Εκδήλωση μνήμης για την 72η Επέτειο της μάχης του Οχυρού Ρούπελ

Τιμή στη γενναία ψυχή

Τιμήθηκε χθες το πρωί η γενναιότητα και η μαχητικότητα, ο ηρωισμός και το ψυχικό μεγαλείο των μαχητών και του ταγματάρχη του Οχυρού Ρούπελ, Γεωργίου Δουράτσου, με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στην προτομή του Στρατηγού στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη.

Της σεμνής εκδήλωσης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νομού ενώ για τα ιστορικά γεγονότα εκφώνησε λόγο ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία, Δημήτρης Πανταζής με αφορμή τη συμπλήρωση της 72ης Επετείου. Αξίζει να αναφερθεί παρευρέθησαν και μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού των Κυκλάδων.

“Τα οχυρά δεν παραδίδονται”

“Μετά την αποτυχία των Ιταλών του Μουσολίνι στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τη συντριβή τους στη μεγάλη εαρινή αντεπίθεσή του στις 9 Μαρτίου του 1941 ο σύμμαχός του, Χίτλερ, επιχειρούμενος να κλείσει το βαλκανικό μέτωπο για να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση, επιτίθεται κατά της πατρίδας μας” ανέφερε αρχικά στον περιεκτικό λόγο του, ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ακολούθως πως, ήταν “Πριν από 72 χρόνια την 6η Απριλίου 1941, όταν οι Γερμανοί επιτίθενται εναντίον της χώρας μας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή ευθύνης των Οχυρών της γραμμής Μεταξά με την 12η στρατιά των πέντε σωμάτων στρατού, των τεσσάρων τεθωρακισμένων μεραρχιών, με την υποστήριξη του 8ου σώματος αεροπορικών δυνάμεων και περισσότερα από χίλια μαχητικά αεροσκάφη, με διοικητή τον Στρατάρχη Φον Λίστ”. Μία στρατιωτική δύναμη “οδοστρωτήρας” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, απέναντι στον ελληνικό στρατό, “του οποίου το σύνολο πολεμούσε στο αλβανικό μέτωπο και με ελάχιστες δυνάμεις είχε επανδρώσει τα Οχυρά της γραμμής Μεταξά”. Αναφερόμενος ειδικότερα, στα γεγονότα της επίθεσης των ναζιστικών στρατευμάτων εναντίον του Οχυρού Ρούπελ στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, ο ομιλών συμπλήρωσε ότι ο Γεώργιος Δουράτσος, οι αξιωματικοί και οι οπλίτες του Οχυρού αντιστάθηκαν σθεναρά στο πανίσχυρο 125ο ανεξάρτητο σύνταγμα πεζικού του γερμανικού στρατού, αποκρούοντας για τρεις μέρες τις επιθέσεις του και υποχρεώνοντας τον αντίπαλο σε μεγάλες απώλειες. Ο γερμανικός αντίπαλος βλέποντας τις τεράστιες απώλειες υποβάλλει αίτημα για συνθηκολόγηση προς τον διοικητή του οχυρού Ρούπελ, για να λάβει την αξιομνημόνευτη απάντηση: “Τα οχυρά παραδίνονται μόνο όταν κυριευθώσι υπό του αντιπάλου. Ο αγών θα συνεχιστεί. Πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί”.

Ετικέτες: