“Νεκρώνει” ο μοναδικός χώρος στάθμευσης της Ερμούπολης από την αυριανή άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris

Αγανάκτηση για τον 12ωρο αποκλεισμό του parking στο “Νησάκι”

Κανένας δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, αλλά με όρους που δεν θα “παραλύουν” την πόλη

Την πλήρη αντίθεσή τους στον 12ωρο απόλυτο αποκλεισμό του parking στο “Νησάκι”, αύριο, από τις 6 το πρωί έως και τις έξι και μισή το απόγευμα, προκειμένου να καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris,  εκφράζουν καταστηματάρχες, επιχειρηματίες εστίασης αλλά και ξενοδόχοι της Ερμούπολης, στην “Κοινή Γνώμη”, κάνοντας λόγο για ζημιά στην τοπική αγορά.

Η μη δυνατότητα προσέγγισης στο ιστορικό κέντρο, των επισκεπτών που ήδη βρίσκονται στη Σύρο εξαιτίας της απαγόρευσης επί της ουσίας να βρουν θέση στάθμευσης, αναμένεται να προκαλέσει οικονομικό “πλήγμα” στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, το οποίο μάλιστα, - όπως έχει δείξει η πρότερη εμπειρία με προσεγγίσεις του Crown Iris κατά το παρελθόν -, δεν αντισταθμίζεται επ' ουδενί οικονομικά, από την καταναλωτική εικόνα των επιβατών του.

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, αποτυπώνεται η κάθετη αντίθεση του κόσμου της αγοράς να κλείσει ο χώρος στάθμευσης στο “Νησάκι” (120 θέσεων), την ίδια στιγμή που η πόλη δεν διαθέτει υποδομές που εναλλακτικά θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ανάγκη αναζήτησης θέσεων για στάθμευση, κατάσταση που προκαλεί αγανάκτηση, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία.

Πρακτικά, το “κλείσιμο” του parking στο “Νησάκι” μεταφράζεται σε αποκλεισμό(!) προς τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να επισκεφθούν το κέντρο της πόλης, ώστε να απολαύσουν πρωινό, μεσημεριανό, καθώς όμως και ψώνια ή και περιηγήσεις στην τοπική αγορά. Επιπλέον, ακόμη και σε ένοικους ξενοδοχείων και καταλυμάτων του κέντρου, δημιουργεί “ασφυξία”, αν θελήσουν να μεταβούν σε παραλίες του νησιού και να επιστρέψουν το μεσημέρι για ξεκούραση, καθώς ή θα οδηγηθούν – μάταια - σε ατελείωτες διαδρομές μέσα στους μικρούς δρόμους της πόλης, αναζητώντας να βρουν μία θέση, ή θα αναγκαστούν να αφήσουν τα οχήματά τους εκτός πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή μετακίνησή τους στον καύσωνα.

Σημειώνεται πως για τον αποκλεισμό του parking στο “Νησάκι” εξέδωσε προ ημερών ανακοίνωση το Λιμεναρχείο Σύρου, κάνοντας λόγο για “λήψη προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων” αναφορικά με “επιτακτικούς λόγους δημόσιας ασφάλειας”. Επί της ουσίας, το Λιμεναρχείο έρχεται να εκτελέσει εντολές του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για την προστασία των Ισραηλινών που μεταφέρονται με το Crown Iris (περίπου 1.700 επιβάτες) και για την ασφαλή παραμονή του ίδιου του κρουαζιερόπλοιου, ασχέτως αν η Σύρος είναι ένας εξαιρετικά φιλήσυχος τόπος. Άρα, ως φαίνεται, δεν επαρκεί δυστυχώς ο διαχωρισμός του τμήματος που περπατούν οι επισκέπτες της κρουαζιέρας, που φέρει την ενισχυμένη περίφραξη στο πλαίσιο του κανονισμού ISPS, αλλά ανακοινώθηκε για μία ακόμη φορά ο πλήρης αποκλεισμός της πρόσβασης στον μοναδικό χώρο στάθμευσης που διαθέτει η πόλη. Το σοβαρό θέμα θα πρέπει επιτέλους(!) να απασχολήσει τους αρμόδιους, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και όλους τους εμπλεκόμενους με την κρουαζιέρα, αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως ουδείς αντιτίθεται στην άφιξη κρουαζιερόπλοιων και άρα, στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, ωστόσο, με όρους που δεν θα φέρνει σε μήνες υψηλής σεζόν, αποκλεισμούς τόσο στους άλλους επισκέπτες του νησιού, όσο και στους κατοίκους του.

