Λειτουργία ως χώρου αθλητισμού και πολιτισμού, δεδομένης της αδυναμίας εύρεσης χρηματοδότησης

Εναλλακτικό σενάριο για το γήπεδο της Άνω Σύρου

Την αξιοποίηση του μικρού γηπέδου της Άνω Σύρου, ταυτόχρονα, ως χώρου αθλητισμού και πολιτισμού επεξεργάζεται πλέον η Δημοτική Αρχή, δεδομένης της μη ύπαρξης ανταπόκρισης από το κεντρικό κράτος μέχρι στιγμής, για τη χρηματοδότηση του έργου άρσης επικινδυνότητας, προϋπολογισμού 650 χιλ. ευρώ, όπως προβλέπει η σχετική μελέτη.

Ως φαίνεται, το πολυσυζητημένο γήπεδο πλησίον του μεσαιωνικού οικισμού θα παραμείνει “παροπλισμένο” για σημαντικό χρονικό διάστημα, αφού οι όποιες κρούσεις έγιναν προς το Υπουργείο Εσωτερικών για εύρεση χρηματοδότησης ώστε να υλοποιηθούν εκτεταμένες παρεμβάσεις και αυτό να μην είναι επικίνδυνο για κανέναν πολίτη και αθλητή, έχουν αποβεί άκαρπες.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2019 κατολισθήσεις που καταγράφηκαν στα πρανή του γηπέδου, απείλησαν τον αγωνιστικό χώρο, εντός του οποίου - ευτυχώς - δεν υπήρχε κανένας αθλητής και προπονητής. Άμεσα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, απαγόρευσε την είσοδο σε αυτό, προχώρησε σε συνεργασία με εταιρεία και απέκτησε μία μελέτη για την καταλληλότερη παρέμβαση που θα άρει την επικινδυνότητα. Το έργο που έχει υποδειχθεί για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κοστοβόρο και δυστυχώς, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει στο σχετικό αίτημα.

Βάσει των ανωτέρω, η Δημοτική Αρχή – μετά από συζητήσεις με την ΕΠΣ Κυκλάδων και την Κοινότητα Άνω Σύρου – εξετάζει ένα εναλλακτικό σενάριο, ώστε ο χώρος να μην παραμείνει ανενεργός.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, η “μετατροπή” του σε αθλητικό και πολιτιστικό χώρο κρίνεται πιο συμφέρουσα, αφού ο Δήμος έχει επεξεργαστεί παρεμβάσεις ηπιότερου χαρακτήρα, που δεν θα λύνουν το πρόβλημα οριστικά, αλλά όμως, θα εξασφαλίζουν συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες μέσα σε αυτό.

Συρρικνώνεται” ο αγωνιστικός χώρος

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στις προσπάθειες του Δήμου να πάρει χρηματοδότηση ύψους 650 χιλ. ευρώ για το γήπεδο της Άνω Σύρου, σημειώνοντας πως ως τώρα, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. “Είχαμε κάνει μία κίνηση για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Το αίτημά μας για το γήπεδο της Άνω Σύρου, το είχαμε θέσει και στον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Πέτσα σε συνάντηση που είχαμε κάνει στην Αθήνα. Το “ξεπέταξε” το θέμα” σχολίασε ο κ. Αληφραγκής, λέγοντας παράλληλα πως, “εν μέρει ήταν λογικό, από τη στιγμή που ζητούσαμε και 2,5 εκ. ευρώ για το έργο των όψεων του Δημαρχείου”.

Ερωτηθείς για το πώς θα πορευθεί η Δημοτική Αρχή προσεχώς για να μην κρατήσει κλειστή την εν λόγω υποδομή, υπήρξε σαφής.

“Υπάρχουν σκέψεις για το γήπεδο της Άνω Σύρου που θα συζητηθούν και στο κοινοτικό συμβούλιο και προσεχώς και στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει η επιλογή να λειτουργήσει ως ένα μικρό γήπεδο 8x8 σε συνδυασμό με πολιτιστικό χώρο. Κι αυτό, προχωρώντας και κάνοντας ορισμένα έργα για άρση επικινδυνότητας, όχι αυτά που προβλέπει η μελέτη, αλλά ηπιότερες παρεμβάσεις. Δηλαδή κάνοντας ένα τοιχίο περίπου 10 – 15 μέτρων, περίφραξη κ.α.. Παρεμβάσεις πέραν της μελέτης που εκπονήθηκε”, διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά, τώρα, με το κόστος των εργασιών που απαιτούνται επεσήμανε πως θα είναι χαμηλότερο, συγκριτικά με αυτό που υπαγορεύει η μελέτη. “Σαφώς χαμηλότερο. Αν και μιλάμε για 650 χιλ. ευρώ στη μελέτη, σύμφωνα με όσα έχουμε υπολογίσει στην Τεχνική Υπηρεσία, μπορούμε με ποσό 60-70 χιλ. ευρώ να κάνουμε ένα μικρό έργο. Βέβαια, δεν θα είναι ένα έργο που θα δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα της επικινδυνότητας σύμφωνα με τη μελέτη” ανέφερε, εξηγώντας παρακάτω το ύφος των παρεμβάσεων.

