Η ΔΕΥΑ Σύρου ζητά οικόπεδο 53 στρεμμάτων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στη θέση “Βούλιας”, για την εγκατάσταση

Ενεργειακή αναβάθμιση αφαλάτωσης και φωτοβολταϊκό πάρκο

Φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 2,7 MW στη θέση “Βούλιας” προωθείται προς υλοποίηση από τη ΔΕΥΑ Σύρου, στο πλαίσιο του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου της αφαλάτωσης της Ερμούπολης, που έχει στο πλάνο της η Δημοτική Επιχείρηση για τα επόμενα χρόνια.

Μετά την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, η ΔΕΥΑ Σύρου προχωρά σταδιακά στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση του έργου, για το οποίο μία βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση του χώρου εντός του οποίου θα τοποθετηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης, Ανδρέα Γιαλόγλου στην “Κοινή Γνώμη”, η παραχώρηση για 30 χρόνια ενός οικοπέδου 53 στρεμμάτων από τον Δήμο, κρίνεται απαραίτητη ώστε να “τρέξει” το κομμάτι των αδειοδοτήσεων και να μπορέσει να προχωρήσει – μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης – η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ, κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε να βελτιωθεί η υποδομή, αλλά και να περιοριστεί ένα τεράστιο κόστος που απαιτείται να δαπανάται από τη ΔΕΥΑ Σύρου για την παραγωγή νερού στο νησί.

Σημειώνεται πως η Δημοτική Επιχείρηση πήρε απόφαση να αιτηθεί επισήμως την παραχώρηση οικοπεδικής έκτασης στον “Βούλια” από τον Δήμο, για να προχωρήσει στις ενέργειές της με “πυξίδα” την υλοποίηση του έργου.

Αναγκαιότητα υλοποίησης

Επί του θέματος, έκανε σχετική εισήγηση ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., εξηγώντας όλες τις κινήσεις που έγιναν για τον εντοπισμό κατάλληλου οικοπέδου.

Αρχικά, μίλησε για το έργο και την αναγκαιότητα υλοποίησής του. “Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης με το γενικό τίτλο “Μελέτη βελτίωσης, επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ, εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης” μεταξύ των προς διερεύνηση θεμάτων ήταν και η εξέταση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Γνωρίζετε ότι οι ενεργειακές καταναλώσεις της ΔΕΥΑΣ και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την παραγωγή νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης είναι πάρα πολύ υψηλές. Στο σύνολό τους αγγίζουν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 3.000 KVA στη μέση τάση και τα 2.140 KVA στη χαμηλή τάση. Οι καταναλώσεις αυτές για το έτος 2022 ανήλθαν σε 23.000.000 Kwh που μεταφράζεται σε κόστος 4.354.000 ευρώ”, ανέφερε αναλυτικά, επισημαίνοντας παρακάτω όσα αφορούν στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου.

“Οι οδηγίες που δόθηκαν από τους τεχνικούς της ΔΕΥΑΣ στους μελετητές ήταν να διερευνήσουν και να προτείνουν σχεδιασμό εγκατάστασης ΑΠΕ όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δυναμικότητας που να εγγίζει αν όχι να υπερβαίνει τις πιο πάνω καταναλώσεις σε ενέργεια. Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΣ, λόγω των πολλών συνδέσεων (παροχών) με το ηλεκτρικό δίκτυο, δύναται να κατασκευάσει εγκατάσταση ΑΠΕ και να υπαχθεί στο σύστημα “με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό” στο οποίο θα αθροίζονται και θα συμψηφίζονται οι σημαντικότερες αν όχι όλες οι καταναλώσεις της σε ηλεκτρικό ρεύμα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναζήτηση κατάλληλου χώρου και δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, μίλησε για τις προσπάθειες αναζήτησης κατάλληλου χώρου για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου.

“Αρχικά εξετάστηκε οικοπεδική έκταση που ανήκει σε ιδιώτη, στο δρόμο προς το Κοράκι. Από τη μορφολογία του οικοπέδου αλλά και τον προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής (σκιάζεται δυτικά από υψηλό βουνό) προέκυψε ότι η δυναμικότητα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου δεν θα ήταν δυνατόν να υπερβαίνει τα 1.000 Kw” ανέφερε, μιλώντας ακολούθως για την τελική επιλογή της ΔΕΥΑΣ.

“Ακολούθως εξετάστηκε δημοτικό γεωτεμάχιο στη θέση “Βούλιας” της εδαφικής περιφέρειας Κοινότητας Άνω Σύρου, το οποίο έχει συνολική έκταση 53 στρεμμάτων περίπου, έχει άμεση πρόσβαση με το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ερμούπολης – Κινίου και είναι πανταχόθεν ελεύθερο, δηλαδή δεν σκιάζεται κατά τη διαδρομή του ήλιου από την ανατολή στη δύση. Το γεωτεμάχιο αυτό αποτελεί βραχώδη έκταση, μέχρι σήμερα αναξιοποίητη από το Δήμο, μιας και λόγω της θέσης του (εκτεθειμένο στον αέρα) δεν προσφέρεται για άλλες χρήσεις. Με βάση τον κυρωμένο δασικό χάρτη, το γήπεδο αυτό είναι χαρακτηρισμένο χορτολιβαδικό και συνεπώς τελεί υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Δασών, η οποία έπειτα από σχετικό ερώτημα, γνωμοδότησε καταρχάς θετικά. Ομοίως, θετικά γνωμοδότησε και η Διεύθυνση Πολεοδομίας, δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη θέση επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΑΠΕ) μόνον εφόσον η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εγκατάστασης αφαλάτωσης ή/και άλλων εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας του νησιού. Η μελέτη έδειξε ότι εντός του εν λόγω γεωτεμαχίου είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 2.700 kw”, γνωστοποίησε, καλώντας το Δ.Σ. να στηρίξει το αίτημα προς τον Δήμο για την παραχώρησή του προς τη Δημοτική Επιχείρηση.

“Έπειτα από όλα τα παραπάνω και τονίζοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ενεργειακό πρόβλημα της ΔΕΥΑΣ που απειλεί άμεσα κι επιτακτικά τη βιωσιμότητά της, εισηγούμαστε να ζητηθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ιδιοκτήτη του γεωτεμαχίου με ΚΑΕΚ 290150706013, συνολικής έκτασης 53.279,98 τ.μ. στη θέση “Βούλιας”, η δωρεάν παραχώρηση του για 30 χρόνια, προκειμένου εντός αυτού η ΔΕΥΑΣ να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο, συνολικής ισχύος 2.700 Kw (2,7 Mw)”, επεσήμανε ο κ. Βακόνδιος.

Προσεχώς “κυνήγι” χρηματοδότησης

Σε δηλώσεις κλήθηκε και ο Ανδρέας Γιαλόγογλου, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε για τη σπουδαιότητα του έργου και για τα επόμενα βήματα της ΔΕΥΑΣ.

“Αυτό είναι ένα οικόπεδο 53 στρεμμάτων του Δήμου. Η ΔΕΥΑΣ αιτείται την παραχώρησή του για 30 χρόνια προκειμένου να προχωρήσουμε στην αδειοδότησή του για το φωτοβολταϊκό πάρκο. Πρέπει να πάρουμε άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την έγκριση της παραγωγής. Κατά τα άλλα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για την περιβαλλοντική μελέτη εκεί πέρα. Πρέπει να προχωρήσει και ο φάκελος για τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις”, σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ., επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά εφόσον πάρουμε την έκταση και εφόσον πάρουμε και την αδειοδότηση, μετά θα ψάξουμε για τη χρηματοδότηση”.

Ερωτηθείς κατ΄ εκτίμηση σήμερα, πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο έργο, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Είναι ένα έργο που θα περιλαμβάνει την ανακατασκευή, τη δημιουργία ενός καινούργιου εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ερμούπολη και την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 2,7 Mw για να καλύψει μέρος του κόστους. Συνολικά όλη αυτή η επένδυση πρέπει να φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο της Ερμούπολης είναι γηρασμένο. Άρα, αυτό το έργο είναι μία επένδυση για το μέλλον του νησιού”, πρόσθεσε.

Ήπια αισθητική όχληση

Με δεδομένο πως η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου εύλογα προκαλεί ερωτήματα για το αν θα προκαλέσει αισθητική όχληση στην περιοχή, ρωτήθηκε σχετικά ο ίδιος.

“Η επιβάρυνση θα είναι αμελητέα και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος δεν θα φαίνεται από τον δρόμο, ούτε από το Κίνι δεν θα διακρίνεται κάτι”, σχολίασε σε απόλυτο τόνο, επισημαίνοντας τέλος πως, “Φυσικά δεν βάζουμε ανεμογεννήτριες. Έχουμε επιλέξει να κάνουμε την πιο ήπια παρέμβαση”.