Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο 2ο Φεστιβάλ Λουκουμιού στη Σύρο

Λουκούμι και θεάματα

Ήχοι, μελωδίες, γλυκές δημιουργίες και άρωμα παράδοσης “πλημμύρισαν” το περασμένο Σάββατο τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, ο οποίος μετατράπηκε από νωρίς σε μία ελληνική Μονμάρτη με το Συριανό λουκούμι να πρωταγωνιστεί τόσο στα γραφικά σοκάκια του, όσο και στα χείλη κάθε επισκέπτη.

Οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Λουκουμιού στην ιστορική έδρα της Σύρου αγκαλιάστηκαν από μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους, να δοκιμάζουν το παραδοσιακό γλύκισμα, αλλά και να φωτογραφίζουν το ονειρικό σκηνικό της Λουκουμάρτης.

Η Άνω Σύρος έγινε “Λουκουμάρτη”

Νέοι μουσικοί σε διάφορα σημεία του οικισμού σκόρπισαν ήχους και μελωδίες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης, παρακινώντας τους δεκάδες επισκέπτες να τους ακολουθήσουν στο μουσικό ταξίδι τους. Καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί γλυκών ψηφιδωτών με λουκούμι προβίβασαν την τέχνη στη δευτέρα τάξη, ενώ οι λουκουμοποιοί τράταραν το παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού μας.

“Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι για μία βραδιά πώς φανταζόμαστε την Άνω Σύρο γενικότερα” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο Χάρης Βεκρής συντονιστής του FORUM20.21 και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Όπως τόνισε, στόχος του Πολιτιστικού Δικτύου Κυκλάδων είναι η συμμετοχή της Σύρου σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει τη στέγαση και τη σίτιση είκοσι Ευρωπαίων καλλιτεχνών για τρία χρόνια. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στην Άνω Σύρο, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για έναν δημιουργό.

“Ο ιστορικός χώρος, τα σοκάκια, η θέα στο πέλαγος και όλο το περιβάλλον γενικότερα διευρύνουν τους ορίζοντες κάθε καλλιτέχνη” ανέφερε χαρακτηριστικά, κρίνοντας επιτακτική την παρουσία νέου κόσμου στον οικισμό, αλλά και τη δημιουργία εργαστηρίων και εκθεσιακών χώρων.

“Η τέχνη προβιβάστηκε στη δευτέρα τάξη”

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τα παιδιά αναζήτησαν στους χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του οικισμού, πληροφορίες για την Άνω Σύρο (παραδόσεις, λαογραφία, αρχιτεκτονική κλπ), αλλά και για το λουκούμι (ιστορία, συστατικά και τρόπος παρασκευής). Το συντονισμό των παιδικών δραστηριοτήτων ανέλαβε η ομάδα χοροθέατρου ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ. Στη συνέχεια, προβλήθηκαν η παράσταση της ομάδας ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ “Ο Καραγκιόζης Λουκουμοποιός” και το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μανούσου “Για τα γλυκά τα μάτια σου και για την εμορφιά σου”.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα γλυκά ψηφιδωτά της βραδιάς και του πλανήτη από τους δημιουργούς τους.

Ελ. Φτακλάκη: “Η Σύρος αποπνέει πολιτισμό σε κάθε βήμα της”

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, αρμόδια σε θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού η οποία δήλωσε: “Ο πολιτισμός είναι η κουλτούρα, η παράδοση, η καθημερινότητα, το φέρεσθαι, οι συνήθειες, ο τρόπος ζωής, ακόμα και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε. Ο πολιτισμός είναι τα πάντα και δεν πρέπει να τον βλέπουμε ως ένα προϊόν αξιοποιήσιμο. Πολιτισμός είναι η κουλτούρα μας. Ένα στοιχείο το οποίο κουβαλάει η Σύρος εδώ και 5.000 χρόνια και φαίνεται από την αισθητική, από τη συμπεριφορά από τον τρόπο που αναπτύσσεται η τοπική οικονομία και από τον τρόπο προώθησης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος”.

Σημειώνεται, ότι οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Λουκουμιού συνεχίστηκαν και εχθές στην Πλατεία Μιαούλη, με αποκορύφωμα την παρουσίαση του πιο γλυκού ψηφιδωτού, με 5.000 λουκούμια, τοποθετημένα από τα 20 μικρά παιδιά του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.