Υψηλές οφειλές που μετρούν ακόμη και 20ετια και που δεν είναι εφικτό πλέον να εισπραχθούν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Βραχνάς” τα ανείσπρακτα 3 εκατ. ευρώ του Δήμου

Σε ύψος 3 εκατ. ευρώ παραμένουν τα ανείσπρακτα ποσά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τα οποία δεν υπάρχουν υψηλές ελπίδες απόκτησής τους, είτε γιατί αυτά προέρχονται από το μακρινό παρελθόν, είτε γιατί οι πολίτες δεν έχουν να τα αποδώσουν ως οφείλουν.

Πρόκειται για μία κατάσταση που αυτονόητα στερεί έσοδα από τον Δήμο και το ταμείο του και τα οποία αφορούν ενδεικτικά σε ανείσπρακτα ενοίκια, τέλη, πρόστιμα, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, ΤΑΠ. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και στο πλαίσιο συζήτησης οικονομικού θέματος, για το οποίο έκανε ερώτηση το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου. Δίνοντας απαντήσεις τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κοσμάς, όσο και το υπηρεσιακό στέλεχος, Γιάννης Αλεξανδρής, τονίστηκε πως έχουν γίνει ενέργειες για την είσπραξή τους, αλλά μετ΄ εμποδίων αφού ο Δήμος δεν διαθέτει τα “εργαλεία” της ΔΟΥ, ενώ κατέστη σαφές πως από τα σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, εφικτό είναι να εισπραχθούν μόνον τα 164 χιλ. ευρώ.

Δ. Κοσμάς: Εξαντλούμε όλες τις προσπάθειες

Ειδικότερα, στην ερώτηση της κ. Μαυρίκου για τυχόν λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως προβλέπεται βάσει νομοθεσίας, πρώτος ο αντιδήμαρχος εξήγησε: “Όταν λέτε αναγκαστικά μέτρα, να πω ότι έχουμε να κάνουμε και με κόσμο, ο οποίος έχει τα διάφορα προβλήματά του. Ο Δήμος εξαντλεί όλες τις προϋποθέσεις της κατ΄ ιδίαν συνεννόησης και οτιδήποτε μπορεί να κάνει και για να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους οφειλέτες, αλλά και να για μην είναι οι αποφάσεις μας κατασταλτικές, ώστε να θεωρηθεί σαν “δαμόκλεια σπάθη” απέναντι στους δημότες μας”. Ωστόσο, υπογράμμισε πως, “αν δεν αποδώσουν κι αυτές οι μεταξύ μας συνεννοήσεις, αναγκαστικά βάσει νόμου, ο Δήμος καταλήγει στα αναγκαστικά μέτρα που πρέπει να παρθούν”.

Γ. Αλεξανδρής: Εκτίμηση για είσπραξη μόλις 164 χιλ. ευρώ

Με στοιχεία μίλησε ο υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου, επιβεβαιώνοντας πως το ύψος των ανείσπρακτων είναι πράγματι μεγάλο. “Τα ληξιπρόθεσμα αφορούν στις απαιτήσεις του Δήμου που δεν έχουν εισπραχθεί. Τα τελευταία χρόνια αυτό το ποσό κινείται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ. Στον φετινό προϋπολογισμό, το ποσό είναι 2.921.000 ευρώ εκ των οποίων 164.000 περίπου, έχουμε προβλέψει πως θα τα εισπράξουμε μέσα στο έτος”, τόνισε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε δε, πως το ποσό που εκτιμάται πως θα εισπραχθεί, προκύπτει βάσει νομοθεσίας. “Αυτό το ποσό των 164.000 ευρώ δεν το βάλαμε μόνοι μας. Έχει να κάνει με ένα “ταβάνι” που μας το δίνει ο νόμος. Και έχει να κάνει με τις εισπράξεις των προηγούμενων δύο ετών”, συμπλήρωσε.

Δεν θα εισπραχθούν περίπου 2,7 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, το ποσό που δεν θα εισπραχθεί παραμένει υψηλό, καθώς εξήγησε πως στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά σε πολύ παλιές οφειλές. “Το ποσό που θεωρούμε πως δεν θα εισπράξουμε είναι 2.757.131 ευρώ. Έχουμε παρατηρήσει ότι εισπράττουμε τελευταίες βεβαιώσεις. Δηλαδή τις βεβαιώσεις της προηγούμενης χρονιάς, της προ-προηγούμενης. Δεν μπορούμε να εισπράξουμε απαιτήσεις οι οποίες έχουν ξεπεράσει και τη 20ετια”, σημείωσε, τονίζοντας πως, “άρα, εκεί έχουμε απαιτήσεις πολύ παλιές, οι οποίες δεν κινούνται. Είναι αυτό που λέμε πως στο ράφι έχουμε προϊόντα που δεν πωλούνται καθόλου”.