“Με τις σκέψεις που έχουμε κάνει, λέμε να γίνει μία περίφραξη περίπου 15 μέτρα πιο μέσα και ένας καθαρισμός στα πρανή. Έτσι, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ατυχήματος. Δηλαδή και να “πέσει” κάτι, θα έχει μεγάλο περιθώριο και απόσταση και δεν θα πέσει μέσα στο γήπεδο” υπογράμμισε, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση αν με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται το γήπεδο.

“Ναι. Δεν θα γίνει ένα κανονικό γήπεδο. Θα γίνει ένα γήπεδο 8x8. Το έχω συζητήσει και με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων και μας “παίρνει” να το κάνουμε. Συμφωνεί η ΕΠΣ Κυκλάδων και το έχουμε συζητήσει και με τον πρόεδρο της Κοινότητας”.

Διευκρίνισε βέβαια, πως οποιαδήποτε οριστική απόφαση, “θα έρθει και στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι θα βρεθούν 650 χιλ. ευρώ για να γίνει άρση επικινδυνότητας βάσει της μελέτης”. Πρόσθεσε ακόμη πως, “ούτε και στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει η δυνατότητα, αφού αυτό από μόνο του ως έργο, δεν προβλέπεται να ενταχθεί”.

Συναυλιακός χώρος

Με τις ανωτέρω κινήσεις, η Δημοτική Αρχή φιλοδοξεί να λειτουργήσει τον χώρο και ως συναυλιακό χώρο.

“Κτίρια έχει το γήπεδο. Έχει έτοιμα αποδυτήρια, τα οποία είναι και σε πολύ καλή κατάσταση, όπως επίσης έχει τουαλέτες, κερκίδες και χώρο για στάθμευση. Ο ίδιος ο χώρος του γηπέδου, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέρη του, θα μπορούσε να είναι κατάλληλος για να γίνονται εκδηλώσεις και συναυλίες. Θα έχει μία χωρητικότητα ενδεχομένως περισσότερων από 1.000 – 1.500 ατόμων”, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος, απαντώντας και στην ερώτηση αν με βάσει τα ανωτέρω, παύουν οι προσπάθειες αναζήτησης των 650 χιλ. ευρώ.

“Δεν τελειώνουν οι προσπάθειες. Αν έρθει χρηματοδότηση, καλώς. Λυπάμαι όμως γιατί εδώ έχουμε αγανακτήσει σχετικά με τη χρηματοδότηση για το έργο αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου. Θεωρώ τη συμπεριφορά του κ. Πέτσα αχαρακτήριστη. Από τη μία ημέρα να μας δίνει δεσμεύσεις και από την άλλη πλευρά να μην απαντά σε επιστολές και τηλεφωνήματα. Αν γίνεται αυτό για το Δημαρχείο, σκεφτείτε τι σημαίνει για το γήπεδο” σχολίασε ενοχλημένος.

Ερωτηθείς αν η Δημοτική Αρχή – εναλλακτικά - απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εξήγησε τα εξής. “Όχι, με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχουμε κάνει επαφή. Το θέμα εκεί που μας “καίει” είναι το έργο των Πευκακίων. Γι αυτό δεν έχουμε κάνει κρούση. Αν μας πει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι έχει μπορούμε να προχωρήσουμε στα Πευκάκια, σαφώς εκεί θα δώσουμε προτεραιότητα”, ανέφερε ο κ. Αληφραγκής, λέγοντας ακόμη πως, “Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή για το ποδόσφαιρο υπάρχει το γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων, του Πάγου, της Βάρης, των Καμινίων”.

Αναβάθμιση για τον οικισμό

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, μίλησε και για το τι θα σημάνει ένας αθλητικός και ταυτόχρονα πολιτιστικός χώρος για την Άνω Σύρο. “Αν λειτουργήσει και ως πολιτιστικός χώρος, τότε θα είναι μια γενικότερη αναβάθμιση και για τον μεσαιωνικό οικισμό. Θα μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους πολίτες συγκριτικά με τον πολιτιστικό χώρο του Μάνου Ελευθερίου, που μόνο κατάλληλος – κατ΄ εμέ – δεν είναι” υποστήριξε ο κ. Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας πως, “αυτός ο χώρος θα δώσει ζωή στον μεσαιωνικό οικισμό”. Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας πως, “Όλα αυτά είναι σκέψεις και ένα διαφορετικό σενάριο που θα το συζητήσουμε και στο δημοτικό συμβούλιο”.