Στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου άμεσα το πρόβλημα που φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα για οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων σε μικρούς οικισμούς

Αγωνία στους νησιώτες, καθώς χάνεται η αξία ακινήτων τους

Ανήσυχοι είναι χιλιάδες νησιώτες ιδιοκτήτες γης στις Κυκλάδες, μετά από την ανατροπή που φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα για οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων, σε οικισμούς με λιγότερους των 2.000 κατοίκων, καθώς τους στερεί το δικαίωμα δόμησης.

Αυτομάτως, η συγκεκριμένη αλλαγή ρίχνει κατακόρυφα την αξία των οικοπέδων, καθώς θα λογίζονται ως απλά χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοποίησή τους και την απώλεια του όποιου οφέλους θα μπορούσαν να είχαν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι επί χρόνια, φορολογούνται και πληρώνουν στο κεντρικό κράτος.

Το θέμα αναμένεται να “ανοίξει” στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με όσα σημειώνει τόσο ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος των Κυκλάδων και δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, όπως και ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντήρας, αλλά και η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου.
Και τα τρία πρόσωπα μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 (ΦΕΚ Δ’ 194/15.04.2025), σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται τα νέα κριτήρια οριοθέτησης και δόμησης για περίπου 10.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Αλ. Αθανασίου: “Πλήττονται ιδιοκτήτες και στη Σύρο”

Επί της ουσίας, βάσει αυτού που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, εκείνοι που πλήττονται είναι όσοι κατέχουν οικόπεδα μικρότερα των 2 στρεμμάτων, σε περιοχές που είχαν ενταχθεί σε οικισμούς με αποφάσεις νομαρχών ή και άλλων οργάνων μετά το 1983, χωρίς όμως να έχει υπάρξει επαρκή τεκμηρίωση. Σήμερα, υπάρχει η ανησυχία πως αυτά τα ακίνητα μπορούν να χαρακτηριστούν εκτός σχεδίου και μη οικοδομήσιμα, με άμεση συνέπεια να μη μπορεί να προχωρήσει δόμηση για όλα όσα είναι μικρότερα των 2 στρεμμάτων και δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

Αναφορικά με τα παραπάνω, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, επεσήμανε πως το θέμα θα περάσει εκ νέου στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για λήψη απόφασης. “Είμαστε σε φάση προετοιμασίας για να συζητηθεί και να τεθεί στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση. Επηρεάζονται τα νησιά. Η αρχική αίσθηση ήταν ότι μιλάμε για νέους οικισμούς ή για οικισμούς που δεν έχουν σαφές όριο. Για παράδειγμα στη Σύρο, η Άνω Σύρος. Δεν έχει σαφές όριο”, εξήγησε, επισημαίνοντας πως για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων “φαίνεται ότι οι οικισμοί 2.000 κατοίκων και κάτω, δηλαδή πλην Μάννα, Βάρης και Ερμούπολης, θα έχουν προβλήματα”.

Για την κατάλληλη προετοιμασία και επιχειρηματολογία απέναντι σε όσα φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα, ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως “έχω έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, καθώς επίσης κοιτάζει το θέμα η Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Είμαστε σε στάδιο προετοιμασίας για να κάνουμε μία εισήγηση στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Ζητάμε πάντα, τουλάχιστον στη δική μας θητεία, τη συνδρομή του Συλλόγου, καθώς είναι ένας επιστημονικός φορέας με σαφή γνώση και επιχειρήματα”.

Ο δήμαρχος θέλησε να καταθέσει τον προβληματισμό του σε συνάρτηση και με την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. “Προχωράμε στα Τοπικά Πολεοδομικά και κάνουν υπερκείμενες διατάξεις; Τι θα είναι το Τοπικό Πολεοδομικό; Ένα κενό γράμμα; Αν υπάρχει άλλος σχεδιασμός να μας το γνωστοποιήσουν”, υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Π. Κροντηράς: “Μεταφέρεται αγωνία από τους πολίτες”

Για την αρχική αντίδραση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου απέναντι στο θέμα, μίλησε ο δήμαρχος Τήνου. “Έκανα εισήγηση στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, πριν τον νόμο. Τότε είχαμε πάρει απόφαση και μάλιστα ομόφωνη, να ζητήσουμε να “παγώσει” η ψήφιση του νόμου. Αυτό δεν έγινε και τώρα θα επανέλθουμε καθώς μας θίγει άμεσα”, σημείωσε ο Παναγιώτης Κροντηράς, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη ανατροπή απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου. “Το συζητήσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου την περασμένη Παρασκευή. Η Τήνος έχει 60 οικισμούς και επηρεάζονται. Εννοείται πως μας έχει μεταφερθεί η αγωνία και από τους πολίτες. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Εν δυνάμει, έχουμε υπογράψει και θεωρητικά προχωρά και ένα Τοπικό Πολεοδομικό, στο οποίο – καλώς ή κακώς – η λογική που υπάρχει είναι ο περιορισμός της δόμησης εκτός οικισμών. Με τη λογική ότι θα παίρνουν οι οικισμοί τη ζήτηση που υπάρχει. Ζήτηση δεν υπάρχει μόνο από τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για τους υπαλλήλους και για τους γιατρούς που έρχονται. Δεν θα χτιστεί πλέον τίποτα στην Τήνο με αυτή τη λογική;”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τήνου, συμπληρώνοντας πως “θα φτάσουμε στο σημείο να μαζέψει κάποιος κομμάτια γης σε εξευτελιστικές τιμές και μετά να πάει σε ιδιωτική πολεοδόμηση; Είναι αρκετά πράγματα που μπαίνουν πάνω στο τραπέζι”.