Μέτρα

Στην ερώτηση για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την προσπάθεια είσπραξης, ο κ. Αλεξανδρής εξήγησε πως ο Δήμος και η αρμόδια Υπηρεσία έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι προβλέπει ο νόμος. “Στο διάστημα του κορωνοϊού και λόγω υποστελέχωσης της Υπηρεσίας, του Ταμείου, εδώ και δύο χρόνια περίπου έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, ιδιαίτερα έχουμε κάποιους μεγαλοοφειλέτες που είναι και το μεγάλο ποσοστό των 3 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε πάρει μέτρα. Ήδη αναζητούμε στοιχεία που έχουν να κάνουν με λογαριασμούς στην Τράπεζα”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας με απογοήτευση πως, “από την τελευταία φορά που ζητήσαμε στοιχεία, πήραμε έξι ευρώ από τις Τράπεζες”.

Μιλώντας ειδικότερα για τα μέτρα που μπορεί να πάρει ο Δήμος, ανέφερε: “Τα μέτρα είναι πως μπορούμε να πάμε και σε δέσμευση λογαριασμού, από 500 ευρώ και πάνω, μπορούμε να πάμε και σε δέσμευση φορολογικής ενημερότητας από 300 ευρώ και πάνω”. Πρόσθεσε δε, πως, “είναι μέτρα που τα έχουμε πάρει”.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως, “πριν κάποιες ημέρες, διαγράψαμε κάποιες οφειλές από δέκα ευρώ και κάτω, με την προϋπόθεση ότι την τελευταία τριετία δεν είχαμε άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κι αυτό το ποσό ήταν μικρό”.

Ένα τοπίο που πρέπει να ξεκαθαριστεί”

Δεδομένου πως το ποσό των ανείσπρακτων αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τον Δήμο, αφού είναι ένα ποσό που δεν έρχεται στο ταμείο του, ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε πως θα πρέπει αυτή η κατάσταση να ξεκαθαρίσει. “Γενικώς τα ανείσπρακτα είναι ένα τοπίο που πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και κινούμε κάθε διαδικασία για να το ξεκαθαρίσουμε. Δηλαδή αυτό το υπόλοιπο το έχουμε εκεί… δεν είναι πραγματικός προϋπολογισμός γιατί δεν μπορούμε να το εισπράξουμε και με αυτή την έννοια, όποιος το αναζητήσει θα το δει στην ομάδα των εξόδων. Αυτά τα ποσά των εξόδων δεν μπορούμε να τα κομίσουμε καθόλου. Γενικά πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να γνωρίζουμε από πού μπορούμε να εισπράξουμε”, σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.

Για τις δυσκολίες είσπραξης δε, υποστήριξε πως, “ο Δήμος δεν είναι Εφορία να έχει τον μηχανισμό. Να έχει π.χ. Ε9. Δεν έχουμε αυτό τον μηχανισμό της ΔΟΥ. Δηλαδή πρέπει να ζητάμε καθαρά από τις Τράπεζες και περιμένεις από την Τράπεζα να σου πει μετά από δυο μήνες. Ή να πάρεις τα ακίνητα και στις περισσότερες περιπτώσεις για τους παλιούς οφειλέτες ή είναι υποθηκευμένα ή έχουν προσημειώσεις πάνω και ο Δήμος είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, που σημαίνει ότι δεν θα τα πάρεις ποτέ”. Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, “σιγά σιγά θα πάμε σε διαγραφές”, αφού πρωτίστως ελεγχθεί από τον Δήμο κάθε οφειλέτης διακριτά. “Έναν έναν οφειλέτη θα πρέπει να τα βλέπουμε όλα. Περιουσιακά στοιχεία, όλα να τα δούμε”, συμπλήρωσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως οι μεγάλοι οφειλέτες “είναι γύρω στους 20 – 25 που έχουν πάνω τους το 80% της οφειλής”. Στην ερώτηση αν ο Δήμος έχει ελπίδες να τα εισπράξει, το υπηρεσιακό στέλεχος, απάντησε: “Πολύ μικρή”.

Στον μήνα… οι πληρωμές του Δήμου προς την τοπική αγορά

Κλείνοντας πάντως την ενημέρωση, ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε πως πλέον ο Δήμος είναι θετικό το γεγονός πως ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς την τοπική αγορά και μάλιστα αμεσότερα, συγκριτικά ακόμη και με το πρόσφατο παρελθόν.

“Έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να πληρώνει ο Δήμος σχετικά γρήγορα. Το Τμήμα των Εξόδων είναι στελεχωμένο και γενικότερα η αίσθηση που θα πρέπει να υπάρχει – και δεν ξέρω τι λένε οι προμηθευτές – είναι πως αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι ο καλύτερος πελάτης επαγγελματίας στη Σύρο”, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως, αν αφαιρεθούν “κάποια διαστήματα που δεν μπορούμε να πληρώσουμε όπως ενδεικτικά με την αλλαγή της χρονιάς ή μέχρι να έχουμε και την έγκριση της πρώτης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε όλες τις προηγούμενες οφειλές μας, να πω ότι γενικότερα ο Δήμος όταν έχουμε προϋποθέσεις ενταλματοποίησης, - εγκρίσεις νομιμότητας για να πληρώσουμε -, σε λιγότερο από έναν μήνα, πληρώνουμε”. Έκλεισε τις απαντήσεις του δε, τονίζοντας πως, “παλαιότερα είχαμε δύο με τρεις μήνες, τώρα έχουμε έναν μήνα. Ο Δήμος αν είναι εντάξει το ένταλμα, σε έναν μήνα πληρώνει”.