Σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής στο “Σύρος – Πολιτισμός 2014”

Τα καλύτερα...για το τέλος

Πλουσιότερο από κάθε άλλη χρονιά παρουσιάζεται το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το οποίο η απερχόμενη δημοτική αρχή ετοιμάζεται να κλείσει έναν επιτυχημένο κύκλο στον τομέα του πολιτισμού, ευχόμενη στους διαδόχους της να διατηρήσουν τον πήχη στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Το πρόγραμμα “Σύρος – Πολιτισμός 2014” παρουσίασαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Αθλητισμού Σύρου, Γιάννης Κεράνης.

Γ. Δεκαβάλλας: “Η Σύρος έθεσε τον πήχη υψηλά”

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Δεκαβάλλας προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου, οι οποίες κατάφεραν να ξεχωρίσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή τόσο για τον πλούτο, όσο και για την απαράμιλλη ποιότητά τους.

Όπως υπογράμμισε, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το 1992 με την καθιέρωση του θεσμού των “Ερμουπολείων”, τα οποία έγιναν γνωστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα πολλοί να τα μνημονεύουν μέχρι και σήμερα. Τα “Ερμουπόλεια” διήρκησαν μέχρι το 2010 και την επόμενη χρονιά έδωσαν τη θέση τους στο πρόγραμμα εκδηλώσεων “Σύρος – Πολιτισμός”.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο θεσμό των Φεστιβάλ, τα οποία είναι αναγνωρισμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάνοντας ειδική μνεία στα Φεστιβάλ Κιθάρας, Αιγαίου, Κλασσικής Μουσικής και Κινουμένων Σχεδίων, που τυγχάνουν μέχρι και σήμερα ευρείας αποδοχής από το κοινό.

Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Επιπλέον, έκρινε απαραίτητη τη στροφή της Σύρου προς την πλήρη εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πολιτιστικών δρώμενων που λαμβάνουν χώρα σε αυτή, εκτιμώντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά το πολιτιστικό προϊόν της.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Κεράνης, ο οποίος κατέστησε γνωστό ότι φέτος ο χρόνος προγραμματισμού των εκδηλώσεων ήταν πολύ συμπιεσμένος, λόγω της εκλογικής περιόδου. Ως εκ τούτου, οι εγκρίσεις θεμάτων με οικονομικό περιεχόμενο διευθετήθηκαν μέχρι τις 16 Απριλίου, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Όπως υπογράμμισε, για μία ακόμη χρονιά η Επιτροπή Πολιτισμού αξιοποίησε ένα μεγάλο κομμάτι του ντόπιου δυναμικού, διατήρησε άριστη συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, ενώ εξασφάλισε συναυλίες από μεγάλους ερμηνευτές, πανελλήνιας και όχι μόνο εμβέλειας.

Φεστιβαλικός πλούτος

Ειδικότερα, τη “σημαία” των πολιτιστικών εκδηλώσεων σηκώνουν και φέτος τα 12 καθιερωμένα φεστιβάλ του νησιού, εκ των οποίων το Φεστιβάλ Τζαζ και το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Με την όπερα “Ριγκολέτο” του Τζουζέπε Βέρντι ανοίγει αυλαία το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου (6-19 Ιουλίου), στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων λειτουργίαςτου Θεάτρου “Απόλλων”, το οποίο εγκαινιάστηκε με το συγκεκριμένο έργο στις 20 Απριλίου 1864. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η καθιερωμένη “βραδιά κάτω από τα αστέρια” στην πλατεία Μιαούλη θα είναι αφιερωμένη στις σημαντικότερες μουσικές στιγμές του Πουτσίνι, με τη συμμετοχή 140 διεθνών καλλιτεχνών.

Στις 19 Ιουλίου τη “σκυτάλη” παίρνει το κινηματογραφικό φεστιβάλ Cine-Doc, το οποίο φιλοδοξεί να συνδέσει τη video art και τη ζωγραφική, με τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική και το design εμπειρίας. Τέσσερα βίντεο σε τέσσερα κτίρια της Ερμούπολης αναμένεται να ξαφνιάσουν τον θεατή και να ξυπνήσουν τις αισθήσεις. Σειρά έχουν το 21ο Φεστιβάλ Κιθάρας υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Νικολόπουλου και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, το οποίο θα διαρκέσει από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου.

Με οχτώ συνολικά σχήματα θα ροκάρει για όγδοη συνεχή χρονιά το Indie Rock Festival στο Θέατρο Ευανθία Καϊρη στα Λαζαρέττα (1 & 2 Αυγούστου), ενώ το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (9-17 Αυγούστου) ξεκινάει το πρόγραμμά του με την παράσταση “Ο Χατζηδάκις αγαπούσε τον Vivaldi”. Στις 23 και 24 Αυγούστου θα διεξαχθεί από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού το 2ο Φεστιβάλ Λουκουμιού με διήμερες εκδηλώσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το 2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν (24-29/8), αλλά και το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών την 1η Σεπτεμβρίου στο Θέατρο “Απόλλων”. Στο φετινό φεστιβάλ με τίτλο “Ελλήνων αντάμωμα” θα συμμετάσχουν το Λύκειο Ελληνίδων από Κω, ο Σύλλογος Γυναικών Νέων Μουδανιών “Απάμεια”, ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας, ο Ποντιακός Σύλλογος Δράμας Αρκάδι, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινού και ο Σύλλογος Αρβαντοβλάχων Αργυροπουλίου.

Ο κύκλος των φετινών φεστιβάλ, ολοκληρώνεται με το Φεστιβάλ anima, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 2 έως 5 Οκτωβρίου από την Εταιρεία Πλατφόρμα, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον δήμο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Συναυλίες που θα συζητηθούν

Δυνατό “χαρτί” του καλοκαιρινού προγράμματος αποτελούν και φέτος οι συναυλίες μικρών και μεγάλων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα βρεθούν στη Σύρο για να “ταξιδέψουν” το κοινό σε μοναδικά μουσικά πελάγη.

Στις 29 Ιουνίου 2014, η Επιτροπή Πολιτισμού και ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών διοργανώνουν στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία την εκδήλωση “Μαγική πόλη”, για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζηδάκι, με φιλική συμμετοχή της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στον Φοίνικα συναυλία του συγκροτήματος του Λευτέρη Χαρκοφτάκη με έντεχνα και νησιώτικα τραγούδια, ενώ στις 19 Ιουλίου θα βρεθεί στην Ποσειδωνία η Ερασμία Μάνου. Ακολουθούν η ρεμπέτισσα Μαριώ στην πλατεία Μιαούλη (20/7), η Ορχήστρα των Κυκλάδων με τον Διονύση Σαββόπουλο στο πρώην Λατομείο Καραβέλα (26/7), η Μαριέττα Φαφούτη στην πλατεία Μιαούλη (28/7), το συγκρότημα Ρεμπετιέν (29 Ιουλίου) και το συγκρότημα του Αρίστου Βαμβακούση (31/7) στην Άνω Σύρο.

Το ίδιο “θερμός” συναυλιακά, θα είναι και Αύγουστος, καθώς η Σύρος θα υποδεχτεί την Χαρούλα Αλεξίου με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας των Φρερ (3/8), τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Κότσιρα και Ρίτα Αντωνοπούλου (5/8), την Σοφία Βόσσου στην Ποσειδωνία, την Χρυσούλα Κεχαγιόγλου στην Άνω Σύρο με την πανσέληνο (10/8), τη Νατάσα Μποφίλιου (11/8) και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη (27/8).

Οπερέτες και άλλες μουσικές απολαύσεις

Μεγάλος αριθμός παραστάσεων θα φιλοξενηθεί και φέτος τόσο στο Θέατρο Απόλλων, όσο και σε άλλους χώρους του νησιού, με σημαντικότερες παραγωγές την οπερέτα “Ο Βαφτιστικός” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από τον Θεατρικό Όμιλο Σουρή, με τη συμμετοχή 30 ηθοποιών και τραγουδιστών (από 27 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου) και τα αφιερώματα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον Μάνο Χατζηδάκι (22/8) και τον Μίκη Θεοδωράκη (23/8).

Το πρόγραμμα “Σύρος – Πολιτισμός 2014 πλαισιώνουν επίσης εικαστικές εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Κώστας Λεούσης, ο Χρήστος Μποκόρος και ο Αχιλλέας Δρούγκας, καθώς και οι καθιερωμένες παραδοσιακές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Τέλος, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά τη μουσική κατασκήνωση της Φιλαρμονικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί 20-28 Αυγούστου στο Ποιμαντικό κέντρο Άγιος Παύλος στην Ποσειδωνία και θα ολοκληρωθεί με την ανοιχτή συναυλία των μαθητών στις 27 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση, παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και ο νέος αντιδήμαρχος πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος, ενώ στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” αναφέρθηκε ο πρόεδρός του και νέος δημοτικός σύμβουλος, Μάρκος Ρούσσος.