Ανατέθηκε η μελέτη με απόφαση δημάρχου για να προχωρήσει στη συνέχεια η εγκατάσταση στον Βούλια

Πρώτο θεμέλιο για καταφύγιο αδέσποτων ζώων στη Σύρο

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Στην πράξη περνά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο νησί, αξιοποιώντας χρήματα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (379.700 ευρώ), για τη δημιουργία της απαραίτητης εγκατάστασης στην περιοχή του Βούλια.

Με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα έγινε η ανάθεση της μελέτης (37.138 ευρώ) ώστε μέσα στο επόμενο 4μηνο, η νέα Δημοτική Αρχή να παραλάβει το σχέδιο του καταφυγίου, με σκοπό να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του.

Σύμφωνα με όσα καθιστά γνωστά η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη βάσει και της τεχνικής περιγραφής, το καταφύγιο της Σύρου θα αφορά κατά κύριο λόγο “στη φιλοξενία αδέσποτων γατών, ο πληθυσμός των οποίων συνιστά το βασικό ζήτημα αδέσποτων ζώων στα όρια του Δήμου και κυρίως της Ερμούπολης”, ενώ όπως επισημαίνει, το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά παρουσιάζεται σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Εντός 4μηνου η μελέτη

Επί του θέματος μίλησε στην εφημερίδα αρχικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εξήγησε πως το καταφύγιο μετά από σχετικές αποφάσεις συλλογικών οργάνων του Δήμου, θα χωροθετηθεί και θα κατασκευαστεί στον Βούλια.

“Θα γίνει ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων για γάτες αποκλειστικά. Θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Βούλια κοντά στο νταμάρι. Η μελέτη που ανατέθηκε προβλέπει τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας των γάτων και ιατρείο. Οπότε θα γίνεται η περισυλλογή των ζώων, θα γίνεται στείρωση και μετά θα αφήνονται ελεύθερα”, περιέγραψε αρχικά για τον λόγο δημιουργίας του καταφυγίου, επισημαίνοντας παράλληλα, πως, αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε μέσω των στειρώσεων να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων.

“Το μεγάλο πρόβλημα δυσοσμίας και βρωμιάς μέσα στην πόλη προέρχεται από τα αδέσποτα ζώα και υπάρχουν παράπονα. Βέβαια, να παρατηρήσω πως υπάρχει και μία ανευθυνότητα από ορισμένους “φιλόζωους” που τα ταΐζουν ό,τι άλλο, εκτός από ξηρά τροφή, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι μολυσματικά και να προκαλούν και δυσοσμία”, πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως εντός των επόμενων 120 ημερών, η μελέτη θα έχει εκπονηθεί.

“Βάσει της σύμβασης η εταιρεία είναι υποχρεωμένη μέσα σε ένα 4μηνο να έχει παραδώσει τη μελέτη. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ και το ποσό αφορά σε  379.700 ευρώ”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, “είναι κάτι πολύ σημαντικό για την καθαριότητα της πόλης”.

Προσωρινή φιλοξενία και στειρώσεις

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κ. Πρίντεζη μίλησε λεπτομερέστερα για την αναγκαιότητα κατασκευής του καταφυγίου, ενώ έδωσε και στοιχεία για τη δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων.

“Την υπόθεση του καταφυγίου την “τρέχει” η προϊσταμένη της Υπηρεσίας μας, η κ. Τασσοπούλου. Είναι ένα έργο που έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του καταφυγίου. Η λειτουργία του θα αποτελέσει δείγμα μίας υγιούς κοινωνίας γιατί η φροντίδα των ζώων μας αφορά όλους”, σχολίασε αρχικά, τονίζοντας παράλληλα, πως, “είναι πολύ θετικό που αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, όπως τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ”.

Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “η αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας θα βοηθήσει για τη στείρωση των αδέσποτων γατών ώστε να επανέλθουν μετά στις αποικίες τους. Δεν θα λειτουργεί σαν καταφύγιο με τη στενή έννοια της σταθερής φιλοξενίας. Ουσιαστικά μέχρι να γίνει η στείρωση θα φιλοξενούνται προσωρινά. Άλλωστε η νομοθεσία απαγορεύει να χαλάσουμε τις αποικίες των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και με τις στειρώσεις βοηθάμε στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής. Να πω πως οι γάτες θα αφήνονται πάλι στην περιοχή τους”.

Στην ερώτηση αν η Υπηρεσία έχει δεχθεί παράπονα από πολίτες λόγω του αριθμού των αδέσποτων γατών, απάντησε θετικά. “Ήδη έχουμε δημότες που παραπονιούνται για τις ακαθαρσίες, για τη δυσοσμία και κυρίως μέσα στην πόλη”.

Βέβαια, όπως εξήγησε στειρώσεις γίνονται και σήμερα, αλλά όχι με οργανωμένο τρόπο, όπως θα συμβεί με τη δημιουργία του καταφυγίου.

“Η διαδικασία της στείρωσης γίνεται και τώρα. Οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη εντοπίζουν τις αποικίες. Θα πάρουν τα ζώα από εκεί και ο ιδιώτης κτηνίατρος, στον χώρο του θα προβεί στις στειρώσεις. Στο εξής αυτή η διαδικασία θα γίνεται στον χώρο του καταφυγίου κατά κύριο λόγο”, διευκρίνισε χαρακτηριστικά

“Άρα, το επόμενο βήμα για τον Δήμο είναι η δημιουργία του καταφυγίου”, υποστήριξε.

Φιλοξενία για 60 γάτες

Στη συνέχεια, η κ. Πρίντεζη έδωσε στοιχεία – βάσει του προσχεδίου που έχει εκπονηθεί από την Υπηρεσία της – για το καταφύγιο και τις δυνατότητες που αυτό θα παρέχει.

“Θα αποτελείται από μια κεντρική κτηριακή μονάδα περίπου 200 τ.μ. επεκτάσιμη και περίκλειστες αυλές περίπου 25τ.μ. η κάθε μία επίσης επεκτάσιμες. Η κεντρική κτηριακή μονάδα θα περιλαμβάνει 40 τ.μ. καθαρούς χώρους διοίκησης - υποδοχής, αποθήκευσης και υγιεινής. Το βασικό τμήμα φιλοξενίας των ζώων θα αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά διαμερίσματα”.

Δεδομένου πως το καταφύγιο προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για γάτες, βάσει όσων έχουν αναφερθεί στην Υπηρεσία, η αντιδήμαρχος εξήγησε πως θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής και φιλοξενίας μέχρι και για 60 γάτες. “Εκτός από τους κλειστούς χώρους της κεντρικής μονάδας θα υπάρχουν ομαδικές θέσεις γατών σε περίκλειστες αυλές με μικρές υποδομές για προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα προορίζονται κατά βάση για γάτες από την ίδια αποικία όταν αυτή για κάποιο λόγο θα πρέπει να καταργηθεί ή να αποφορτιστεί”, πρόσθεσε, εκφράζοντας τέλος την ικανοποίησή της για τη δρομολόγηση δημιουργίας του καταφυγίου στην περιοχή του Βούλια.