Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης

Πνευματικό πέρασμα

Πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο διαδραματίζει τόσο στην τοπική κοινωνία της Σύρου, όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, η ιστορία της οποίας ξεκινάει από το 1926.

Το αναγνωστικό κοινό της έχει στη διάθεσή του παραπάνω από 45.000 τόμους βιβλίων, που φιλοξενούνται στα ράφια της, ενώ το δανειστικό τμήμα ενημερώνεται συχνά με νέες εκδόσεις.

Μετά την επέκτασή της από το 2010, η Βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε ένα αγαπημένο στέκι μικρών και μεγάλων, όπου πέρα από το δανεισμό, την έρευνα και τη συλλογή υλικού, το κοινό έχει τη δυνατότητα να μπει στο ίντερνετ, να διαβάσει τον τοπικό τύπο, να ξεφυλλίσει περιοδικά και να συμμετέχει σε δημιουργικές δράσεις.

Πλούσιες δράσεις

Στο χώρο της φιλοξενούνται ακόμα οι μηνιαίες συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα σχολεία και άλλους τοπικούς φορείς.

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης είναι ο Συριανός συγγραφέας και ποιητής, Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος έχει δωρίσει στην υπηρεσία έναν πλούτο αξιόλογων και σπάνιων συλλογών.

Ωστόσο επισημαίνεται, ότι πλέον δε γίνονται δεκτές ανεξέλεγκτες δωρεές οι οποίες ελλείψει χώρου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημη εικόνα στα ράφια, αλλά και δυσλειτουργικότητα.

Για το λόγο αυτό, αρκετά βιβλία τα οποία η Βιβλιοθήκη δεν επιθυμεί να τα εντάξει στη συλλογή της, διατίθενται προς υιοθεσία από τους επισκέπτες της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ολοκληρώνεται η έκθεση “Χαρτί και Καλαμάρι” του κ. Μιχάλη Καΐρη, ενώ οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης μπορούν να θαυμάσουν παλαιές γραφομηχανές τόσο από τη δική της συλλογή, όσο και από τη συλλογή των χρηστών της.

Ετικέτες: