Ταινία για την ιστορική έδρα της Σύρου

9 μέρες στην Άνω Σύρο (είδα κι άκουσα)

Μοναδικές αφηγήσεις, αναμνήσεις μιας αγαπημένης γειτονιάς που ξεχωρίζει για την ιστορία της, τη φιλοξενία και την καλοσύνη των κατοίκων της, αλλά και τα όνειρα εκείνων που την ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και αποφάσισαν να της χαρίσουν την καρδιά τους, περιλαμβάνονται στην ημίωρη ταινία “9 μέρες στην Άνω Σύρο (είδα και άκουσα) της Εύας Ματσίγκου.

Οι κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους, τις αυλές τους, τα μαγαζιά τους, βγαίνουν στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού και εξομολογούνται τις προσωπικές ιστορίες τους με επίκεντρο έναν τόπο που ακόμα και σήμερα διψάει για ζωή.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του residency, Syros Sound Meetings 2014. Οι Ηχητικές συναντήσεις είναι μία πλατφόρμα εντατικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων και διερευνητικών συνευρέσεων που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, με επίκεντρο τις αυτοσχεδιαστικές παραδόσεις, την επιτόπια σύνθεση και τις ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings). Διοργανωτές τους οι Δανάη Στεφάνου και ο Γιάννης Κοτσώνης.

Στην ταινία μιλούν (με σειρά εμφάνισης) οι: Ιωσήφ Στεφάνου (Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ., πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου), Μαρία Βουτσίνου, τα παιδιά Αντριάννα Βασάλου και Μαρία Ρούσσου (μικροί ξεναγοί), Ελπίδα Ρούσσου, Ελένη Αβραμίδου, Ιάσοναw Μίχος-Ράμμος, Φοίβος Μίχος-Ράμμος, Δημήτρης, Αθανασία Μπόλια, Ελεάνα Ρούσσου, Νικολέτα Περρή, Αντώνης Στεφάνου.

Εμφανίστηκε η Ορχήστρα “Rebetien”.

Έρευνα, συνεντεύξεις, storytelling, κάμερα: Εύα Ματσίγκου.

Μοντάζ: Γιώργος Γερασιμίδης.