Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του “Άρτου της Πάρου του επιούσιου"

"Μύρισε" παράδοση

Εκατοντάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες υποδέχεται καθημερινά το 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων Πάρου με επίκεντρο φέτος τον “Άρτο της Πάρου τον επιούσιο…” που άνοιξε από την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 τις πύλες του στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους της Παροικιάς και θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013.

Νόστιμα "φουρνίσματα" και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις

Κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού εγκαινιάστηκαν -παρουσία του Δημάρχου Πάρου Χρήστου Βλαχογιάννη και της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Άννας Κάγκανη- Κορτιάνου- οι δύο ανεμόμυλοι που αναπαλαιώθηκαν μετά από προσπάθειες του Δήμου Πάρου στο λόφο της Αγίας Άννας (δημαρχείο) όπου με την αφορμή των εγκαινίων τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με τη μουσική συναυλία του συγκροτήματος De la Paro που με τις μαγικές του νότες από λαούτο, βιολί και τουμπάκι τσαμπούνα σε ένα ιδιαίτερο πάντρεμα με τις γαστρονομικές μυρωδιές από τα ξεφουρνισμένα ψωμιά και αρτοποιήματα, ξεσήκωσαν τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πλατείας που χόρεψαν στους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις

Την επόμενη ημέρα, ο υπαίθριος φούρνος δούλεψε από τις 9.00 το πρωί με αρχιμάστορα τον Χρήστο Ζουμή (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική) ο οποίος παρουσίασε τις δικές του γαστρονομικές προτάσεις για το “Πρωινό στο Φούρνο της Πάρου”.

 Το απόγευμα, με αρχιμάστορα τον Στέλιο Αλιπράντη ο υπαίθριος φούρνος ξεφούρνισε νέους τύπους παραδοσιακού ψωμιού και αρτοποιημάτων από την Πάρο. Οι επισκέπτες είχαν ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του άρτου: τα διάφορα στάδια επεξεργασίας του με παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο, τα μυστικά και τις τεχνικές του.

Ομιλία του συγγραφέα Γιώργου Πίττα

Μια ξεχωριστή λογοτεχνική νότα προσέφερε στο κοινό ο Χρήστος Γεωργούσης ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Άρτος και Ποίηση”, ενώ στις 19.30 το Στρογγυλό Τραπέζι στην πλατεία φιλοξένησε τον συγγραφέα Γιώργο Πίττα, ο οποίος μίλησε με θέμα “Γαστρονομία και τουρισμός και οι σχέσεις τους με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο”.

Ακολούθησε μεγάλη παρέλαση παραδοσιακού ψωμιού με πρωταγωνιστές τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού “τα Δελφινάκια” που ως μικροί ένστολοι φρουροί της παράδοσης που παρουσίασαν ψωμιά από διάφορες περιοχές της Πάρου.Τέλος, η δημοσιογράφος, συγγραφέας και γευσιγνώστρια Νίκη Μηταρέα σε ένα οδοιπορικό οινογαστροτουρισμού παρουσίασε το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο της Πάρου και μίλησε για την κυκλαδίτικη κουζίνα.

Συμμετοχή της γνωστής μαγείρισσας, Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο αποψινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου περιλαμβάνεται η συναυλία της χορωδίας της σχολής Μουσικής του Δήμου Πάρου ενώ την αυλαία της ημέρας θα κλείσει στις 21.30 η Παριανή συγγραφέας και γνωστή μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία θα παρουσιάσει το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο της Πάρου.

 

Ετικέτες: