Χορωδιακά αφιερώματα και συναυλίες στο Θέατρο Απόλλων

  • Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2015 - 06:10

Με αξιόλογες μουσικές παραστάσεις, που φέρουν τη σφραγίδα σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, αποχαιρετά τον Αύγουστο το Θέατρο «Απόλλων», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ρίχνουν «αυλαία» και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού, οι οποίες θα συνεχίσουν ακάθεκτες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού και το φθινόπωρο.

Απόψε το βράδυ ξεκινά το τριήμερο χορωδιακό αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο, που διοργανώνει από 27 έως 29 Αυγούστου ο Μουσικός Όμιλος Σύρου. Η Μικτή Χορωδία του Ομίλου μαζί με τη μαέστρο Alice Labarche παρουσιάζουν ένα απάνθισμα αγαπημένων έργων του γνωστού μουσικοσυνθέτη, τα οποία θα συνοδεύσουν ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μαντολίνο και στο μπουζούκι. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν φιλικά ο Μανώλης Μητσιάς (Πέμπτη 27/8), ο Πέτρος Γαϊτάνος (Παρασκευή 28/8) και η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (Σάββατο 29/8).

«Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα»

Ο τραγουδοποιός Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πέρυσι είχε «ντύσει» μουσικά τη «Μεγάλη συναυλία του Δάσους» στην πλατεία Μιαούλη, μία διοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και της παιδαγωγικής ομάδας του Ευπαλίνου, επιστρέφει στη Σύρο για δύο μοναδικές εμφανίσεις στο Θέατρο Απόλλων στις 30 & 31 Αυγούστου.

Η συναυλία «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» είναι μια παιδική διαδραστική παράσταση, που συνδυάζει μουσική, τραγούδι, χορό, θεατρική εμψύχωση με εναλλαγή ρόλων και ξυλοπόδαρο, κουκλοθέατρο και video προβολές. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή (Εκδόσεις Ψυχογιός), που έχει τιμηθεί με τον Έπαινο Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, έχει μελοποιηθεί εκπληκτικά από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα best seller της παιδικής λογοτεχνίας!

Κατά τη διάρκεια της παιδικής συναυλίας, η οποία αποτελείται από τα 25 τραγούδια-μελοποιημένα ποιήματα του ως άνω βιβλίου, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος με τους συνεργάτες του θα παρουσιάσουν στα παιδιά μια πληθώρα μουσικών οργάνων, όπως: πιάνο, βιολί, μαντολίνο, κιθάρα, τύμπανα, τρομπόνι, κλαρινέτο, φλάουτο, σαξόφωνο, μπουζούκι κ.ά., και τους ήχους που μπορούν να παραχθούν από το καθένα.

Επίσης, θα ακουστούν οι φωνές της Σαβίνας Γιαννάτου, του Φοίβου Δεληβοριά, του Μάρκου Κούμαρη, του Διονύση Σαββόπουλου, του Σπύρου Σακκά και της Βικτωρίας Ταγκούλη.

Τέλος, θα προβάλλονται μέσω προτζέκτορα ειδικά επεξεργασμένα βίντεο και slide show του Βιβλίου, σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τραγουδήσουν όλα τα γράμματα της αλφαβήτας μαζί με τους καλλιτέχνες.

Μαζί με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο (Άνθρωπος-Ορχήστρα) παίζουν και τραγουδούν οι: Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα), Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (πλήκτρα), Χάρης Κωνσταντόπουλος (σαξόφωνο, κλαρινέτο) και η Ντίνα Καφτεράνη (εμψυχώτρια).

Βίντεο-προβολές: Θανάσης Κακαΐτσας. Συμμετέχει η Βασιλική Καρακώστα.

«Μια Τρόικα για δύο φίλους απ’ τα παλιά»

Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, δύο τραγουδοποιοί - φίλοι και ιστορικοί σύμμαχοι από τον περασμένο αιώνα,ο Μανώλης Φάμελος και ο Στάθης Δρογνώσης αφηγούνται και μοιράζονται ξανά τραγούδια που φαντάστηκαν. Το σχήμα είναι αυστηρώς ακουστικό και ευδοκιμεί τις καλοκαιρινές νύχτες (με ή χωρίς

φεγγάρι). Στην πράξη τα πράγματα είναι απλά: Ο Μανώλης παίζει κιθάρα, μαντολίνο, φυσαρμόνικα και κρυφτό. Ο Στάθης παίζει πιάνο, ακκορντεόν και σκάκι. Επίσης τραγουδούν (με τον τρόπο του ο καθένας)... Επί σκηνής συμπράττουν με τα ταπεινά εκφραστικά τους μέσα, άλλοτε συμπληρωματικά κι άλλοτε ανταγωνιστικά μπαίνοντας ο ένας μέσα στην σκιά του άλλου με το θράσος της συνάφειας. Ο αγώνας αμφίρροπος αλλά στο τέλος κερδίζει πάντα ο καλύτερος, δηλαδή η μουσική...

Συμμετέχει πολυμελής ορχήστρα φάντασμα. Μανώλης Φάμελος (κιθάρα - φωνή), Στάθης Δρογώσης (πιάνο - φωνή), Άρης Ζέρβας (Τσέλο).