Διακοπές ηλεκτροδότησης έθεσαν εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο αφαλάτωσης Ερμούπολης και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα

Οριακά η κάλυψη της ζήτησης νερού στη Σύρο

Στο “κόκκινο” η διαδικασία υδροδότησης του νησιού εξαιτίας και της αυξημένης κατανάλωσης από τα πολλά καταλύματα Airbnb

Αντιμέτωπη με τον “εφιάλτη” του 2021 και τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης του νησιού, έχει έρθει η Σύρος τις τελευταίες ημέρες, καθώς κακή λειτουργία του ηπειρωτικού δικτύου διανομής ρεύματος, προκάλεσε πτώσεις τάσης προ τριών ημερών, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα το εργοστάσιο αφαλάτωσης της Ερμούπολης.

Αποτέλεσμα είναι να έχει “στερέψει” όλο το απόθεμα νερού για τη Σύρο, γεγονός που σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση λόγω της επισκεψιμότητας και της υπέρμετρης ανάπτυξης κατοικιών Airbnb στο νησί, έχει οδηγήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε οριακό σημείο.

“Ό,τι παράγεται σε ποσότητα νερού, καταναλώνεται άμεσα”, δηλώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για το σοβαρό θέμα, που ταλαιπωρεί έντονα κατοίκους, επισκέπτες και σαφώς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων του νησιού. Παράπονα για μειωμένη υδροδότηση ή και μικρές διακοπές έχουν εκφραστεί για τις περιοχές του Βροντάδου, του Ταξιάρχη, του Άνω Μάννα, του Δηλίου, αλλά και της Αζολίμνου, κατάσταση που γεννά περαιτέρω ανησυχία για το επόμενο διάστημα, με φόντο τις πυρκαγιές στην Αθήνα, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τη λειτουργία του ηπειρωτικού δικτύου διανομής ρεύματος που τροφοδοτεί και τη Σύρο.

Κακή λειτουργία δικτύου διανομής ενέργειας”

Το σοβαρό θέμα ήρθε στην επιφάνεια εν μέσω τουριστικής σεζόν, με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, Γιώργο Βακόνδιο να προχωρά προχθές σε μία ενημερωτική ανάρτηση στα social media προς ενημέρωση του κόσμου. “Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας των ότι λόγω κακής λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο αφαλάτωσης έχει διακοπτόμενη λειτουργία κι ενδέχεται να παρουσιαστεί χαμηλή πίεση ή ακόμα και διακοπή νερού στις υψηλές συνοικίες της Ερμούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το ΔΕΔΔΗΕ η βλάβη οφείλεται σε κακή λειτουργία στο ηπειρωτικό δίκτυο διανομής που παρουσιάζει διακυμάνσεις στην τάση. Παρόμοιο φαινόμενο με εκείνο που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2021. Συνιστούμε στο καταναλωτικό κοινό να δείξει ψυχραιμία, υπομονή και κατά το δυνατόν να περιορίσει στο ελάχιστο τις καταναλώσεις νερού, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Έχουμε έλλειψη ύδατος

Αναλυτικά για τον σημερινό “εφιάλτη” της μη ομαλής υδροδότησης όλων των περιοχών, μίλησε ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

“Έχουμε έλλειψη ύδατος. Αυτό συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την αυξανόμενη ζήτηση επειδή λόγω των βυθίσεων της τάσης του ρεύματος, έχουμε χάσει ένα μέρος της παραγωγής νερού, της τάξης των σχεδόν 250-300 κυβικών”, επεσήμανε, εξηγώντας πως, “χάσαμε πριν δυο ημέρες αυτή την ποσότητα ύδατος και αυτό, επειδή η ζήτηση είναι στα “κόκκινα” δημιουργεί πρόβλημα”. Θίγοντας την αιτία της αυξημένης ζήτησης, ο ίδιος τόνισε τα εξής. “Η ζήτηση είναι ασυνήθιστα μεγάλη λόγω των Airbnb. Σε πολλές περιοχές διαπιστώνουμε ασυνήθιστα υψηλές καταναλώσεις και δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε αλλού. Ψάχνουμε για πιθανές διαρροές και δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε εκεί. Δεν υπάρχουν διαρροές. Εκτινάχθηκε η ζήτηση με αποτέλεσμα, να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε”, ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς για την ποσότητα παραγωγής νερού σήμερα, ο κ. Γιαλόγλου γνωστοποίησε τα ακόλουθα. “Αυτή τη στιγμή παράγουμε περίπου 200 κυβικά νερού την ώρα στο εργοστάσιο της Ερμούπολης και δεν επαρκούν να αναπληρώσουν και τη “χασούρα” που είχαμε”. Σε απόλυτο τόνο, σημείωσε πως, “Ό,τι παράγεται καταναλώνεται. Αν χάσουμε μία ποσότητα σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, την αναπληρώνεις σε ένα βράδυ. Εάν αυτή τη χάσεις σε περίοδο υψηλής ζήτησης, δεν μπορείς να αναπληρώσεις”.

