Απάντηση της Μαρίας Μαυρίκου στις δηλώσεις του Ανδρέα Γιαλόγλου για τη μη ύπαρξη μέχρι στιγμής επιχειρησιακού σχεδίου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Καταλήξτε για τις χρήσεις που θα έχουν τα δημοτικά ακίνητα”

Τη μη ανταπόκριση της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης στο θέμα της άμεσης εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου με φόντο τη διαχείριση των δημοτικών ακινήτων αναδεικνύει η Μαρία Μαυρίκου, με απάντησή της στον εντεταλμένο του τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος μίλησε προχθές στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα.

Ειδικότερα, η κα Μαυρίκου στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων σχολίασε καυστικά το γεγονός πως ο Δήμος δεν έχει στην παρούσα θητεία επιχειρησιακό πλάνο και ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση οργανωμένα να αποφασίζει τον τρόπο που θα κινείται για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Σε σχετικό ρεπορτάζ, η “Κοινή Γνώμη” ζήτησε από τον Ανδρέα Γιαλόγλου να τοποθετηθεί επί των λεγομένων της περί ενός Δήμου που βαδίζει στα τυφλά αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας, υποστηρίζοντας πως αν και η Δημοτική Αρχή δεν έχει επιχειρησιακό πλάνο στην τελική μορφή του, ωστόσο, εκπονώντας άτυπα ένα μίνι επιχειρησιακό σχέδιο, επιδίωξε να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις.

Η κα Μαυρίκου σε απάντησή της με φόντο τις δηλώσεις του στο προχθεσινό φύλλο της “Κοινής Γνώμης” και απευθυνόμενη συνολικά στους αιρετούς του Δήμου, θέτει το πλαίσιο εντός του οποίου όφειλε να ενεργήσει ο Δήμος, σημειώνοντας ουσιαστικά πως οτιδήποτε άλλο λέγεται εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής αποτελεί δικαιολογία, απέναντι στο μείζονος σημασίας θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των κατοίκων και της Σύρου.

Σημειώνεται πως η ίδια ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Περί οράματος και διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων

Αρχικά, η κα Μαυρίκου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων την περασμένη Παρασκευή, είχε αναφέρει τα εξής: “Εκ της ιδιότητάς μου πέρυσι είχα κάνει έλεγχο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι απαραίτητο εργαλείο για μία νέα Δημοτική Αρχή αυτό. Μέχρι σήμερα δεν νομίζω να υπάρχει ακόμη. Πού βαδίζει ο Δήμος; Στα τυφλά θα έλεγα εγώ. Δεν έχει όραμα, δεν έχει σχεδιασμό, δεν έχει προγραμματισμό, δεν έχει χρονοδιάγραμμα”.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υποστήριξε στην εφημερίδα τα ακόλουθα: “Δεν ισχύει αυτό. Είναι εντελώς ανακριβές και λανθασμένο. Διότι οι χρηματοδοτήσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα για τον Δήμο μας είναι πρωτοφανείς στα δυόμιση χρόνια αυτής της θητείας. Μιλάμε για πολλές δεκάδες εκατομμύρια (40 – 50 εκατ. ευρώ) που έχουν διεκδικηθεί αλλά και διεκδικούνται και δεν έχει προηγούμενο αυτό στα χρονικά του Δήμου μας. Αφετέρου, το επιχειρησιακό σχέδιο είναι γνωστό πως δεν υπήρχε στον Δήμο από την προηγούμενη δημοτική θητεία. (...) Υπενθυμίζω ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας, τον Σεπτέμβρη του 2019 εκπονήσαμε ένα μίνι επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο και είχαμε παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις χρηματοδοτήσεις που θα διεκδικήσουμε, καθώς και ένα σχέδιο δράσης για να ξέρουμε που βαδίζουμε από άποψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού”.

Θέλετε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα”

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση της Μαρίας Μαυρίκου.

“Προς τους αιρετούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αναφορικά με την υποχρέωση του Δήμου για την εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος και τον σχεδιασμό σας για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων:

1. Σε καμία διάταξη δεν προβλέπεται «μίνι επιχειρησιακό πλάνο». Αυτός είναι δικός σας όρος που ανακαλύψατε για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

2. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι υπήρχε το άτυπο «μίνι» επιχειρησιακό σχέδιό σας γιατί δεν το γνωστοποιήσατε στον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών που σας διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2021; Γιατί στις αντιρρήσεις που υποβάλατε (μία αντίρρηση είχατε επί άλλης σύστασης που σας έγινε στην έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου και που δεν έγινε δεκτή) δεν το αναφέρατε;

Η απάντηση είναι γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε.

Για να πληροφορήσουμε ορθά τους συμπολίτες μας :

1. Η εκπόνηση του επιχειρησιακού προγράμματος πραγματοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο της δημοτικής περιόδου (άρθ. 205 του Ν.3463/2006) και όχι 3 έτη μετά γιατί έτσι καθίσταται ανεπίκαιρο και άνευ αντικειμένου (Πράξη 55/2017 Ελεγκτικού Συνεδρίου).

2. Το σχέδιο του επιχειρησιακού προγράμματος καταρτίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τα όργανα διοίκησης και τις υπηρεσίες του δήμου και των νομικών προσώπων του. Η εκτελεστική επιτροπή το εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο (άρθ. 1, Π.Δ. 185/2007, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 89/2011 και άρθ. 175 Ν.4555/2018).

3.  Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συμβάλλονται με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ή να αναθέτουν σε εξωτερικούς συμβούλους κατά τις κείμενες διατάξεις, τη συμβουλευτική - επιστημονική υποστήριξή τους (άρθ. 7 του Ν. 4674/2020).

Κύριοι αιρετοί, η σύμβαση που υπογράψατε στις 20.10.2020 με τη συμβουλευτική εταιρεία είχε διάρκεια 6 μήνες από την υπογραφή της. Καλό θα ήταν να κοινοποιήσετε τη σύμβαση προς ενημέρωση των δημοτών μας για να δουν και πόσο θα τους στοιχίσει.

Αντί να σπαταλάτε τον χρόνο σας για να απαντάτε στα απολύτως ορθά λεγόμενά μου, που αναπτύχθηκαν κατά την παρουσίαση της καταγραφής των επικίνδυνων κτιρίων της Ερμούπολης από τον Σύλλογο Μελετητών - Μηχανικών Ν. Κυκλάδων στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (17.6.2022), καθίστε να μελετήσετε την καταγραφή που παραχωρήθηκε δωρεάν στον Δήμο μας, καταλήξτε για τις χρήσεις που θα έχουν τα δημοτικά ακίνητα, αφού διαβουλευτείτε με τους φορείς (πολιτιστικούς συλλόγους, επιστημονικά σωματεία κ.ά) για να προσδιορισθούν αρχικά οι ανάγκες και βρείτε χρηματοδοτικά εργαλεία για το κάθε δημοτικό ακίνητο.

Τέλος, μην επιβαρύνετε τους δημότες με πρόσθετα έξοδα, ειδικά με μια διαδικασία που την καταστήσατε εκπρόθεσμη και ανεφάρμοστη λόγω της περιορισμένης διάρκειας που υπολείπεται για να ολοκληρωθεί η θητεία σας.”.