Σε εκκρεμότητα η υλοποίηση του έργου εναρμόνισης των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους

Αναξιοποίητα για μία τετραετία 200 χιλ. ευρώ

Πολλά τα αναπάντητα θέματα στα κτήρια που φιλοξενούνται τα νήπια και τα βρέφη

Στο “συρτάρι” παραμένουν επί μία τετραετία 200 χιλ. ευρώ που αφορούν σε χρηματοδότηση που έλαβε ο Δήμος Σύρου -Ερμούπολης προκειμένου να προχωρήσει στην εναρμόνιση της λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του, με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους (πλαίσιο αδειοδότησης του Π.Δ. 99/2017), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αναπάντητα κτηριακά θέματα που υπάρχουν στις δημοτικές δομές επί πολλά χρόνια.

Αντικαταστάσεις δαπέδων για την ασφάλεια των μικρών παιδιών, όπως επίσης αντικαταστάσεις κουφωμάτων, τοποθετήσεις διαχωριστικών φρακτών, επισκευές σε πέργκολες και τοποθετήσεις νέων στις αυλές των δομών, αποτελούν μερικές μόνον από τις σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν καταγραφεί για το σύνολο των παιδικών σταθμών τα τελευταία έτη στη Σύρο.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από την περασμένη διοίκηση και στην περασμένη θητεία (Μάρτιος 2019), δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει μετουσιωθεί σε έργο, με τον Δήμο να οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επαναδημοπράτηση του εν λόγω έργου, μετά από σχετική άκαρπη διαδικασία, που είχε προηγηθεί προ έτους.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πως σήμερα το σύνολο των δημοτικών δομών φιλοξενίας νηπίων, συνοδεύεται από αρκετές αναπάντητες ανάγκες, την ίδια στιγμή που τα κτήρια μετρούν πολλά χρόνια ζωής.

Απαντήσεις για το πότε θα επαναδημοπρατηθεί το έργο, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, έδωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει η εφημερίδα, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της, από την άκαρπη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι και σήμερα, έχουν παρέλθει τουλάχιστον 8 μήνες.

Επαναδημοπράτηση με καθυστέρηση

Ειδικότερα, ο Μηνάς Αληφραγκής επεσήμανε πως για το έργο της εναρμόνισης των δομών φιλοξενίας νηπίων με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είχε γίνει ένας διαγωνισμός προ έτους, ο οποίος όμως, δεν έδωσε αποτέλεσμα. “Σήμερα, είμαστε στο στάδιο για να το επαναδημοπρατήσουμε. Παίρνουν παράταση αυτά τα έργα. Πιστεύω λοιπόν πως μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα το έχουμε “βγάλει” στον αέρα”, σχολίασε αρχικά, απαντώντας και στο ερώτημα πως εδώ και πολλούς μήνες το έργο είναι σε εκκρεμότητα όσον αφορά την επαναδημοπράτησή του.

“Είχε “βγει” στον αέρα κάποια στιγμή ο διαγωνισμός. Το είχαμε δημοπρατήσει πριν από ένα έτος περίπου. Τα έργα της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι πολλά. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι τεράστιο. Μπήκαν άλλες προτεραιότητες. Είναι έργο που δεν το ξεχνάμε. Παίρνει τη σειρά του και θα δημοπρατηθεί”, επανέλαβε σχετικά, μιλώντας παρακάτω και για την αναγκαιότητα υλοποίησης, με φόντο σοβαρές παρεμβάσεις που είναι σε… αναμονή έως τώρα.

“Δεν αφορά στη λειτουργικότητα των κτηρίων. Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν μέχρι τώρα. Όμως, βάσει της νέας νομοθεσίας πρέπει να υπάρξουν κάποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας των παιδιών. Σαφώς και δεν επηρεάζεται άμεσα η λειτουργία των παιδικών σταθμών”, υποστήριξε, τοποθετούμενος και για το γεγονός πως η επαναδημοπράτησή του συνοδεύεται από μεγάλη καθυστέρηση.

“Το να δημοπρατήσεις ένα έργο, δεν σημαίνει ότι ένας μηχανικός ασχολείται με μία δημοπράτηση μόνο. Είναι οι Επιτροπές, οι παρακολουθήσεις των έργων και άλλα έργα που πρέπει να “βγουν” στον αέρα. Μπήκαν άλλες προτεραιότητες και καθυστέρησε αυτό”, πρόσθεσε σχετικά. Ερωτηθείς για το αν υπάρξει κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης, υπήρξε σαφής: “Δεν θα έχουμε πρόβλημα χρηματοδότησης. Επίσης, για κάθε παιδικό σταθμό αντιστοιχεί ένα ποσό 25 χιλ. ευρώ καθαρά”.

Συνεχείς έλεγχοι στα κτήρια”

Στην ερώτηση αν όλα αυτά τα χρόνια οι κτηριακές ανάγκες των δομών φιλοξενίας παρακολουθούνται και καλύπτονται από το Δήμο, ο κ. Αληφραγκής απάντησε καταφατικά.

“Μόνο για τον Ξηρόκαμπο είχαμε δώσει 50 χιλ. ευρώ για τα κουφώματα. Σαφώς και κάνουμε ελέγχους και παρεμβαίνουμε. Ειδικά το συνεργείο Μικρών Έργων και ο εργολάβος που έχει το έργο των συντηρήσεων για τα σχολικά κτήρια, συνεχώς ασχολείται. Εξάλλου οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι σε συνεχή επαφή με την Τεχνική Υπηρεσία. Οτιδήποτε προκύψει πάμε και το επισκευάζουμε. Και εξωτερικούς χώρους και εσωτερικούς χώρους. Είναι συνεχής η επίβλεψη και οι παρεμβάσεις που γίνονται”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας μάλιστα πως την τρέχουσα θητεία, έχει δοθεί έμφαση στις ανάγκες – γενικά – των σχολείων της Σύρου.

“Η Τεχνική Υπηρεσία όσον αφορά τα σχολεία, στη θητεία μας, έχει δείξει μεγάλη προσοχή. Υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τριάμισι χρόνια έχουν “πέσει” κοντά στα 4 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ενεργειακές αναβαθμίσεις, για συντηρήσεις, επισκευές. Αυτή η τετραετία πέρασε με εμάς να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτό. Είναι σημαντικό. Οι προσπάθειες βελτιώσεων στα σχολικά κτήρια είναι συνεχείς. Για παράδειγμα προχθές δημοπρατήσαμε νέο έργο για τον κλιματισμό της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων των Γυμνασίων.

Αυτά όλα μπορούν να γίνουν γιατί η Υπηρεσία φροντίζει να έχει μελέτες και να μπαίνει σε προγράμματα”, ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Τα αναπάντητα κτηριακά θέματα

Προκειμένου να καταδειχθεί ο βαθμός αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου των 200 χιλ. ευρώ στις δομές φιλοξενίας νηπίων της Σύρου, ακολουθούν τα σημαντικότερα “ανοικτά” θέματα που συνοδεύουν τον κάθε σταθμό.

Συγκεκριμένα, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια.

Επιπλέον, για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται τα ακόλουθα: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού.

Τέλος, όσον αφορά τις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, τα εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.