Τι ζητούν να τροποποιηθεί  

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Τήνου στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρότεινε στα μέλη να ζητήσουν τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, ούτως ώστε:

“1. Τα όρια των οικισμών να παραμείνουν ως έχουν σήμερα. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περιοριστούν τα όρια των οικισμών, ιδίως σε τουριστικές και αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως το νησί μας στο σύνολό του.

2. Όσα οικόπεδα έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα εντός των ορίων των οικισμών και  σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες, να εξακολουθήσουν να παραμένουν άρτια και οικοδομήσιμα. Δεν μπορεί ένα οικόπεδο που δημιουργήθηκε πριν από 40 χρόνια, ήταν επί 40 χρόνια άρτιο και οικοδομήσιμο και φορολογείτο ως τέτοιο, που τυχόν αγοράστηκε ως τέτοιο, κλπ, να καταστεί ξαφνικά μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.

3. Να ληφθούν υπόψη πρόσφατες αεροφωτογραφίες και όχι μόνο οι αεροφωτογραφίες πριν το 1983. Οι οικισμοί σήμερα έχουν διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαν το 1983, πριν 42 χρόνια. Αυτή η εικόνα πρέπει να αποτυπωθεί στα όρια και στις ζώνες τους και όχι η κατάσταση που επικρατούσε πριν 42 χρόνια.

4. Θα πρέπει να προβλεφθεί τι γίνεται με τους οικισμούς που δημιουργήθηκαν μετά το 1983.

5. Το όριο της αρτιότητας/οικοδομησιμότητας θα πρέπει να μείνει ίδιο, όπως ήταν και στο προηγούμενο καθεστώς.

Στους οικισμούς και δη στα συνεκτικά τους τμήματα δεν υπάρχουν οικόπεδα επιφάνειας 2.000τμ ή αν υπάρχουν είναι ελάχιστα. Τα περισσότερα οικόπεδα είναι κάτω των 300 τμ και ελάχιστα είναι μεγαλύτερα από 1.000 τμ..

Προτείνουμε λοιπόν τουλάχιστον η Α και η Β ζώνη να μείνουν με τα ίδια όρια αρτιότητας/οικοδομησιμότητας που ίσχυαν μέχρι σήμερα και στη Β1 ζώνη να ισχύει όριο αρτιότητας/οικοδομησιμότητας 1.000 τμ.

6. Το μη συνεκτικό τμήμα των οικισμών να μείνει ως Γ Ζώνη, με περιμετρικό δρόμο, με μεγαλύτερη αρτιότητα και με προϋπόθεση τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων.

7. Να προβλεφθεί για τις Α και Β ζώνες η δυνατότητα να παραχωρείται τμήμα του ακινήτου στην κοινή χρήση, εφόσον το παραχωρούμενο τμήμα συνδέεται με κοινόχρηστο χώρο ή δρόμο και έτσι ένα “τυφλό” οικόπεδο να καθίσταται οικοδομήσιμο”.

Ρ. Βελισσαροπούλου: “Ασφυκτικό πλαίσιο και άμεση απόφαση στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου”

Σε ανάλογο μήκος κύματος, μίλησε στην εφημερίδα, η δήμαρχος Κέας. “Προφανώς έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη αναστάτωση και δεν ξέρουμε αυτό πώς θα μας επηρεάσει. Όλοι οι οικισμοί στις Κυκλάδες και εμείς εδώ στην Κέα είναι κάτω των 2.000 κατοίκων. Η δυνατότητα που δίδεται για οικοδομησιμότητα μόνο στα 2 στρέμματα είναι πάρα πολύ ασφυκτική. Και μάλιστα στην εποχή που τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα ισχύσει για επεκτάσεις οικισμών, τώρα έρχεται και αυτό με τα 2 στρέμματα που δημιουργεί τεράστια ανησυχία”, παρατήρησε η Ρένα Βελισσαροπούλου.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως απαιτείται ενιαίο μέτωπο στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. “Είναι απαραίτητο να συζητηθεί στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου καθώς είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να ασχοληθεί η ΠΕΔ”, δήλωσε, λέγοντας ακόμη πως “βέβαια είπαν πως αυτά θα ισχύσουν, αφού αρχίσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, δηλαδή όλα αυτά δεν είναι εφαρμόσιμα για τώρα. Όμως, θα πρέπει να έχουμε μία πλήρη εικόνα και μία αιτιολογία γιατί θα πρέπει να ισχύσει αυτό. Δηλαδή για τους μικρούς, δικούς μας οικισμούς της Κέας, αυτό είναι πολύ ασφυκτικό”.

Η κα Βελισσαροπούλου πρόσθεσε πως “θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και μάλιστα σύντομα”, καθώς, όπως υπογράμμισε, “μεταφέρεται πολύ μεγάλη αγωνία από τους πολίτες, γιατί για εμάς συμπίπτει και με το Τοπικό Πολεοδομικό και έχουν μπει όλα στο τραπέζι. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανησυχία και πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί”.