Πρόταση διεκδίκησης χρηματοδότησης από τη ΔΕΥΑ Σύρου για τη δημιουργία υπόγειου δικτύου που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της περιοχής

Νέο δίκτυο ύδρευσης στην Απάνω Μεριά

Στόχος να μπουν τέλος στα προβλήματα μειωμένης και προβληματικής παροχής νερού

Τη δυνατότητα κατασκευής ενός υπόγειου δικτύου ύδρευσης στην Απάνω Μεριά προκειμένου να λυθούν τα κατά καιρούς σοβαρά προβλήματα μειωμένης και προβληματικής παροχής νερού στην περιοχή “ανοίγει” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσω προσπάθειας διεκδίκησης χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑ Σύρου υπέβαλε προ ημερών αίτημα σε τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να πάρει χρηματοδότηση ύψους 250 χιλ. ευρώ και να μπορέσει να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός υπόγειου δικτύου, που θα λειτουργεί προστατευμένα και θα θέσει τέλος στα προβλήματα διανομής νερού στην Απάνω Μεριά. Παράλληλα, θα βελτιώσει τις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές, αρκετοί εκ των οποίων μέχρι σήμερα είχαν ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα παροχής νερού, που τις θερινές περιόδους γίνονταν πολύ έντονα και ορισμένες φορές διαπίστωναν έως και διακοπές στην υδροδότηση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου ενημέρωσε σχετικά με την υποβολή πρότασης για λήψη χρηματοδότησης σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες στην υδροδρότηση της Απάνω Μεριάς, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα παραπάνω έγιναν σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης σε πρόσφατη συνεδρίασή του, μετά από εισήγηση που ανέπτυξε ο Διευθυντής της, Γιώργος Βακόνδιος.

Πρόσκληση σε ΟΤΑ και ΔΕΥΑ. Όριο διεκδίκησης μέχρι 250 χιλ. ευρώ

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών αρχές του περασμένου μήνα είχε βγάλει ανακοίνωση σχετικά με το νέο πρόγραμμα, απευθυνόμενο σε ΟΤΑ και ΔΕΥΑ της χώρας. Στο περιεχόμενό της γινόταν λόγος για “πρόσθετη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 5 εκ. ευρώ σε Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Συνδέσμους ύδρευσης αποχέτευσης” με φόντο την πρόσκληση που εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών – του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025 – και στον άξονα προτεραιότητας “Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων”.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονταν, “Στόχος της προτεραιότητας είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και της βελτίωσης των υποδομών παροχής πόσιμου νερού”.

Επισημαίνεται ότι επιλέξιμες δαπάνες είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες: α. Μελέτες, έργα ύδρευσης, (υποδομές συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού). β. Προμήθεια υλικών, σωλήνων και λοιπού εξοπλισμού ύδρευσης. γ. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος/τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης. δ. Εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης. ε. Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων. στ. Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης.

Στην πρόκληση ήταν σαφές πως ο κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει το δικαίωμα υποβολής μίας μόνο πρότασης και μέχρι το ποσό των 250 χιλ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, είχε δηλώσει σχετικά πως από το Υπουργείο “προχωρούμε σήμερα στην έκδοση νέας πρόσκλησης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Δήμους, ΔΕΥΑ και Συνδέσμους ύδρευσης αποχέτευσης, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της καλύτερης διαχείρισης των υδάτων και της βελτίωσης των υποδομών παροχής πόσιμου νερού”.

Πρόταση με δύο υποέργα

Σε αναλυτική ενημέρωσή του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου μίλησε για την πρόταση που υπέβαλε η ΔΕΥΑ Σύρου στο πρόγραμμα, με στόχο τη δημιουργία υπόγειου δικτύου για την Απάνω Μεριά, αλλά και την προμήθεια μεμβρανών για τις μονάδες αφαλάτωσης.

“Στη 1η Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε μία πρόσκληση από τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία καλούσε ΟΤΑ και ΔΕΥΑ να υποβάλουν προτάσεις πράξεων που αφορούν στον άξονα προτεραιότητας “Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων”.

Με μεγάλη ταχύτητα η ΔΕΥΑ Σύρου ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση και στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε στις 15 Νοεμβρίου εγκρίναμε την υποβολή πρότασης ύψους 250 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ - είναι το ανώτατο όριο που μπορούσαμε να υποβάλουμε, η οροφή – και περιλαμβάνει δύο υποέργα.

Ειδικά το πρώτο υποέργο ύψους 140 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ αφορά την αντικατάσταση και υπογειοποίηση του δικτύου ύδρευσης της Απάνω Μεριάς”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Όσοι γνωρίζουν, ξέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε καλοκαίρι στην Απάνω Μεριά λόγω του εξωτερικού ανοικτού δικτύου, το οποίο είναι και χαμηλής, μικρής διατομής αλλά και πάρα πολύ εκτεταμένο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εμφράξεις σε πάρα πολλά σημεία, να έχουν γίνει προσπάθειες αντικατάστασής τους κατά περίπτωση άλλοτε επιτυχημένες, άλλοτε λιγότερο επιτυχημένες”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “κάθε καλοκαίρι, ακόμη και φέτος που δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα υδροδότησης, εκεί στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε κάποια ζητήματα. Οπότε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα οριστικά στην Απάνω Μεριά”.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις του δε, στην “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος υπογράμμισε πως, “Υπήρχαν στιγμές που η παροχή “κοβόταν”. Ήταν ελλειμματική η παροχή. Και αυτό οφείλεται στο ότι είναι ένας επιφανειακός σωλήνας μικρής διατομής, που είναι πολλά χιλιόμετρα και σε κάποια σημεία λόγω της έκθεσης της στον ήλιο και στις καιρικές συνθήκες, χάνει τις ιδιότητές της, παθαίνει εμφράξεις από τα άλατα κ.α.”. Για να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑ Σύρου αυτά τα προβλήματα ο κ. Γιαλόλου τόνισε πως, “Κάθε φορά αναζητούσαμε το προβληματικό σημείο και κάναμε κάποιες παρεμβάσεις όχι μόνιμες, αλλά επιδιορθώσεις τοπικές. Αυτό το πρόβλημα πάμε να λύσουμε τώρα και μόνιμα. Να κάνουμε ένα κανονικό υπόγειο δίκτυο ύδρευσης στην Απάνω Μεριά”.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει τον χρόνο απάντησης της πρότασης, ο ίδιος δήλωσε τα εξής. “Ακόμη είναι ανοικτή η πρόσκληση και περιμένουμε. Υποβάλαμε εγκαίρως. Είμαστε σχετικά αισιόδοξος αλλά περιμένουμε”.

Τέλος, κλείνοντας την ενημέρωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο εξήγησε πως το δεύτερο υποέργο “αφορά προμήθεια μεμβρανών αντίστροφης όσμωσης για την ενίσχυση των μονάδων αφαλάτωσης”.