Το αποχαιρετιστήριο “ευχαριστώ” του Γιάννη Δεκαβάλλα στους μικρούς πρεσβευτές της Σύρου

“Καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο σας”

Τους μικρούς πρεσβευτές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι υποδέχονται και ενημερώνουν τους επισκέπτες για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, ευχαρίστησε για τελευταία φορά ο απερχόμενος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ευχόμενος σε όλους να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη το εθελοντικό έργο τους.

Σε μία λιτή εκδήλωση, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των “Μικρών Εθελοντών Ξεναγών”, ενός προγράμματος που ξεπήδησε μέσα από το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης για να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο εκμάθησης της τοπικής ιστορίας, η οποία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Συγκίνηση και ευχαριστίες

Εγκάρδιες ευχαριστίες απηύθυνε στην “ψυχή” του Μουσείου κ. Μαρία Ρώτα, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία αυτής της “κυψέλης” γνώσης και πολιτισμού εντός του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης που επί είκοσι ένα χρόνια παραμένει ζωντανή και δραστήρια.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης και στις δύο βασικές συνεργάτιδες της κ. Ρώτα, Μαρία Στέλλα και Λίζα Μπατζάκη, οι οποίες με ξεχωριστή αγάπη και φροντίδα μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά την ιστορία του νησιού, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα τους για γνώση. Τέλος, ο κ. Δεκαβάλλας συνεχάρη ακόμα και τους Πέτρο Προβελέγγιο και Μαίρη Καράβα για την οργάνωση της ομάδας των “Μικρών Ξεναγών” στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

“Αυτές οι προσπάθειες μικρών και μεγάλων πρέπει να αναδεικνύονται όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτελούν παράδειγμα για όλα τα παιδιά, γιατί ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ σπουδαίο, το οποίο η κοινωνία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκινημένη εμφανίστηκε με τη σειρά της και η κ. Ρώτα η οποία απηύθυνε σε παλαιούς και νέους ξεναγούς ένα απέραντο “ευχαριστώ” για την προσφορά τους στο νησί. Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει από καρδιάς και τον επί 25 χρόνια δήμαρχο της Σύρου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντάς την με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι “αφανείς ήρωες”

Από τους αφανείς ήρωες, οι οποίοι στάθηκαν στα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια, προσφέροντάς τους αγάπη και δύναμη ήταν και η κ. Αλίκη Λεονταρίτη, βασική συνεργάτης του κ. Δεκαβάλλα. “11 χρόνια συνεργασίας με παιδιά που μεγάλωσαν, σπούδασαν και άλλα λείπουν από το νησί, για μένα είναι πολύτιμοι λίθοι, πραγματικά φυλαγμένοι στην καρδιά μου” υπογράμμισε η κ. Λεονταρίτη, προσθέτοντας: “Ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο που μου έκανε την τιμή να είμαι συνεργάτης του όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι συνεργάστηκα με τον κορυφαίο δήμαρχο της Σύρου, αλλά πάνω από όλα με έναν σπουδαίο άνθρωπο, και μέσα από αυτή τη συνεργασία ξεπήδησε αυτή η ευκαιρία της όμορφης συνεργασίας με τα παιδιά, που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην καρδιά μου”.

Παράλληλα, τόνισε ότι κάθε χρόνο ένιωθε κατάπληκτη από την αγάπη και τη συνέπεια των παιδιών που πέρασαν από το δημαρχιακό μέγαρο. Το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα έδωσαν και οι υπεύθυνοι της ομάδας των Μικρών Ξεναγών της Άνω Σύρου. “Αν και είμαστε στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, είμαστε αισιόδοξοι γιατί το ενδιαφέρον των παιδιών παραμένει μεγάλο, εμπλουτίζουμε την ομάδα μας συνεχώς με καινούρια παιδιά μικρότερης ηλικίας και αυτό είναι μια επένδυση στο μέλλον γιατί όπως φαίνεται η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια”, σημείωσε ο κ. Προβελέγγιος.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών δώρων στα παιδιά από τον κ. Δεκαβάλλα με τις εντυπώσεις να “κλέβει” ο λιλιπούτειος “ξεναγός” της παρέας, ο εξάχρονος Δημήτρης Αθανασίου, γιος του νέου αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου.

Ετικέτες: