Εγγράφονται στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τα 45 στρέμματα που παραχώρησε το ΤΕΘΑ

Άμεσα εργοτάξιο στο στρατόπεδο Σύρου

Τέλη Φεβρουαρίου η δημοπράτηση του έργου για τον διαχωρισμό του μέρους που πήρε ο Δήμος, από τις στρατιωτικές υπηρεσίες

Περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα βγει στον “αέρα” ο διαγωνισμός για τις τεχνικές παρεμβάσεις εντός του στρατοπέδου Σύρου, που θα διαχωρίσουν τα 45 στρέμματα που πέρασαν στον Δήμο, από τις στρατιωτικές υπηρεσίες που θα παραμείνουν στον ευρύτερο χώρο, αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής τους στο Κτηματολόγιο ως δημοτική περιουσία.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις που οδηγούν την υπόθεση αξιοποίησης του στρατοπέδου στο τελικό στάδιο, μετά από το μεγάλο “σκόπελο” που υπερπηδήθηκε προ καιρού και με ενέργειες του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα και αφορούσε στην τροποποίηση της πολεοδόμησης του τμήματος που παραχωρήθηκε στον Δήμο.

Με το ποσό των 700 χιλ. ευρώ η δημοτική πλευρά καλείται να εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες στον χώρο για τη διάκριση του τμήματος που θα λειτουργεί ως στρατόπεδο, από τον χώρο που μελλοντικά θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ανάπτυξη πανεπιστημιούπολης στη Σύρο.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση μάλιστα ήταν απαραίτητη προκειμένου το ΤΕΘΑ να αποδεχθεί πλήρως την παραχώρηση των 45 στρεμμάτων προς τον Δήμο.

Σχετικά με τις ανωτέρω εξελίξεις μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, σε συνέχεια της αναφοράς στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναφορικά με τη δυνατότητα του Δήμου να θέσει σε προτεραιότητα τις παρεμβάσεις εντός του στρατοπέδου παρά το υψηλό κόστος, αφού έχει σημαντικά έσοδα από τη διοικητική υποστήριξη προς την Πολεοδομία Μυκόνου.

Υπενθυμίζεται πως για την αλλαγή της πολεοδόμησης στα 45 στρέμματα έχει εκδοθεί προ μηνών σχετικό ΦΕΚ.

Καρποφόρησε η προσπάθεια

Αναφορικά με τις δύο εξελίξεις που αφορούν στην εγγραφή των 45 στρεμμάτων στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του Δήμου και στον διαγωνισμό για το έργο των 700 χιλ. ευρώ εντός του στρατοπέδου, μίλησε ο δήμαρχος. “Έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια την πράξη εφαρμογής. Ελέγχθηκε και υπήρξαν δύο παρατηρήσεις, τίποτα το ιδιαίτερο, οι οποίες θα διευκρινιστούν και με την ολοκλήρωση της κύρωσης από την Περιφέρεια θα περάσει στο Κτηματολόγιο του Δήμου” σχολίασε αρχικά για το παραχωρηθέν τμήμα από το ΤΕΘΑ στον Δήμο, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει κλείσει τις δικές της διαδικασίες και για τον διαγωνισμό.

“Η Τεχνική Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει τις μελέτες στο τεχνικό κομμάτι και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου το πολύ αρχές Μαρτίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Άμεσα προχωράμε” πρόσθεσε ο κ. Λειβαδάρας, αναφορικά με το κομμάτι των τεχνικών έργων που έχει αναλάβει ο Δήμος.

“Άρα, οι δυο σημαντικές εξελίξεις είναι πως περνά στο Κτηματολόγιο του Δήμου η έκταση και αμέσως ξεκινάμε το έργο” επανέλαβε ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως το ΤΕΘΑ είναι σύμφωνο με τις εργασίες που έχουν προβλεφθεί, για έναν σημαντικό λόγο. “Ο μηχανικός που είχε κάνει τη μελέτη εφαρμογής ήταν και μηχανικός του ΤΕΘΑ, οπότε εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε πρόβλημα. Ήταν γνώστες της όλης μελέτης” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το έργο

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο Δήμος με το ποσό των 700 χιλ. ευρώ καλείται να διεκπεραιώσει τα εξής: α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Γραφείων Κινήσεως, Διμοιρία Συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, Λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που βρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης. β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα.γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης).

Εξασφαλισμένο το ποσό των 700 χιλ. ευρώ

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος, το ποσό των 700 χιλ. ευρώ είναι εξασφαλισμένο από τον Δήμο για την εκτέλεση των εργασιών. “Το συνολικό ποσό είναι 700 χιλ. ευρώ, το οποίο είναι δεσμευμένο. Στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας, θα υπάρχει το κονδύλιο για να μπορέσει να γίνει και η δημοπράτηση” σχολίασε σχετικά, διευκρινίζοντας μάλιστα πως η αρχική πρόβλεψη στον αρχικό προϋπολογισμό “ήταν ένα ποσό 50 χιλ. ευρώ για να υπάρχει ο κωδικός. Οπότε από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε, αφού κάνει τις απαραίτητες κινήσεις η Οικονομική Υπηρεσία. Είναι δεδομένο ότι τα χρήματα υπάρχουν”.

Αναφορικά δε με την παρατήρηση πως τα χρήματα τα έχει εξασφαλίσει ο Δήμος από τις παροχές προς την Πολεοδομία της Μυκόνου, υπήρξε σαφής: “Ακριβώς. Το είχαμε συζητήσει και ήταν δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε. Ήξερε η Οικονομική Υπηρεσία ότι ήταν προτεραιότητα η συγκεκριμένη υπόθεση και το συγκεκριμένο έργο. Οπότε το ποσό είναι δεσμευμένο”.

Ικανοποιημένος ο δήμαρχος

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ικανοποιημένος για το γεγονός πως η προσπάθεια αξιοποίησης του στρατοπέδου προς όφελος της Σύρου και του Πανεπιστημίου έχει καρποφορήσει μετά από δικές του ενέργειες, δήλωσε τα εξής: “Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα όλης της Δημοτικής Αρχής. Το έχουμε συζητήσει και είναι όλοι σύμφωνοι γιατί γνωρίζουν τη σπουδαιότητα της όλης ιστορίας.

Είναι μία υπόθεση που έχει ξεκινήσει 27 χρόνια περίπου. Δεν είχαν καταφέρει να το φτάσουν μέχρι το τέλος. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία γιατί εμείς αναλάβαμε το 2019, τον Οκτώβρη είχαμε την πρώτη επαφή με το ΤΕΘΑ. Δεν ήταν καθόλου καλό το κλίμα και μπορώ να πω μάλιστα ότι ήταν αρνητικό και ειρωνικό κατά κάποιο τρόπο γιατί δεν ήξεραν τις προθέσεις μας. Όταν είδαν τις προθέσεις μας και έγιναν τέσσερις συναντήσεις πέρα από τα τηλεφωνήματα και τα έγγραφα, αναπτύχθηκε μία εμπιστοσύνη μεταξύ μας και από εκεί και μετά, έφτασε το θέμα στο σημείο που είναι σήμερα”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Το θέμα πλέον τελείωσε. Έχουμε την πράξη της εφαρμογής, θα περάσει στο Κτηματολόγιο. Αυτό και μόνο λέει πολλά”.

Διαχείριση κυκλοφοριακού

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Νίκος Λειβαδάρας γνωστοποίησε πως στην περιοχή θα υπάρξει διαχείριση και του κυκλοφοριακού.

“Έχει εκπονηθεί και η μελέτη οδοποιίας για το στρατόπεδο, την οποία μάλιστα την έκανε δωρεά ο μελετητής που είχε κάνει την πράξη εφαρμογής. Είναι ένα κομμάτι που θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα” συμπλήρωσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “αν και είναι πρώιμο το στάδιο για να το πω, όμως επιγραμματικά θα αναφέρω ότι η συγκεκριμένη μελέτη ουσιαστικά θα λύσει και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη στροφή τον Ταλάντων”. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, “οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως ο δρόμος σε ένα κομμάτι του θα είναι μονοδρομημένη άνοδος, οπότε με τη νέα οδοποιία, οι οδηγοί θα περνούν στην κάθοδό τους μέσα από το στρατόπεδο και θα βγαίνουν σε άλλο σημείο και δεν θα μπλοκάρει η περιοχή”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε τέλος τα εξής: “Είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί ένα θέμα τόσων χρόνων και πολύ δύσκολο έφτασε στο τέλος. Ευχαριστώ την Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία μας γιατί οι υπάλληλοι έχουν ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα.

Από τον Σεπτέμβρη του 2019 που ξεκινήσαμε μαζί, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και φτάσαμε στο σήμερα”.