Εγκαίνια Γερμανικού Καταφυγίου στον Αδάμαντα Μήλου

Χώρος πολιτισμού και τέχνης

Τα “βλέμματα” κατοίκων, αλλά και επισκεπτών της Μήλου μαγνητίζει από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του το γερμανικό καταφύγιο του Αδάμαντα στη Μήλο, το οποίο η Μαρία Χατζηνικολάου και ο Νίκος Ποδιάς μετέτρεψαν σε ένα εξαιρετικό χώρο πολιτισμού και τέχνης.

Την αίθουσα, όπου φιλοξενείται σήμερα η έκθεση “Refuge Project” εγκαινίασε ο δήμαρχος Μήλου με τη βοήθεια των μικρών δημοτών, Ανδρομάχου Γεναδόπουλου, Γιώργου Δημητρίου – Βήχου και Δημητρίου Φρ. Κάτρη.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο, επιφάνειας 1400 τ.μ. και να περπατήσουν στις όμορφα φωτισμένες σήραγγες του καταφυγίου που δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επιβλητικό περιβάλλον. Σε πρώτη φάση ο χώρος θα αξιοποιηθεί με την έκθεση έργων ζωγραφικής νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι πρόσφεραν ιδέες και χρήσιμες συμβουλές για την δημιουργία του ιδιαίτερα φιλόξενου χώρου και τους οποίους ευχαρίστησε θερμά ο δήμαρχος Μήλου κ. Δαμουλάκης. Παράλληλα, απηύθυνε ευχαριστίες στην Τάνια Κολέτσιου, την Ζαμπέτα Τούρλου, την Ένωση Φίλων Αδάμαντα (ΕΦΑ), τους συλλόγους και τα σωματεία του νησιού που συνεισέφεραν για την δημιουργία του εντυπωσιακού αυτού χώρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Καταφύγιο θα εκθέσουν έργα τους το επόμενο διάστημα οι: Ελένη Λύρα, Βασίλης Γεροδήμος, Νίκος Καναρέλης, Μαρία Μπουρίκα, Richard Schutz, Μπέτυ Ζέρβα, Γιάννης Σαββίδης, Λίνα Θεοδώρου, Αχιλλέας Κεντώνης, Αθανασία – Σούλα Βιδάλη, Κώστας Χριστόπουλος, Μαρία – Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Τίνα Κώτση, Μπάμπης Βενετόπουλος, Μάριος Ηλιάκης, Νίκος Ποδιάς, Ισιδώρα Πάσχου, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ελένη Αγγέλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο δήμος συνεχίζει τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του καταφυγίου του Φλάρη στις Πλάκες και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 28 Οκτωβρίου. Επιπλέον, άλλο ένα σημαντικό δείγμα παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το παλιό σχολείο θηλέων στην Πλάκα παίρνει το δρόμο της αναπαλαίωσης. Από την πλευρά του, ο δήμος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί από το “πράσινο ταμείο” με ποσό 124.000 €. Ως προς τη χρήση του, πέραν από την πρόταση να γίνει δικαστικό κτήριο, υπάρχει και η πρόταση της δημοτικής αρχής για δημιουργία πολιτιστικού χώρου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Ετικέτες: