Εορτασμός των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού

Αντίσταση κατά των εγκλημάτων της ανθρωπότητας

Ανθρώπινες απώλειες, θύματα, φτώχεια, αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και εξαθλίωση μέτρησε η Ελλάδα καθώς και ο τόπος μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χθες, 9 Μαΐου τιμήθηκε ο αγώνας των προγόνων μας κατά του ναζισμού και του φασισμού στο πλαίσιο της καθιέρωσης της συγκεκριμένης ημέρας, ως ημέρα εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του εφιάλτη που προκαλεί ο πόλεμος.

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ενώ μετά ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Ερμούπολης.

Απόδοση τιμής στον ηρωικό αγώνα

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου εφέδρων αξιωματικών, Δημήτρης Γρυπάρης παρουσία πολλών εκπροσώπων της δημοτικής και περιφερειακής αρχής καθώς και εκπροσώπων του λιμενικού σώματος και των σωμάτων ασφαλείας αλλά και ιερέα της καθολικής εκκλησίας.“Η 9η Μαΐου είναι ημέρα όπου έχει καθιερωθεί πανελλαδικά να εορτάζεται η εθνική αντίσταση κατά του φασισμού και του ναζισμού με τη λήξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Οφείλουμε λοιπόν εμείς οι απόγονοι όλων αυτών των πολεμιστών, των αγωνιστών και των θυμάτων του ιερού αγώνα και της εθνικής αντίστασης ΄41 - ΄44 του ελληνικού έθνους ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, να αποδώσουμε και να αποδίδουμε τιμή και ευγνωμοσύνη στους προγόνους μας αγωνιστές. Εμείς πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε το 1939 στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Έληξε σχεδόν μετά από 5 χρόνια με ήττα του άξονα Γερμανία – Ιαπωνία – Ιταλία. Η Ελλάδα δέχθηκε αρχικά επίθεση από την Ιταλία που αναχαιτίστηκε αποτελεσματικά αλλά στη συνέχεια η επίθεση από τη Γερμανία οδήγησε στην κατάληψη της χώρας μας. Κατά την κατοχή η έλλειψη βασικών αγαθών και ο αυταρχισμός των κατακτητών είχαν αποτέλεσμα την εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Ελλάδας που υπολογίζεται σε 450 χιλιάδες απώλειες για τη χώρα και 8.500 – 10.000 ανθρώπους για τη Σύρο. Οι επιπτώσεις του πολέμου υπήρξαν βαριές” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γρυπάρης απαριθμώντας όλα τα δεινά που βίωσαν οι χώρες και η πατρίδα μας από την παρουσία του ναζισμού και του φασισμού μέσα από όλα τα βασανιστήρια που επιβλήθηκαν. “Θάλαμοι αερίων, αντίποινα, μαζικές εκτελέσεις και γενοκτονία των Εβραίων θα αποτελούν για πάντα σύμβολα του απόλυτου εγκλήματος της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε ο ίδιος, ευχόμενος να μην προκληθεί “ποτέ πια πόλεμος”, προτρέποντας όλους “να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τις επόμενες γενιές να έχουν ένα μέλλον καλύτερο γιατί οι πόλεμοι μόνο πόνο, εξαθλίωση και πείνα μας δίνουν”.