"Κ.Π. Καβάφης - Απ' έξω και τραγουδιστά" στο Ινστιτούτο Κυβέλη

Κάτω από την πανσέληνο

Στον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και των 80 χρόνων από το θάνατό του, ήταν αφιερωμένη η μουσικοποιητική παράσταση της Ομάδας Καβάφης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου “Κ.Π. Καβάφης – Απ' έξω και τραγουδιστά”, που πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Ινστιτούτου Κυβέλη.

Κάτω από το φως της πανσελήνου, το κοινό αφέθηκε στη γοητεία της ποίησης του Καβάφη και έγινε ένα με το ειδυλλιακό τοπίο της Ερμούπολης, το οποίο αποτελούσε το ιδανικότερο σκηνικό για ζωντανέψουν οι στίχοι και οι προσωπικές αλήθειες ενός αξιομνημόνευτου πνευματικού ανθρώπου.

Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Απέργης, Κώστας Φιλίππου, Νίκος Ρούσσος, Κατερίνα Βαρδούση, Αποστόλης Μάρης, Βαγγέλης Αραγιάννης και Αντώνης Κονσολάκης. Ερμηνεύτηκαν 11 τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Καβάφη, όπως “Δυνάμωσις” του Δημήτρη Παπαδημητρίου και “Γκρίζα” του Χρήστου Νικολόπουλου . Τραγούδησε η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου με τη νοσταλγική φωνή της.

Ο Μπάμπης Κουλούρας απήγγειλε απ’ έξω δεκαοκτώ ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού. Η Νικολέττα Ρούσσου αφηγήθηκε στιγμές από τη ζωή του, καθώς και κριτικές που αφορούν στο ποιητικό του έργο, ενώ προβλήθηκαν σκηνές από την ταινία του Γ. Σμαραγδή “ΚΑΒΑΦΗΣ”, με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Κ. Καβάφης έχει αποκτήσει, με την λεπτότατα ειρωνική πένα του, το κύρος, την αίγλη ενός παγκόσμιου ποιητή, στοχαστή, ποιητικού πεζογράφου. Αποτελεί έναν διαχρονικό, ζωντανό και αθάνατο ποιητή, ο οποίος χαίρει ευρείας αναγνώρισης τόσο από το κοινό, όσο και από τους ομότεχνούς του. Ως ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος που με την οξυδερκή παρατηρητικότητά του, την αδιάκοπη μελέτη, καθώς και τις προσωπικές του εμπειρίες είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια στέρεα θεωρία για τους βασικούς αρμούς της ζωής των ανθρώπων. Μέσα από το έργο του αποκάλυπτε την καθολικότητα της αλήθειας που διατυπωνόταν γύρω από αξίες όπως η ατομική ελευθερία, ο θάνατος, η αξιοπρέπεια, ο έρωτας, χωρίς να θέτει περιορισμούς στην οπτική γωνία θέασής του.

Το μοναδικό αυτό αφιέρωμα έκλεισε με χαιρετισμό της υπεύθυνης του Ινστιτούτου Κυβέλη, Βαλεντίνης Ποταμιάνου η οποία ευχαρίστησε την Ομάδα “Καβάφης”, αφιερώνοντας στην “ψυχή” της, τον Μπάμπη Κουλούρα την “Κάστα Ντίβα” της Μαρίας Κάλλας, η οποία διέδιδε μέσα τη μουσική της τον ελληνισμό σε όλη την οικουμένη.