει. Η ευθύνη είναι δική τους. Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο “μνημείο””.

Παρακάτω στην ερώτηση για την χρηματοδότηση του έργου, ανέφερε πως υπάρχει θετική στάση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Αφού ξεκαθάρισε πρωτίστως πως, “Μετά την έγκριση της μελέτης, θα γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης και μετά αναζητούμε χρηματοδότηση”, τόνισε πως, “Έχουμε τη δέσμευση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ότι θα μας στηρίξει σε αυτό. Νομίζω θα προχωρήσουμε καλά. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να προκύψει, θα είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού”.

Παίρνουν σειρά” 12 ακόμη ταφικά μνημεία. Το βλέμμα στραμμένο σε νέο ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Σε συνέχεια της δρομολόγησης του έργου της διάσωσης και αποκατάστασης των πρώτων τεσσάρων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, από τον Δήμο, η πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεσμεύθηκε να προωθήσει στην επικαιροποίηση μελετών που υπάρχουν σχετικά με δώδεκα ακόμη ταφικά μνημεία.

Ερωτηθείς σχετικά με τόσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ο Δήμαρχος υπήρξε σαφής: “Ακόμη και για τα τέσσερα μνημεία που προχωρούμε, χρειάζονται επικαιροποιήσεις των μελετών. Είναι κατανοητό πως μετά από τόσα χρόνια, οι φθορές έχουν προχωρήσει. Είναι θετικό όμως πως ήταν κατηγορηματική η Υπουργός τον Σεπτέμβριο στη Σύρο για να στείλουμε στοιχεία. Ο Παύλος Χατζηγρηγορίου ανταποκρίθηκε τάχιστα και είμαστε σε επαφή με τον ίδιον και έχει κάνει νέες οχλήσεις προς το Υπουργείο”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Νίκος Λειβαδάρας: “Αυτό που ειπώθηκε προς εμάς είναι ότι η επικαιροποίηση θα προχωρήσει από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού. Και η σκέψη της Υπουργού είναι συγκεκριμένη. Να προχωρήσουμε και για τα υπόλοιπα ώστε να τα εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ τέλος του 2022 ή στο Ταμείο Ανάκαμψης”.

Στέγαστρο στην είσοδο του θεάτρου “Απόλλων”

Εξελίξεις υπήρξαν και στο θέμα της μελέτης με τίτλο “Στέγαστρο εισόδου θεάτρου Απόλλων, πλατεία Βαρδάκα Σύρου”, προκειμένου η πρόσοψη του ιστορικού θεάτρου να λάβει την αρχική εικόνα του. Σύμφωνα με αυτό το θέμα, ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής: “Αυτό τελείωσε. Η μελέτη έλαβε έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, ενώ η Υπουργός ενημέρωσε ότι στο επόμενο Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί η δέσμευση που είχε αναλάβει για τη σύσταση Κοινής Επιτροπής μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων”.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για την προμήθεια ή κατασκευή και τοποθέτηση αυτού του στεγάστρου, ο Δήμαρχος ανέφερε: “Μετά τη μελέτη θα γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης για να δούμε το κόστος και να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Δεν θα είναι τεράστιο το κόστος. Θα προχωρήσουμε εύκολα σε αυτό”.

Στάδιο Πευκακίων: Δέσμευση για άμεση έναρξη σωστικών εργασιών

Τέλος, σε συνάντηση με τον Διευθυντή της Γενικής Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Αθανασούλη ο Δήμαρχος εξασφάλισε τη δέσμευση για άμεση έναρξη των σωστικών εργασιών στο στάδιο Πευκακίων. “Με τον ίδιον συζητήθηκε το φλέγον θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για την πραγματοποίηση των σωστικών ανασκαφών στο δημοτικό γυμναστήριο. Δεσμεύθηκε για την άμεση έναρξη των εργασιών” δήλωσε ο Δήμαρχος προς την εφημερίδα, σημειώνοντας ακόμη πως μετά από τις εν λόγω εργασίες, ο Δήμος θα γνωρίζει πώς θα προχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τον κ. Αθανασούλη, συζητήθηκαν επιπλέον η δυνατότητα επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου, η δημιουργία Γραφείου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Σύρο, καθώς και η αξιοποίηση του κτιρίου “Προβελεγγίου” στην Άνω Σύρο.