Καρποφόρησε ο δεύτερος διαγωνισμός για το απαραίτητο έργο εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών συστημάτων και της ανακαίνισης του κτηρίου

Κερδήθηκε η χρηματοδότηση και αναβαθμίζεται το ΚΕΠ Πάγου

Ικανοποίηση από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών και υπεύθυνο για τα ΚΕΠ στη Σύρο, Ν. Σκευοφύλακα

Θετικό ήταν τελικά το αποτέλεσμα για τη χρηματοδότηση του ιδιόκτητου ΚΕΠ Πάγου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσον αφορά στην κτηριακή ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων, αφού καρποφόρησε ο δεύτερος διαγωνισμός και θα υλοποιηθεί το απαραίτητο έργο των 74.000 ευρώ.

Μετά από αγώνα δρόμου που έκανε η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Σκευοφύλακας για να προλάβουν τα χρονικά όρια της πρόσκλησης, η χρηματοδότηση δεν χάθηκε και το μοναδικό ιδιόκτητο εκ των τριών ΚΕΠ που λειτουργούν στη Σύρο, θα δεχθεί μία συνολικότερη αναβάθμιση σε κάθε επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος διαγωνισμός είχε βγει άκαρπος, κατάσταση που είχε προκαλέσει ανησυχία αναφορικά με τη χρηματοδότηση που δίδεται πανελλαδικά από το κεντρικό κράτος για όλα τα ΚΕΠ της χώρας.

Μοναδική “παραφωνία” στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, δεν μπορεί να πάρει χρηματοδότηση για τα άλλα δύο ΚΕΠ των ενοτήτων Ποσειδωνίας και Ερμούπολης, καθώς δεν στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα.

Σημαντική αναβάθμιση

Σήμερα, η Δημοτική Επιτροπή καλείται σε συνεδρίαση για να εγκρίνει και το πρακτικό του δεύτερου διαγωνισμού, από το οποίο φαίνεται πως υπήρξε μία μόνο προσφορά από την εταιρεία Γαββές Εμμανουήλ – Στέλιος.

“Ήταν απαραίτητο να κερδηθεί αυτή η χρηματοδότηση γιατί θα προχωρήσει το έργο και σε όλη την Ελλάδα. Δεν χάθηκε αυτή η χρηματοδότηση ευτυχώς και “τρέξαμε” ως Δημοτική Αρχή για το θέμα αυτό”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “είχε βγει άκαρπος ο πρώτος διαγωνισμός και μετά κάναμε αναπροσαρμογή των τιμών για να γίνει πιο ελκυστικός. Βρέθηκε τώρα ένας ανάδοχος”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “θα ψηφιστεί αυτό το πρακτικό και θα πάρουμε αμέσως τον ανάδοχο τηλέφωνο, ώστε να έρθει και να υπογράψουμε την απαραίτητη σύμβαση”.

Ειδικότερα για το έργο και σε τι θα αφορά, ο κ. Σκευοφύλακας επεσήμανε πως “πιο πολύ θα αλλάξει εξωτερικά η εικόνα του ΚΕΠ στον Πάγο, αλλά θα υπάρξει και εξοπλισμός για να είναι οι υπηρεσίες από το Κέντρο πιο φιλικές προς τον πολίτη”.

Στην παρατήρηση πως, από τα τρία ΚΕΠ ο Δήμος πήρε χρηματοδότηση για το ένα, διευκρίνισε: “Οι εργασίες θα γίνουν στο ιδιόκτητο κτήριο που είναι στον Πάγο. Από τα τρία ΚΕΠ μόνο του Πάγου λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτήριο. Είμαι ικανοποιημένος γιατί καταφέραμε να μη χαθεί η χρηματοδότηση και όλες οι διαδικασίες άρχισαν από τον Ιανουάριο και μετά”.

Τέλος, στην ερώτηση αν κατά την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει τροποποίηση της λειτουργίας του ή εν μέρει παύση της, ανέφερε πως, “θα τροποποιηθεί λίγο η λειτουργία χωρίς να υπάρχει κανένα κλείσιμο όμως του ΚΕΠ, απλά θα υπάρξει μία αναδιοργάνωση. Θα δουλεύουν όμως και τα τρία ΚΕΠ, δεν θα υπάρξει παρακώλυση”.

