Εκπλήξεις στο φετινό εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Το πνεύμα των Χριστουγέννων «φωλιάζει» στη Σύρο

Καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί, που έχουν υπογράψει μουσικά και στιχουργικά το σάουντρακ των πιο προσωπικών μας στιγμών, παιδικές παραστάσεις, πασπαλισμένες με τη χρυσόσκονη της πιο παραμυθένιας γιορτής του χρόνου, ισχυρές ορχηστρικές παρουσίες και μερικές ακόμη εκπλήξεις συνθέτουν το φετινό χριστουγεννιάτικο δώρο του κοινού της Σύρου.

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της εορταστικής ατμόσφαιρας τόσο στο κέντρο της Ερμούπολης, όσο και σε κάθε γωνιά του νησιού, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με στόχο να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους φίλους του.

“Φωνές Χριστουγέννων”

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι διήμερες συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Θέατρο Απόλλων στις 5 και 6 Δεκεμβρίου ανοίγουν τον κύκλο των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Μεταξύ άλλων, τον επόμενο μήνα ένα μαγευτικό μουσικό και ποιητικό οδοιπορικό θα μας ταξιδέψει σε κόσμους εορταστικούς και παραμυθένιους. Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου και η Orchestra Mobile θα συναντηθούν στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου, χαρίζοντας στο κοινό αγαπημένες και αξέχαστες μελωδίες, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, μετά την εξαιρετική συνεργασία το καλοκαίρι με την B&G Productions.

“Μυστική συνάντηση”

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη επί σκηνής, ένα ανατρεπτικό ρεσιτάλ του Παναγιώτη Μάργαρη και του Σταμάτη Κραουνάκη για κλασική κιθάρα και φωνή, με τον Σταμάτη Κραουνάκη σε ρόλο ερμηνευτή θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο στο Θέατρο «Απόλλων». Ένα κονσέρτο για δύο, όπου ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη συνοδεία της κιθάρας του εξαιρετικού σολίστα Παναγιώτη Μάργαρη, τραγουδάει με μοναδικό τρόπο, αγαπημένα δικά του τραγούδια αλλά και άλλων σημαντικών δημιουργών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει σόλο κομμάτια από τον Παναγιώτη Μάργαρη, ο οποίος ερμηνεύει στην κιθάρα δικές του συνθέσεις καθώς και υπέροχες μουσικές των Ennio Morricone, Erik Satie, Enrique Granados, Rolling Stones, Sting, Queen κ.α.

“Γυναίκα Τριαντάφυλλο”

Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ, αφού ο Σταμάτης Κραουνάκης κρύβεται πίσω από μία ακόμη επιτυχημένη παράσταση, που αναμένεται να κλέψει την καρδιά των Συριανών. Μαζί με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και την Αριάδνη Πόλκα στο βιολοντσέλο, η Ηρώ Σαΐα, ξεδιπλώνει το ταλέντο της και «μεταμορφώνεται» σε «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» για να ερμηνεύσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια αγάπης της ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας. Τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Σπανού, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνου Μικρούτσικου, Νίκου Αντύπα, Κώστα Καλδάρα, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Μαμαγκάκη των Beatles του Sergio Endrigo και πολλών ακόμα. Τραγούδια παλιά και δικαιωμένα από τον χρόνο, τραγούδια νέα με «άρωμα» τριαντάφυλλου που επέλεξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με την Ηρώ Σαΐα. Κάποια που μας τρυπάνε την καρδιά σαν αγκάθια και άλλα που τη χαϊδεύουν τρυφερά όπως τα ροδοπέταλα χαϊδεύουν το τρυφερό μάγουλο ενός κοριτσιού. Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στο λουλούδι που ονομάζεται «Αγάπη». Σημειώνεται ότι η παράσταση «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» αναμένεται να εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, έχοντας στο πλευρό του την ταλαντούχα Μιρέλα Πάχου, βρίσκει αφορμές για απολογισμούς και θυμάται τραγούδια «αδικημένα» από τις ζωντανές εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες θα σκορπίσουν επίσης τα παιδιά της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, μέσα από ένα άκρως εορταστικό πρόγραμμα την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 12:00, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Εντυπωσιακή αναμένεται και η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, του Μουσικού Ομίλου Σύρου και μαθητών από το «τρεχαντηράκι της Ελπίδας», οι οποίοι θα πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση.

Ενεργή θα είναι και η συμμετοχή των δημοτικών σχολείων του νησιού, τα οποία θα στολίσουν κατά μήκος της πλατείας το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια προσφορά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Το Πνεύμα των Χριστουγέννων»

Εκτός από τους μουσικές παραστάσεις, το κοινό της Σύρου θα έχει τη χαρά να υποδεχτεί και δύο θεατρικά έργα με αγαπημένους πρωταγωνιστές. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παράστασή του σε Ελλάδα, Βερολίνο και Ζυρίχη για τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη, ο Μάριος Ιορδάνου έρχεται στη Σύρο για να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή με μία ιδιαίτερη προσέγγιση το κλασικό παιδικό έργο του Κάρολου Ντίκενς με το διασκευασμένο τίτλο “Το πνεύμα των Χριστουγέννων”.

“Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων”

Η βραβευμένη ομάδα Κοπέρνικος και το περιοδικό Serious, παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο έργο, που συνδυάζει θεατρική αφήγηση και τεχνικές σωματικού θεάτρου με υπέροχες μουσικές, ήχους και διάδραση με τα παιδιά. Έπειτα από τις επιτυχημένες παραστάσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες παιδιά στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Αθήνα, ο κύριος Κιχ με τους Χρήστο Παληογιάννη και Δημήτρη Τσιμπιδάρο ταξιδεύει στη Σύρο. «Τι θα συμβεί όταν ο κύριος Κιχ αποφασίσει να εγκαταλείψει την γκρίζα πόλη της Φασαρίας, ακολουθώντας την καρδιά του; Μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός Μουσικόδοντας και ένα μυστικό κουτί που πρέπει να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους ωθούν τον κύριο Κιχ σε μια μαγική περιπέτεια». Ο «κύριος Κιχ» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Απόλλων την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις μόνο για τα σχολεία του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου προγράμματος, θα παρουσιαστεί επίσης το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θεατρικών δρώμενων με κατασκευές που υλοποιείται στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το «Σπίτι του Αϊ-Βασίλη» περιμένει και φέτος τους φίλους του στην Έπαυλη Τσιροπινά. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, στόχος του Δήμου είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων οι οποίες εκκρεμούν.