"Το Απομεσήμερο ενός Φαύνου, 100+1 Χρονιά Μετά"

Έργο σταθμός στην ιστορία του χορού

Απόψε στις 19:00 στο Ινστιτούτο Κυβέλη

Η χορευτική παράσταση "Το Απομεσήμερο ενός Φαύνου, 100+1 Χρονιά Μετά" θα παρουσιαστεί απόψε στις 19:00 στο Ινστιτούτο Κυβέλη.

Πρόκειται για την επανατοποθέτηση και το φόρο τιμής του χορογράφου Γιάννη Νικολαΐδη στο πρωτότυπο έργο του Vaslav Nijinsky "L'apres-midi d'un faune" που παρουσιάστηκε στις 29 Μαΐου του 1912 oToTheatre du Chate-let στο Παρίσι για τα Ρωσικά μπαλέτα. Το έργο δημιουργήθηκε επάνω στη μουσική του Claude Debussy, "Prelude a l'apres-midi d'un faune", που είχε συνθέσει το 1902 και εμπνευστεί από το αντίστοιχο ποίημα του Stephane Mallarme.

Κατά γενική ομολογία, αποτελεί ένα έργο σταθμό στην ιστορία του χορού από έναν χαρισματικό δημιουργό και εκτελεστή. Ακόμη και σήμερα η τοποθέτηση του Nijinsky στη μουσική του Debussy και την ποίηση του Mallarme προκαλεί θαυμασμό, διδάσκεται ως ρεπερτόριο, αποδομείται και αναδημιουργείται, προσφέρει πολύτιμο υλικό και έμπνευση στους σύγχρονους χορογράφους και μελετητές του χορού.

Η προσέγγιση του Γιάννη Νικολαΐδη βασίζεται στην αισθητική και την φόρμα του Nijinsky μέσα απο το πρίσμα της επίκαιρης οπτικής γωνίας του σύγχρονου δημιουργού,101 χρόνια μετά, απο δυο χορευτές που έχουν αφομοιώσει τις εξελίξει των σύγχρονων τεχνικών και τάσεων του χορού.

Η δομή διατηρήθηκε ανέπαφη, η ερωτική ιστορία πάντα παρούσα, ο Φαύνος αγόρι και η Νύμφη κορίτσι. Στην ψηφιακή εποχή που οι τρεις διαστάσεις κατακλύζουν τα νέα μέσα και οι τεχνολογίες παρακάμπτουν τις δύο και που μόνο τα βιβλία ή το παλιό θέατρο σκιών ακονίζουν το μάτι του σύγχρονου θεατή στη δυσδιάστατη θέαση, ο Γιάννης Νικολαΐδης κάνει μια αναλογική επιλογή.

Στην παράσταση χορεύουν οι: Κατερίνα Λιόντου και Γιάννης Νικολαΐδης.

Επιμέλεια κοστουμιών: Βασιλεία Ροζάνα
Μουσική: Claude Debussy "L'apres-midi d'un faune"

Θερμές ευχαριστίες: Κωνσταντίνος Μίχος, Ιωάννα Πορτόλου, Φιλιώ Λούβαρη και Διονύσης Τσαφταρίδης

Εικονογράφηση: Μπέτυ Χατζησαββίδου

Φωτογράφιση: Γιάννης Γρυπάρης