“Τρέχει” τις διαδικασίες ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τη διεκδίκηση 600 χιλ. ευρώ σχετικά με έξυπνες διαβάσεις πεζών, ψηφιακή πλατφόρμα για ευάλωτες ομάδες και σύστημα τηλεϊατρικής

Στο νέο ΕΣΠΑ πρόταση για ψηφιακό μετασχηματισμό

Εκτός πλάνου προς το παρόν, η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας

Αγώνα δρόμου κάνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την υποβολή πρότασης για ψηφιακό μετασχηματισμό, σε πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει για το νησί έξυπνες διαβάσεις πεζών, ψηφιακή πλατφόρμα για διαχείριση θεμάτων ευάλωτων ομάδων και σύστημα τηλεϊατρικής σε συνεργασία με την ομάδα του “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Πρόκειται για μία πρόταση που αναμένεται να υποβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στη σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ 2021-2027, τροποποιημένη(!) από την αρχική ιδέα του Δήμου, η οποία είχε γίνει προσπάθεια να υποβληθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” το 2021. Δεδομένου πως υπήρξε πλαφόν για τα χρήματα που θα έπαιρνε ο κάθε Δήμος από το εν λόγω πρόγραμμα και καθώς η Σύρος μέσω του “Αντώνης Τρίτσης” πήρε αρκετά έργα, αυτομάτως η αρχική πρόταση τέθηκε εκτός. Στη συνέχεια είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 21014-2020 αλλά η οδηγία προς κάθε Δήμο είναι να γίνει η πρόταση από μηδενική βάση και να “περάσει” στη νέα προγραμματική περίοδο.

Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση ήταν να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας.

Πλέον, η Δημοτική Αρχή και το Τμήμα Προγραμματισμού έχουν καταλήξει στην πρόταση διεκδίκησης 600 χιλ. ευρώ για την ανάπτυξη έξυπνων διαβάσεων πεζών με ηχητική λειτουργία, για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και για την ανάπτυξη συστήματος τηλεϊατρικής.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας, πρέπει να σημειωθεί πως αυτό ως έργο εκτιμάται πως θα “τρέξει” σε κεντρικό επίπεδο, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Υποβολή πρότασης μέχρι τέλη Σεπτέμβρη

Ερωτηθείς συγκεκριμένα ο Ανδρέας Γιαλόγλου σχετικά με το γεγονός πως ελήφθη νέα απόφαση για εκ του μηδενός ανάπτυξη προσπάθειας σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και άρα, ακύρωση όλων των προηγούμενων διαδικασιών, υποστήριξε τα εξής.

“Πριν από δύο χρόνια υπήρξε η πρόσκληση για ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Υποβάλαμε πρόταση τότε, όμως επειδή το πλαφόν το ξεπεράσαμε με τις εντάξεις που είχαμε κάνει για άλλα έργα και προκειμένου να μην πάει χαμένη η δουλειά που είχε γίνει, ήρθαμε σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο και ετοιμάσαμε την πρόταση για να την υποβάλουμε στην πρόσκληση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου”, ανέφερε, εξηγώντας πως, “ακριβώς επειδή η πρόσκληση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ήταν του προηγούμενου ΕΣΠΑ, πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, βγήκε νέα πρόσκληση για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αυτή αναίρεσε όλη τη δουλειά που είχε γίνει και καλούν όλους τους Δήμους να υποβάλουν πλέον στη νέα πρόσκληση για το επόμενο ΕΣΠΑ”.

Μιλώντας για το τι θα σημάνει αυτό πρακτικά για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σχολίασε: “Το θέμα είναι ότι πρακτικά κάνουμε τη δουλειά για την ένταξη της πρότασης από την αρχή, γιατί άλλαξαν Επιτροπές, οι διακηρύξεις κ.α.. Ευτυχώς έχουμε σύμβουλο γι αυτή τη δουλειά που υποστηρίζει και έτσι δεν έχουμε πρόβλημα. Οπότε θα τα ετοιμάσουμε εκ νέου και θα τα υποβάλλουμε στην πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ. Έχει καταληκτική ημερομηνία 30/9/2023”.

Αναφορικά με την ουσία του έργου και το τι θα αποκτήσει ο Δήμος μέσω της χρηματοδότησης στην πρόσκληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόνισε: “Είναι οι προτάσεις που είχαμε υποβάλει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” κάπως αναμορφωμένες. Μιλάμε πλέον για έξυπνες διαβάσεις πεζών και λειτουργία ηχητικής ενημέρωσης, για ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων και για την ανάπτυξη συστήματος τηλεϊατρικής”.

Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού

Αναλυτικά, η πρώτη δράση για την οποία θέλει να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αφορά στην απόκτηση “έξυπνων διαβάσεων” πεζών που θα λειτουργούν φιλικά προς τα ΑΜΕΑ. “Ουσιαστικά ο Δήμος θέλει να επιτύχει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος 4 έξυπνων διαβάσεων πεζών, τα οποία θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Αυτό θα γίνεται μέσα από την αυτόματη αναγνώριση της παρουσίας των πεζών και την αυτόματη φωτεινή σήμανση της διάβασης όπου αυτό θα είναι εφικτό. Η διάβαση θα πρέπει να “ανταποκρίνεται” με “έξυπνο” τρόπο και να προειδοποιεί τους πεζούς και τους οδηγούς όταν θα υπάρχει πραγματικά η πρόθεση διέλευσης πεζών πολιτών”. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς διέλευσης πεζών, το οποίο θα είναι ιδιαιτέρως φιλικό σε ΑΜΕΑ, αφού αυτό θα περιλαμβάνει και ηχητική ειδοποίηση, ανέφερε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, προσθέτοντας πως, το συγκεκριμένο σύστημα “θα συνδράμει στην εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες, τόσο τις πρωινές, αλλά και κυρίως τις βραδινές ώρες σε σημεία που η ορατότητα είναι χαμηλή ή ακόμη και όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως έντονη βροχή”.

Ακόμη σχετικά με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, στην πρότασή της η Δημοτική Αρχή εξηγεί πως ουσιαστικά “θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα που θα καλύπτει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες απαιτήσεις: α. Διαχείριση ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή και κοινωνικών καταστημάτων (πχ. φαρμακείου, παροχή συσσιτίου, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ). β. Διαχείριση προγραμμάτων ευπαθών ομάδων (όπως Προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, Κοινωνικό Φροντιστήριο, δημιουργική απασχόληση, κατασκηνώσεις κλπ). γ. Θα περιλαμβάνει όλες τις δομές, παροχές και επιδόματα που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, Κέντρα Κοινότητας κλπ) και δ. Θα παρέχει τη δυνατότητα συλλογής στατιστικών αναφορών όλων των δομών, για τη μέτρηση της αποδοτικότητας”. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το σύστημα, όπως περιέγραψε ο κ. Γιαλόγλου, “επιβάλλεται να διαθέτει εφαρμογή για κινητά και όλον τον εξοπλισμό για την ηλεκτρονική υπογραφή του πολίτη”.

Τέλος, για τη λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής, θα υπάρξει μέριμνα για τα εξής: “Επιλεγμένα σημεία του Δήμου θα εξοπλιστούν με κατάλληλο σετ τηλεϊατρικής, αποτελούμενο από υπολογιστή με touch screen με ειδική εφαρμογή φακέλου υγείας, tablet και διασυνδεδεμένο εξοπλισμό ιατρικών οργάνων για τη διενέργεια εξετάσεων. Στο σταθερό εξοπλισμένο σημείο του κάθε οικισμού ή και κατά την κατ’ οίκον επίσκεψη από κινητές μονάδες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, θα δημιουργείται ο φάκελος υγείας δημότη, θα συμπληρώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο κλινικής εξέτασης και λοιπών θεμάτων υγείας, και θα εξατομικεύεται το προφίλ του δημότη. Στη συνέχεια θα διενεργούνται ιατρικές εξετάσεις με τον διασυνδεδεμένο εξοπλισμό. Όλα τα δεδομένα θα συγχρονίζουν στο cloud, όπου θα είναι προσβάσιμο από ειδικό ιατρό ή /και τον θεράποντα ιατρό, φροντιστή του δημότη, θα είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία για τη διεξαγωγή στατιστικών μελετών και τη χάραξη κατάλληλων πολιτικών και υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού”. Διευκρινίζεται πως το έργο θα λειτουργεί επικουρικά με άλλες παρόμοιες δράσεις στήριξης των ευάλωτων ομάδων, όπως το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Αναμονή για το αρχείο της Πολεοδομίας

Τέλος, ο Ανδρέας Γιαλόγλου έδωσε απαντήσεις για την πολύ σημαντική ανάγκη αυτή της ψηφιοποίησης του αρχείου της Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. “Το κομμάτι της ψηφιοποίησης της Πολεοδομίας αφαιρέθηκε γιατί γι αυτό θα υπάρξει μάλλον άλλη πρόσκληση και θα περάσει σε κεντρικό επίπεδο. Μάλλον θα γίνει με συνολική προκήρυξη. Οπότε αυτό το κομμάτι δεν θα είχε νόημα να μείνει στην πρόταση, αν υπάρξει κάτι συνολικό. Δεν θα ήταν και επιλέξιμο γιατί θα είχε άλλες δράσεις”, διευκρίνισε, επισημαίνοντας ακόμη πως, “προσαρμοστήκαμε στις ανάγκες της πρόσκλησης για το νέο ΕΣΠΑ. Για το κομμάτι της ψηφιοποίησης του αρχείου της Πολεοδομίας αυτή είναι η προφορική ενημέρωση που έχουμε σε πρώτο επίπεδο. Παρακολουθούμε τι βγαίνει σε προσκλήσεις και πιστεύω να προχωρήσουμε πανελλαδικά γι αυτό το θέμα. Ό,τι έχει βγει μέχρι τώρα, το έχουμε κυνηγήσει”.