1ο Φεστιβάλ Λουκουμιού στη Σύρο

Το πιο γλυκό κομμάτι του νησιού μας

Γλυκιά ήταν η γεύση που άφησε πίσω του το “1ο Φεστιβάλ Λουκουμιού” της Σύρου, το οποίο αν και άργησε να κάνει την εμφάνισή του στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού, κατάφερε από την πρώτη στιγμή να “κερδίσει” την αγάπη των επισκεπτών του.

Όσοι βρέθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Πλατεία Μιαούλη είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε μία μικρή πολιτεία από ζάχαρη, που έστησε και επιμελήθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του ΟΠΑΣ, καθώς και πολλών τοπικών φορέων και συλλόγων.

Ανανέωση της σχέσης μας με το παραδοσιακό προϊόν του νησιού

Το Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν το παραδοσιακό προϊόν της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αλλά και στους ντόπιους να ανανεώσουν τη σχέση αγάπης τους με ένα ιδιαίτερο έδεσμα, που κουβαλά την ιστορία, αλλά και τα γλυκά ήθη και έθιμα του τόπου τους.

Η αυλαία της πρωτότυπης αυτής γιορτής, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, άνοιξε το απόγευμα τους Σαββάτου με τους παραγωγούς λουκουμιού της Σύρου να κόβουν το γλύκισμα επάνω στους παραδοσιακούς πάγκους των εργαστηρίων τους και να μυούν τους επισκέπτες στη γεμάτη γεύση του. Παράλληλα, υπήρξε ζωντανή μετάδοση και μουσικό πρόγραμμα από τους παραγωγούς του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Σύρου, Αιγαίο FM Live, οι οποίοι συνομίλησαν με τον κόσμο και αποκάλυψαν πολλά μυστικά γύρω από την παρασκευή του αγαπημένου μας λουκουμιού. Στη συνέχεια, ακολούθησαν παραδοσιακοί νησιωτικοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ενώ μικρά και μεγάλα παιδιά συμμετείχαν στο παραδοσιακό παιχνίδι του νησιού “Λουκούμι στην κλωστή”.

Γέλιο και λουκουμόσκονη σκόρπισε η ομάδα παραστατικής και εικαστικής δημιουργικότητας “Σκιάς Όναρ” μέσα από την παράσταση “Ο Καραγκιόζης Λουκουμοποιός”. Επιπλέον, προβλήθηκε το βίντεο που γυρίστηκε ειδικά για το Φεστιβάλ Λουκουμιού με τίτλο “Το λουκούμι και η Σύρος”, προετοιμάζοντας το έδαφος για το μουσικό συγκρότημα “Νέα Τάξη Πραγμάτων”. Ο Χρήστος Πανοηλίας και ο Ιωσήφ Πρίντεζης παρουσίασαν ζωντανά το νέο τους τραγούδι, αφιερωμένο στο παραδοσιακό προϊόν της Σύρου, εκτοξεύοντας κυριολεκτικά το κέφι στα ύψη.

Την επόμενη ημέρα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Εμούπολης σε μία μοναδική συναυλία με γνωστά ελληνικά τραγούδια, αλλά και τον παρουσιαστή της εκπομπής “Η κουζίνα της μαμάς” σε πρωτότυπα μουσικομαγειρέματα με πρωταγωνιστή το λουκούμι.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του πιο γλυκού ψηφιδωτού από 5.000 λουκούμια, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν εννέα καλλιτέχνες της Σύρου μέσα σε παραδοσιακά τελάρα λουκουμοποιίας.

Γλυκιά “τρέλα” δημιουργίας

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Συλλόγου του ΚεΤεΠο, Χάρης Βεκρής εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ο οποίος “αγκάλιασε” το Φεστιβάλ, συμβάλλοντας ενεργά στην πραγματοποίησή του. “Υπάρχει μια μεγάλη και γλυκιά “τρέλα” στο νησί, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε πολλά πράγματα και να πάμε το πλοίο πολύ μακριά”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει τις δύο ιδιότητες του θεού της μυθολογίας από τον οποίο έχει πάρει το όνομά της η πόλη, δηλαδή του κερδώου Ερμή και του Λόγιου Ερμή. “Στόχος μας δεν ήταν μία εμπορική έκθεση, αλλά να δώσουμε στη διοργάνωση δύο διαστάσεις”, κατέληξε.