Με μικρές εξαιρέσεις, το “τοπίο” στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από τις καταλήψεις τμημάτων στις παραλίες διαμορφώνεται καλύτερο συγκριτικά με άλλα νησιά

Σύρος: Μικρές “καμπάνες” για παράνομες... ξαπλώστρες

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, απόλυτα συμμορφωμένοι με τα προβλεπόμενα για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες της Σύρου, αφού μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολύ λίγες συλλήψεις σε αριθμό, συγκριτικά με το “όργιο” παρανομιών που καταγράφεται στα άλλα Κυκλαδονήσια.

Αν και οι έλεγχοι γίνονται συστηματικά από την πλευρά της Αστυνομίας, ωστόσο, στην περίπτωση της Σύρου, δεν προκύπτουν ακραίες καταστάσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την καθημερινή επίσημη ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία, για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων υπήρξαν το τελευταίο διάστημα τρεις συλλήψεις και συγκεκριμένα την Παρασκευή (4/8) για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας με ξαπλώστρες.

Το πολυσυζητημένο “κίνημα της ξαπλώστρας” έχει πυροδοτήσει ακόμη περισσότερους ελέγχους πανελλαδικά και δη στα τουριστικά νησιά, για τα οποία οι παράνομες καταλήψεις έχουν πάρει μορφή “χιονοστιβάδας” εν μέσω θερινής σεζόν, με τον δημόσιο και ελεύθερο χώρο να είναι απροστάτευτος, όπως και οι πολίτες που επιθυμούν να κάτσουν στην αμμουδιά και όχι σε οργανωμένο τμήμα παραλίας.

Σημειώνεται πως στη Σύρο το 50% των παραλιών παραμένει ελεύθερο, ενώ σύμφωνα με τις απαντήσεις και του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη και του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας στις Κυκλάδες, Πέτρου Βασιλάκη, οι καταγγελίες δεν είναι μεγάλες σε αριθμό και ορισμένες εξ αυτών, έχουν “εκδικητική” χροιά, με φόντο τη “μάχη” που έγινε στις δημοπρασίες τμημάτων. Διευκρινίζεται εξ αρχής πως την επιβολή προστίμων την αποφασίζει η Κτηματική Υπηρεσία.

Το φωτογραφικό υλικό δεν συνδέεται με τις περιπτώσεις των συλλήψεων.

Π. Βασιλάκης: “Συνεχείς έλεγχοι όλο το καλοκαίρι”

Αναφορικά με το αν υπάρχουν έλεγχοι από την Αστυνομία για τους χώρους που καταλαμβάνονται με ξαπλώστρες στη Σύρο και στα άλλα νησιά, ο κ. Βασιλάκης υπήρξε σαφής. “Όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις ή όταν έχουμε καταγγελίες, ανταποκρινόμαστε άμεσα και τις βεβαιώνουμε. Συνήθως αυτές είναι πλημμεληματικές και έχουν τη μορφή του αυτοφώρου, δηλαδή της σύλληψης. Γίνεται η προσαγωγή, θα ενημερωθεί ο Εισαγγελέας και ανάλογα με τις οδηγίες ή θα κρατηθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον του, είτε θα αφεθεί ελεύθερος”, ανέφερε αρχικά, λέγοντας ειδικότερα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων πως, “ελέγχους κάνουμε από την αρχή του καλοκαιριού και όχι τώρα, που ήρθε στην επιφάνεια το κίνημα της ξαπλώστρας. Σε αυτό το πλάνο θα συνεχίσουμε να κινούμαστε εμείς. Κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά. Όπως πρέπει”. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως, “θα συνεχίσουμε τους ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλα τα νησιά. Και φυσικά ανταποκρινόμαστε άμεσα και σε καταγγελίες”.

Σχετικά με το αν η Σύρος παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στις καταλήψεις παραλιών από τα άλλα νησιά που “πρωταγωνιστούν” αρνητικά στην τρέχουσα ειδησεογραφία, τόνισε τα εξής. “Είναι σύνθετο ζήτημα και ζήτημα συγκυριών. Έχει να κάνει και με το τι είδους παραβάσεις είναι αυτές. Αν είναι μόνο κατάληψη αιγιαλού με ξαπλώστρες ή είναι σε προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.. Επίσης συνδέεται και με το αν είναι σταθερές κατασκευές ή όχι, όπως τα φαινόμενα της Μυκόνου. Εκεί είναι και πολεοδομικές παραβάσεις. Πέρα από το ότι θα κάνουμε τη σύλληψη, θα αξιολογηθούν διαφορετικά. Κάθε νησί έχει τη δική του κατάσταση. Στη Σύρο δεν έχουμε κάτι ακραίο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γ. Πιταούλης: Να τηρούνται τα συμφωνηθέντα

Αναφορικά με τις κινήσεις του Δήμου πρωτίστως για τις παραχωρήσεις, έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Υπάρχει το θέμα της απλής χρήσης του αιγιαλού, το οποίο είναι ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλά στη συνέχεια, με εγκύκλιο που βγαίνει συνήθως με τριετή διάρκεια, ορισμένα τμήματα παραχωρούνται στους Δήμους και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, κάποια τμήματα παραχωρούνται, είτε σε όμορες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις με “πρόσωπο” στον αιγιαλό), είτε σε εκμισθώνονται κατόπιν δημοπρασίας”, υπενθύμισε αρχικά, επισημαίνοντας πως τις σχετικές διαδικασίες ο Δήμος τις πραγματοποίησε εγκαίρως και φέτος και μάλιστα “αρκετά νωρίτερα από τον Ιούνιο”.

Ειδικότερα για το κομμάτι των ελέγχων, ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτό το θέμα αφορά τρεις πλευρές. “Το κομμάτι του ελέγχου που απασχολεί αρκετά την επικαιρότητα, όλο το τελευταίο διάστημα είναι κατανεμημένο σε τρεις φορείς. Αφενός στην Κτηματική που έχει και την τελική ευθύνη για την επιβολή των προστίμων, στην Ελληνική Αστυνομία που διενεργεί σχετικούς ελέγχους αλλά και στον Δήμο, ο οποίος έχει αντίστοιχα μία Επιτροπή που με παράλληλα καθήκοντα μπορεί να διενεργεί κι εκείνη σχετικούς ελέγχους, συνήθως κατόπιν καταγγελιών ή αναφορών από δημότες”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “γνωρίζουμε ότι η Αστυνομία έχει ελέγξει και στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και το τελευταίο διάστημα το θέμα των παραχωρήσεων. Όταν διαπιστώνεται απόκλιση ή παράβαση, διαβιβάζεται το σχετικό έγγραφο και προς εμάς και προς την Κτηματική για να επιβάλει τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν”. Συγκεκριμένα, μίλησε για μία περίπτωση που γνωστοποιήθηκε προ ημερών. “Όταν υπάρχουν αποκλίσεις σχετικά με τον χώρο που πρέπει να καταληφθεί, ενημερωνόμαστε. Μας έχει έρθει ένα έγγραφο την περασμένη εβδομάδα. Μιλάμε για μία μικρή απόκλιση σε σχέση με το συμφωνητικό που έχει υπογραφεί. Μας κοινοποιήθηκε ένας έλεγχος της Αστυνομίας, αλλά ο Δήμος δεν επιβάλλει πρόστιμο. Αυτό το κάνει η Κτηματική”, ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο, επισημαίνοντας πως ο Δήμος ενημερώνεται καθώς τον ενδιαφέρει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Με εκδικητική οσμή…

Ερωτηθείς ο Γιάννης Πιταούλης να γνωστοποιήσει αν έχουν υπάρξει καταγγελίες, απευθείας προς τον Δήμο για παράνομες καταλήψεις χώρων με ξαπλώστρες, υπήρξε σαφής, περιγράφοντας και μία δυσάρεστη κατάσταση που καταγράφεται στο νησί και αφορά σε καταγγελίες εκδικητικού χαρακτήρα. “Υπάρχει αναφορά που μπορεί κάποιος να έχει χάσει διαγωνιστική διαδικασία και να στράφηκε κατά του επιχειρηματία που την πήρε. Αυτή την αναφορά τη διαβιβάσαμε και προς την Κτηματική και προς την Αστυνομία γιατί είχε και θέματα που δεν αφορούσαν τόσο πολύ στην κατάληψη του χώρου, όσο στον τρόπο που λειτουργούσε η επιχείρηση”, ανέφερε, λέγοντας πως, αυτή η κατάσταση, “δεν συνδέεται με αυτό που ζητούν οι πολίτες, δηλαδή να μένει προστατευμένος και ελεύθερος ο δημόσιος χώρος που πρέπει στις παραλίες”.

Επεσήμανε δε, πως, τέτοιες αναφορές για μη προστασία του ελεύθερου τμήματος “σε εμάς δεν έχουν έρθει”. Συμπλήρωσε όμως, πως, “σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει διαμαρτυρία των πολιτών για τους χώρους που παραχώρησε ο Δήμος. Αυτό το δεχόμαστε προφορικά, αλλά κάναμε ό,τι προβλέπεται νόμιμα. Συγκεκριμένες καταγγελίες δεν έχουν υπάρξει”.

Μάλιστα ο Γιάννης Πιταούλης, εξηγεί πως ο Δήμος εξάντλησε τα περιθώρια παραχώρησης χώρων για ξαπλώστρες σε επιχειρηματίες, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις πρέπει να δουλέψουν. “Παρότι τηρούμε τα προβλεπόμενα, στις Αγκαθωπές για παράδειγμα θα έλεγε κανείς ότι είναι ασφυκτικά. Όμως υπάρχουν σημεία που φαίνονται ελεύθερα και δεν μπορούν να κάτσουν οι λουόμενοι, γιατί για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν κρινάκια. Κατανοούμε τα σχόλια, αλλά υπάρχουν σχέδια συγκεκριμένα”, υποστηρίζει σε απόλυτο τόνο.

Ακραίες καταστάσεις στη Σύρο δεν υπάρχουν”

Τέλος, εκφράζοντας τη δική του άποψη σε σχέση με την κατάσταση στη Σύρο και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Πιταούλης παρατήρησε πως, “υπάρχει από τον κόσμο, ενδεχομένως μία δικαιολογημένη διαμαρτυρία (σε σχόλια στο διαδίκτυο ή προφορικά), για τους χώρους που έχουμε παραχωρήσει και είναι αρκετοί. Υπάρχει η κριτική γιατί έχουμε παραχωρήσει τόσους πολλούς χώρους. Αυτό το έχουμε δεχτεί. Δεν υπερβαίνουμε τα προβλεπόμενα όμως. Δηλαδή στη Σύρο δεν έχουμε επιχειρήσεις που αυθαίρετα και χωρίς διαδικασία, έχουν καταλάβει τμήματα παραλιών”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “περιπτώσεις με ακραία κατάληψη αιγιαλού και εντελώς αυθαίρετα, δεν έχουμε. Είμαστε και μικρό νησί, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτά που διαπιστώνουμε σε Πάρο, Μύκονο και σε άλλα νησιά, δεν παρατηρούνται στη Σύρο”.

 

 

Ετικέτες: