“Χορευτικό αντάμωμα” στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων

Βήμα στα νιάτα

Τη Συριανή φιλοξενία “γεύτηκαν” τα μέλη των πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων από επτά περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του 5ου Συριανού Καρναβαλιού και ανέδειξαν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους από τη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων.

Ο Σύλλογος Άργους "Ελληνική Παράδοση", ο Χορευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας "Εν Χορώ", η Ένωση Κρητών Κορινθίας "Ο Ψηλορείτης", ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδας "Η Αναπάλη", ο Χορευτικός Όμιλος "Μετέωρα" Δήμου Καλαμπάκας, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου και η Χορευτική Ομάδα Μίστρος Ευβοίας "Η Αγία Μαρίνα" παρουσίασαν στο κοινό της Σύρου ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα.

Η εκδήλωση με παρουσιαστή τον Νίκο Καραμολέγκο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θάνο Φώσκολο, ο οποίος αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τους εκπροσώπους των ομάδων, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και στην ψυχή της “διοργάνωσης”, Χρήστο Πρασσάκη.

Το πρόγραμμα άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια προσφοράς στη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση των εθνικών μας παραδόσεων, των ηθών και εθίμων της εθνικής μας κληρονομιάς.

Οι φετινές ομάδες

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό τη διδασκαλία των ελληνικών παραδόσεων, χορών και τραγουδιών, την παρουσίαση και προβολή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και την έρευνα για τη διάσωση λαογραφικών στοιχείων. Στα 37 χρόνια της λειτουργίας του είδε να περνούν από τις τάξεις του 5.000 άτομα, ηλικίας 7 έως 60 ετών, ενώ σήμερα τα μέλη του ξεπερνούν τα 500. Στον Όμιλο διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα, ενώ στη Σύρο παρουσιάστηκαν χοροί από την Ανατολική Ρωμυλία.

Ο Χορευτικός Σύλλογος Μίστρου Ευβοίας “Η Αγία Μαρίνα” ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη διατήρηση των παραδόσεων, που κληροδοτήθηκαν στους νεότερους. Μέσα σε δύο χρόνια ο Σύλλογος όχι μόνο συνένωσε τη νεολαία, η οποία και αποδέχτηκε την παράδοσή της ως κάτι ιδιαίτερο, αλλά κατάφερε να την εξωτερικεύσει με τη συμμετοχή σε πληθώρα παραστάσεων και εκδηλώσεων.

Ο Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών “Ελληνική Παράδοση” με έδρα το Άργος ιδρύθηκε το 1992. Στα 23 χρόνια παρουσίας του η δράση του είναι έντονη και δημιουργική. Αριθμεί περίπου 400 μέλη, τα οποία ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό και διαθέτει τρεις χορευτικές ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Ο Σύλλογος λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε αντίστοιχες διοργανώσεις στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Μυκηνών διοργανώνει φεστιβάλ και εκδηλώσεις, με θέματα εμπνευσμένα από τη λαϊκή μας παράδοση. Στη Σύρο παρουσιάστηκαν χοροί από Πάρο και Κύθνο.

Η Ένωση Κρητών Κορινθίας “Ο Ψηλορείτης” ιδρύθηκε το 1949, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη, διατήρηση και σύσφιξη των δεσμών των Κρητικών του νομού καθώς επίσης και στη διάσωση και διάδοση της παράδοσης και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στους Κρητικούς δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Ο Χορευτικός Όμιλος "Μετέωρα" του Δήμου Καλαμπάκας συμπληρώνει 28 χρόνια παρουσίας, δράσης, προσφοράς και δημιουργίας. Ο Όμιλος δεν αποτελεί μόνο έναν απλό τρόπο εκμάθησης παραδοσιακών χορών, αλλά μία πηγή γνώσεων σχετικά με τα παραδοσιακά δρώμενα και την ιστορία του τρόπου έτσι όπως τη βίωσαν και την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας.

Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος “Εν Χορώ” ιδρύθηκε το 2003 και αριθμεί περίπου 165 μέλη, ηλικίας από 3,5 έως 65 ετών. Λαμβάνει ενεργά μέλος σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός Μεσσηνίας, ενώ στη Σύρο παρουσίασε χορούς από τα Επτάνησα. Τέλος, στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων ανέβηκε ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδας "Η Αναπάλη" ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις μήνες και αριθμεί σήμερα 180 μέλη, χορευτές πάσης ηλικίας. Η ομάδα παρουσίασε χορούς από τη Μικρά Ασία.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών οι ομάδες δεν χόρεψαν, ως είθισται, στην παρέλαση των καρναβαλιστών στην πλατεία Μιαούλη, ωστόσο τα μέλη τους όχι μόνο παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, αλλά κάποιοι εξ' αυτών συμμετείχαν και με δικές τους στολές.