Διαχείριση ελλείμματος και εκ περιτροπής μείωση υδροδότησης

Ερωτηθείς για το πώς διαχειρίζεται την κατάσταση η ΔΕΥΑΣ, απάντησε τα εξής. “Πρέπει να κάνουμε και κάνουμε μία διαχείριση του ελλείμματος σε διάφορες περιοχές για να μην επιβαρυνθεί μόνο μία στο νησί. Γίνεται μία διαχείριση του ελλείμματος μέχρι να μπορέσουμε, ελπίζουμε να ισορροπήσουμε. Δηλαδή, μειώνεται η υδροδότηση σε διάφορες περιοχές. Αυτό γίνεται”.

Στην παρατήρηση αν μπορεί η Δημοτική Επιχείρηση να ενημερώνει εγκαίρως τους πολίτες για τη διακοπή νερού ή τη μείωση της πίεσης, υπήρξε σαφής. “ Δεν μπορεί από πριν η ΔΕΥΑΣ να πει που θα υπάρχει πρόβλημα γιατί κάνει μία διαχείριση για να υπάρχει ένας ισότιμος επιμερισμός αυτού του προβλήματος. Πρακτικά όταν περιορίζεται η παροχή νερού σε κάποιες περιοχές, τα υψηλά σημεία την “πληρώνουν” με διακοπή. Αυτό έτσι μεταφράζεται”.

Δεν αποκλείεται ο εφιάλτης του 2021

Σε συνέχεια των ανωτέρω, έδωσε απαντήσεις και για το αν η Σύρος κινδυνεύει να βιώσει ξανά καταστάσεις όπως το 2021 με μεγάλες διακοπές νερού. “Εάν τεθούν εκτός λειτουργίας τα εργοστάσια αφαλάτωσης. Η παραγωγή μας είναι συνυφασμένη με τα εργοστάσια. Εάν αυτό συμβεί και βγουν εκτός οι μονάδες αφαλάτωσης, θα έχουμε ανάλογο πρόβλημα με το 2021. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Ελπίζω η πυρκαγιά στην Αθήνα να μην έχει πάλι επιπτώσεις”, ευχήθηκε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, “στα χωριά μέχρι στιγμής, λόγω της ενίσχυσης που έχουμε κάνει με τη νέα μονάδα, στην Ποσειδωνία και στη Βάρη δεν έχουμε μέχρι στιγμής “συμπτώματα”. Αλλά στην Ερμούπολη και ευρύτερα λόγω των πάρα πολλών Airbnb υπάρχει πρόβλημα”.

Νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε το νησί να αποφεύγει τέτοιες καταστάσεις και για το πώς οι υποδομές του θα χάριζαν επάρκεια απέναντι στη μεγάλη ζήτηση.

“Η πόλη χρειάζεται μία νέα μονάδα αφαλάτωσης. Αυτή που έχουμε μελετήσει και είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Μιλάμε για το μεγάλο έργο, το νέο εργοστάσιο στην περιοχή κοντά στο παλιό που θα παράγει 10.000 κυβικά ημερησίως. Μιλάμε για διπλάσια δυναμικότητα από τη σημερινή. Αυτό θα μπορεί να σηκώσει τις ανάγκες και να δώσει προοπτική ανάπτυξης”, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “ας μην κρυβόμαστε, δεν μπορούμε να “φυτεύουμε” Airbnb και να μην έχουμε νερό. Πρέπει να δώσουμε μία προοπτική ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με άνεση. Ναι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ερμούπολη”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος έκανε έκκληση μέσω της εφημερίδας για λελογισμένη κατανάλωση του νερού, αυτό το διάστημα. “Πρέπει να υπάρχει μία προσπάθεια λελογισμένης χρήσης την περίοδο υψηλού κινδύνου, γιατί το νερό είναι ένα αγαθό σε έλλειψη. Και πρέπει επειγόντως να βρεθεί χρηματοδότηση για το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης. Έχουμε κάνει κρούσεις για τη χρηματοδότηση, αλλά ακόμη δεν έχουμε υποβάλει τη συγκεκριμένη πρόταση. Μαζί με το φωτοβολταϊκό πάρκο και το νέο εργοστάσιο θα φθάσουμε τα 12 εκατ. ευρώ”.