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αν ήταν όλα σε ιδιόκτητα ακίνητα

Επί του θέματος, σε δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης των ΚΕΠ, Κώστας Χατζηδάκης, είχε τονίσει πως, ο Δήμος θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αν είχε τη λειτουργία των ΚΕΠ σε ιδιόκτητα ακίνητα, κάτι που όμως δεν συμβαίνει για τα δύο εκ των τριών.

“Καλό θα ήταν όλα τα ΚΕΠ του Δήμου να λειτουργούν σε δημοτικά ακίνητα, ώστε να μη χάνονται χρηματοδοτήσεις που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να πάρει ο Δήμος για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες”, είχε επισημάνει, λέγοντας ακόμη πως, “ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα που “τρέχει” από το 2022. Δεν προχώρησε γρήγορα και έχουμε φτάσει σε ημερομηνίες σχετικά κοντά (σ.σ. με τη λήξη). Ελπίζουμε να προλάβουμε. Θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε ένα ιδιόκτητο ΚΕΠ του Δήμου, γιατί θα μπορούσε να απορροφήσει περισσότερα χρήματα τόσο από αυτή τη χρηματοδότηση, όσο και από άλλες που ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, είχε εξηγήσει πως “δεν υπάρχει ιδιόκτητο ΚΕΠ στον Δήμο. Της Ερμούπολης είναι σε ενοικιαζόμενο κτήριο και το ΚΕΠ της Ποσειδωνίας είναι ιδιόκτητο και το ΚΕΠ των Ταλάντων είναι σε κτήριο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ. Ελπίζουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα. Είναι χρήματα που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι μία ευκαιρία. Δεν έχει συμμετοχή ο Δήμος. Αφορά ένα πανελλαδικό έργο. Αλλάζει ο εξοπλισμός και η εικόνα”.

Αναλυτικά το έργο

Όπως έχει γνωστοποιήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών των ΚΕΠ σε δύο επίπεδα: α. στην ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των ΚΕΠ μέσω αντίστοιχων εργασιών (ανακαινίσεις δαπέδων, φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση επιγραφών κ.α.) και β. στην προμήθεια tablets για τη χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet για τον έλεγχο ηλεκτρονικών εγγράφων που προσκομίζουν οι πολίτες στα ΚΕΠ.

Επιπλέον, θα υπάρξει όφελος σε επίπεδο δράσεων εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών υποδομών των ΚΕΠ που περιλαμβάνουν:

1. Προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτών, tablets για την χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet) για τους χρήστες των ΚΕΠ.

2. Υλοποίηση Συστήματος διαχείρισης επισκεπτών σε 200 ΚΕΠ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Σύστημα θα αποτελείται από το σύστημα εκτύπωσης του αριθμού προτεραιότητας καθώς και από τη μονάδα ενημέρωσης του πολίτη για τη σειρά προτεραιότητας. Μέσω web based εφαρμογής η οποία θα είναι hosted στο G-cloud θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να κλείνουν ραντεβού στα επιλεγμένα ΚΕΠ και να παίρνουν αριθμό προτεραιότητας για την εξυπηρέτησή τους. Από την ίδια εφαρμογή θα μπορούν να ενημερώνονται τα στελέχη των ΚΕΠ για τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ίδια λειτουργικότητα θα διατίθεται και για τους πολίτες που επισκέπτονται τα ΚΕΠ χωρίς ραντεβού.

3. Προμήθεια tablets μέσω των οποίων θα διατίθεται εφαρμογή για την υπογραφή εγγράφων από τους εξυπηρετούμενους πολίτες καθώς και εφαρμογή αξιολόγησης από αυτούς των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πρέπει να αναφερθεί πως ο προϋπολογισμός των τριών δράσεων για τα 324 ΚΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 32.968.818,00 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ 40.881.335,04 ευρώ) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.