Η "σοφία...της παράδοσης" στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ελασσόνα

Δηλώσεις της Σοφίας Λούβαρη στην "Κοινή Γνώμη"

Στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών - εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων που διοργανώνει το διήμερο 12 και 13 Απριλίου 2014 η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας, συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- μία παιδική και δύο εφηβικές χορευτικές ομάδες του εργαστηρίου “Η σοφία...της παράδοσης” με χορούς από το Αιγαίο.

 

Άμεσος στόχος της Ακαδημίας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων (χορών – τραγουδιών – εθίμων - ιδιωμάτων) της επαρχίας Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, να συμβάλει στη διατήρηση τους. Με τη μεθοδική έρευνα επιτυγχάνεται η συγκέντρωση αυτών των πολιτισμικών στοιχείων, η έκδοσή τους αργότερα και προπάντων η μελέτη και η συνέχειά τους.

Στο δυναμικό της Ακαδημίας συμπεριλαμβάνονται 350 μέλη χορευτές – λαογράφοι – ερευνητές. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα (παιδικά – εφηβικά – ενηλίκων). Αποτελούνται από έμπειρους χορευτές, με πολλές συμμετοχές σε διάφορα φολκλορικά φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.
Οι χοροί που παρουσιάζονται είναι αντιπροσωπευτικοί από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας και τοπικοί της επαρχίας Ελασσόνας· συνοδευόμενοι από πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων (κλαρίνο, λαούτο, τρομπέτα, τρομπόνι, ακορντεόν, τουμπερλέκι, νταούλι) που την αποτελούν μέλη του συλλόγου.

Στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια από τη Θεσσαλία (Μπεράτι, Τασιά, Στα Τρία, Γιούργια), την Μακεδονία (Συρτός Μακεδονίας, Ράικος, Λυτός, Ζάραμο, Χασαπομακεδονικός), τη Θράκη (Μπογδάνος, Τρεμουλιαστός, Ζωναράδικος, Μαντιλάτος), την Ήπειρο (Πωγωνίσιος, Φυσούνι, Παραμυθιά, Νεραντζιά και τέλος από τα νησιά του Αιγαίου (Όλα τα πουλάκια – Θάσος, Μες του Αιγαίου τα νησιά, Πηδηχτός Ρόδου, Γιαρ γιαρ – Σαμοθράκη).

63 χορευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι στο φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 63 χορευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα με 1550 μικρούς χορευτές, ενώ η ομάδα του εργαστηρίου “η σοφία...της παράδοσης” είναι η μοναδικό από τον νησιωτικό χώρο. Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη κ. Σοφία Λούβαρη υπογραμμίζει “το εργαστήρι μας πάντα αναζητά συνεργασίες αξιόλογες και προσεκτικά επιλεγμένες! Στην Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών χορών Ελασσόνας μας δέχθηκαν με χαρά, γιατί θα παρουσιάσουμε μια νησιωτική χορευτική ανθολογία. Πιστεύω ότι αξίζει το ολοήμερο ταξίδι που θα κάνουμε για να βρεθούμε εκεί κι ελπίζουμε να γίνουμε καλοί πρεσβευτές της Σύρου”.

Ο χορός μας φέρνει κοντά

Επιπλέον εξηγεί ότι η εμπειρία αυτή θα είναι χρήσιμη για τους χορευτές, καθώς θα συναντήσουν κι άλλες ομάδες που θα ανταλλάξουν γνώμες και...φιγούρες. “Γιατί πάνω απ' όλα, αυτό που λέμε στα παιδιά μας, αλλά και σ' όλους όσοι χορεύουν κοντά μας, είναι ότι ο χορός αποτελεί έκφραση δυνατή. Μιλάει για την χαρά μας, τους φόβους μας και τις επιθυμίες μας. Κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, μοιράζονται τη ζεστασιά ο ένας του άλλου και κινούνται με κοινούς παλμούς. Ο χορός φέρνει τους ανθρώπους κοντά”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας, η κ. Λούβαρη επεσήμανε ότι “για το εργαστήρι, η συμμετοχή σε καλές διοργανώσεις είναι σημαντικές για την ιστορία του που τώρα ξεκινάει”.