Η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί δηλώσεις καταστηματαρχών και επιχειρηματιών της Ερμούπολης χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους, όπως οι ίδιοι ζήτησαν, προκειμένου να αποτυπωθεί γλαφυρά ο τρόπος που βιώνεται κάθε φορά αυτός ο αποκλεισμός στην τοπική οικονομία.

Επιπλέον, διευκρινίζεται πως το παρόν ρεπορτάζ εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στο σοβαρό πρόβλημα του 12ωρου “λουκέτου” του parking και τονίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα στοχοποίησης των Ισραηλινών επισκεπτών, κάτι που θα ήταν ρατσιστικό.

Καταστηματάρχες: “Να μην παραλύει η πόλη που δεν έχει άλλες υποδομές”

Όσον αφορά στην τοπική αγορά, τονίζεται πως τα εμπορικά θα έχουν πρόβλημα. “Γνωρίζουμε τον 12ωρο αποκλεισμό και αυτό είναι ξεκάθαρα πρόβλημα για εμάς. Καταλαβαίνω το πρωτόκολλο ασφαλείας που πρέπει να ακολουθηθεί, όμως τι θα γίνει με τους υπόλοιπους επισκέπτες”, αναρωτήθηκε ιδιοκτήτρια εμπορικού μαγαζιού, λέγοντας πως “μπορεί το νησί να μην “πλημμυρίζει” από κόσμο”, αλλά αυτό, όπως σημειώνει, “δεν σημαίνει πως ένας αποκλεισμός του μοναδικού parking δεν θα έχει συνέπειες. Το parking είναι το Α και το Ω για την πόλη και την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα”.

Σχετικά με το αν αντισταθμίζεται η “χασούρα”, από τις καταναλωτικές κινήσεις των επισκεπτών του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου, υπογράμμισε: “Ορισμένοι Ισραηλινοί, ξοδεύουν χρήματα αλλά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Μπορεί να ψάξουν ένα καλό ρούχο ή παπούτσι”, λέγοντας όμως πως “κοσμηματοπωλεία, τουριστικά καταστήματα με δώρα κ.α., δεν βλέπουν κάποιο όφελος”.

Επιπλέον, άλλος έμπορος σημείωσε πως “όταν ένας επισκέπτης έχει έρθει στη Σύρο για 4-5 ημέρες, ποιοι είμαστε να του αφαιρέσουμε το δικαίωμα να μην επισκεφθεί την πόλη και την αγορά για μία ολόκληρη ημέρα; Δηλαδή τι κάνουμε;”. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως “η κατάσταση ήταν άσχημη όταν το 2019 είχε έρθει αυτό το κρουαζιερόπλοιο παραμονή Αυγούστου”.  

Ακόμη μία ιδιοκτήτρια καταστήματος εμφανώς αγανακτισμένη από την κατάσταση, υπογράμμισε πως “δεν συμφωνώ φυσικά με την απαγόρευση στο “Νησάκι”. Και λυπάμαι, αλλά από την τελευταία φορά που είχαν έρθει πάλι Ισραηλινοί, είδαμε στα μαγαζιά μας ακόμη και να ζητούν “παζάρια”. Θα μπουν να δουν, κάνουν “παζάρια” και τελικά δεν θα πάρουν τίποτα. Αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να στερούμαστε άλλους επισκέπτες που θα κάνουν αγορές. Αυτό λέει η λογική”.

Εστίαση: “Δεν υπάρχει εναλλακτικός χώρος και στερούν επισκεψιμότητα”

Επιπλέον, στην ίδια κατεύθυνση μίλησαν και επιχειρηματίες εστίασης. Συγκεκριμένα, ένας εξ αυτών στην παραλία της Ερμούπολης τόνισε πως “γενικά είναι καλό να εξυπηρετούνται όλοι. Και η κρουαζιέρα και οι επισκέπτες του νησιού. Όμως, το να αποκλειστεί ο χώρος για τόσες ώρες, θεωρώ πως θα δημιουργήσει πρόβλημα. Και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, προς το απόγευμα που ο κόσμος θέλει να επισκεφθεί το κέντρο και την εστίαση”. Εξήγησε, ακόμη, πως καφετέριες και εστιατόρια “αν είναι καλό το κρουαζιερόπλοιο που θα έρθει, θα έχουμε κάποιο όφελος”, λέγοντας όμως πως “σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε τους άλλους επισκέπτες του νησιού”.

Επιπλέον, άλλος επιχειρηματίας σημείωσε πως “δεν υπάρχει εναλλακτικός χώρος για να αφήνουν τα αυτοκίνητα και άρα, θα υπάρξει ξεκάθαρα πρόβλημα. Είναι ζήτημα”. Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινήθηκε ένας ακόμη επιχειρηματίας του κλάδου, λέγοντας σε απόλυτο τόνο πως “το λιμάνι μας είναι μέσα στην πόλη, δεν έχουμε άλλα parking, άρα, με τον αποκλεισμό, γίνεται ένας κακός χαμός. Πού θα πάνε οι οδηγοί να παρκάρουν; Υπάρχει άλλος χώρος; Άρα, μας στερούν εμάς επισκεψιμότητα, την ίδια ώρα που από το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο δεν προσφέρουν τίποτα οι επισκέπτες”. Συμπλήρωσε, επίσης, πως “από αυτό το κρουαζιερόπλοιο, μπορεί να κάτσουν δέκα με δεκαπέντε άτομα και να πάρουν απλά έναν χυμό ή ένα αναψυκτικό και να ζητήσουν wi-fi. Προσφέρουν κάτι;”.

Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως “κατανοώ τα μέτρα για την ασφάλεια, αλλά η πόλη ασφυκτιά. Πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι”.

Πρόβλημα και στους ένοικους ξενοδοχείων

Επιπρόσθετα, ξενοδόχος της πόλης μετέφερε παράπονα, λέγοντας πως “το κλείσιμο του parking στο “Νησάκι” σίγουρα μας επηρεάζει. Οι επισκέπτες μας δεν βρίσκουν να παρκάρουν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα”. Την ίδια ώρα, σημείωσε πως “θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί επαρκής χώρος για στάθμευση και μετά να προχωράμε σε άλλα μέτρα”. Γιατί επεσήμανε, δε, πως “αν κάποιος δεν βρει να παρκάρει επιστρέφοντας από την παραλία και αφήσει παράνομα το αυτοκίνητό του σε κάποιον μικρό πεζόδρομο, θα βρει και κλήση”. Τόνισε επιπρόσθετα, πως “πήραν απόφαση και για κολωνάκια στην οδό “Απόλλωνος”. Άρα, ας μας πουν, πού θα πάνε οι επισκέπτες των ξενοδοχείων μας με τόσους αποκλεισμούς; Έχουμε ένα parking “κουτσουλιά”, αυτό στο Νησάκι και θα το στερηθούν κι αυτό. Κάτι πρέπει να γίνει. Πρώτα φτιάχνεις την υποδομή σου και μετά φέρνεις την ανάπτυξη, αλλιώς οι επισκέπτες φεύγουν έχοντας εισπράξει ταλαιπωρία”.

Β. Αλεξανδρίδης: Συνεννόηση για αφίξεις εκτός Ιουλίου – Αυγούστου

Επί του θέματος έλαβε ξεκάθαρη θέση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης. “Δεν τασσόμαστε κατά της κρουαζιέρας σε καμία περίπτωση. Αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξή της, παράλληλα όμως, μιας και το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για αποκλεισμούς και ασφάλεια, θα πρέπει να πούμε δύο πράγματα. Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου που δίνει και τις άδειες θα πρέπει να προστατέψει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο”, ανέφερε, λέγοντας πως “δεδομένου πως έχουμε έναν μόνο χώρο στάθμευσης στην πόλη, καλό θα είναι να πούμε πως μπορεί το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο να προσεγγίζει όλους τους άλλους μήνες, Μάιο, Ιούνιο ή Σεπτέμβριο για παράδειγμα και όχι στο “πικ” της σεζόν”.

Μάλιστα, σημείωσε πως “αυτές θα πρέπει να είναι οι συνεννοήσεις με την εταιρεία και για Ιούλιο και Αύγουστο, δηλαδή να αποκλειστεί η συγκεκριμένη προσέγγιση, καθώς ο μοναδικός χώρος στάθμευσης δεν μπορεί να κλείνει, γιατί αυτόματα μπαίνει “λουκέτο” και στην αγορά”. Παράλληλα, εξήγησε πως “αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ενώ έχει δρομολογηθεί η άφιξη να ταχθούμε υπέρ της ακύρωσης, γιατί καλοθελητές θα το αξιοποιήσουν κατά της Σύρου”. Ωστόσο, επεσήμανε πως το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές άμεσα. “Θα θέσουμε το θέμα στη συνάντηση για την κρουαζιέρα, γιατί θέλουμε την ανάπτυξή της, είμαστε υπέρ, αλλά δεν μπορεί το νησί να στενάζει λόγω ανυπαρξίας υποδομών. Και οι αρμόδιοι στον Δήμο να δουν τι θα κάνουν με τη στάθμευση”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος.