SILO Μετατροπή του κτιρίου σε ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό της ναυτιλίας και της εθνικής οικονομίας. Έχει κομβικό ρόλο επικοινωνίας της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και παράλληλα αποτελεί κέντρο διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου, (όπως ήταν το λιμάνι της Σύρου τον 19ο αιώνα).

Μετατροπή του κτιρίου SILO σε Μουσείο

Ο Πειραιάς αποκτά, παράλληλα με την ναυτιλιακή ανάπτυξη και πολιτιστική ακτή που στοχεύει στη σύζευξη Τουρισμού και Πολιτισμού.

Ένα από τα σημαντικά έργα της πολιτιστικής ακτής είναι η μετατροπή της Αποθήκης δημητριακών (SILO) σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που θα είναι το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στο ευρήματα του υλικού πολιτισμού που αποκαλύπτονται από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα.

Το εύρος και ο πλούτος των αντικειμένων, που προέρχονται από ολόκληρη την επικράτεια και καλύπτουν διαχρονικά τον Ελληνικό πολιτισμό, το καθιστούν ένα μεγάλο αρχαιολογικό μουσείο σε διεθνές επίπεδο.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη αναφέρεται στη δημιουργία του νέου μουσείου με ενθουσιασμό: «Ένα μουσείο» γράφει: «συνυφασμένο με τη θάλασσα, το ταξίδι, την ανακάλυψη, την έρευνα, τη γνώση, θα είναι σημαντικό. Ένα μουσείο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την ιστορική μνήμη. Αυτό είναι το σχεδιαζόμενο νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο ιστορικό λιμάνι του Πειραιά, σε μια περιοχή με διαχρονική κατοίκηση…

Η πρόταση για τη δημιουργία του νέου μουσείου, αγκαλιάστηκε με θέρμη τόσο από τους συνεργάτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και της Περιφέρειας Αττικής όσο και από το ανθρώπινο δυναμικό του Υπ. Πολιτισμού, που αντιμετώπισε με εξαιρετική ταχύτητα και υψηλή επιστημονική επάρκεια την ιδιαίτερη αυτή πρόκληση.

Εύχομαι…να δημιουργηθεί το μουσείο που ονειρευόμαστε»

Έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από την λειτουργία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Η ερευνητική δράση στις Ελληνικές θάλασσες έχει να παρουσιάσει πλούσιο αρχαιολογικό υλικό από τους βυθούς μας, που εκτείνεται από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει έως τα νεότερα χρόνια.

Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η Δρ. Αγγελική Σίμωση, ικανή και δραστήρια και επί αρκετά χρόνια καταδυόμενη Αρχαιολόγος. Ήταν όνειρό της, εδώ και χρόνια, η δημιουργία αυτού του Μουσείου. «Το θέμα της ίδρυσης του» γράφει η Αγγλική Σίμωση, «είναι ζήτημα επιτακτικής ανάγκης και αυτό γιατί θα προβληθεί η σημαντικότερη πτυχή της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία είναι συνυφασμένη με την μακραίωνη ναυτική παράδοσή μας η οποία, αν και ιδιαίτερα ελκυστική, παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παρά το γεγονός ότι ο λαός μας χαρακτηρίζεται ως κατ’ εξοχήν ναυτικός και η ιστορία της χώρας μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο, που την περιβάλλει, με ναυσιπλοΐα, που ξεκινά ήδη από την 8η χιλιετία π.Χ, δεν υπήρχε μέχρι τώρα ανάλογος μουσειακός χώρος, πέραν κάποιον θεματικών ναυτικών μουσείων στην Αττική και στην Περιφέρεια, που εκθέτουν ευρήματα κυρίως ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα της νεότερης ναυτικής ιστορίας…Δεν θα μπορούσε να επιλεχθεί καταλληλότερος χώρος για να στεγάσει τους θησαυρούς των Ελληνικών θαλασσών, από ένα κτίριο στην καρδιά του κεντρικότερου λιμανιού της χώρας. Εμείς όλοι οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αισθανθήκαμε τυχεροί, ιδιαίτερα μετά από προσπάθειες πολλών ετών για το σκοπό αυτό, που είχαν μείνει άκαρπες.

Η ίδρυση του μουσείου θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μένει σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους…»

Η Αγγελική Σίμωση είναι Συριανή, αξιόλογη αρχαιολόγος και πολύ καλή μου φίλη. Γνώριζα από παλιά την επιθυμία της να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Μουσείο για να στεγάσει τόσα πολλά και σπουδαία ευρήματα. Ήταν στόχος ετών να ‘ρθούν στο φως οι θησαυροί των θαλασσών μας.

Εύχομαι να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Υ.Γ: Για τους μικρούς μαθητές. Η λέξη ενάλιος σημαίνει: αυτός που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, που ανήκει ή ζει σ’ αυτήν. Προέρχεται από το: άλς, που σημαίνει θάλασσα (γενική = αλός), εν + άλιος = θαλασσινός. Και…αλάτι η άλι – εύς ή Αλ – ιμός ή Αλ – υκή κ.α λέξεις προέρχονται από την λέξη: άλς.