Πυρετός προετοιμασίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας

“Γίνε Εξερευνητής του Κόσμου”

  • Πέμπτη, 17 Μαρτίου, 2016 - 13:23

Στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, συμμετέχει για μία ακόμη χρονιά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου “Γιάννης Γκίκας” - Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης.

Θέμα της φετινής εκστρατείας είναι: “Γίνε Εξερευνητής του Κόσμου”.

Περισσότεροι από 140 βιβλιοθηκονόμοι θα υλοποιήσουν δραστηριότητες στις βιβλιοθήκες τους και στα παραρτήματα αυτών με σκοπό την προώθηση της αναγνωσιμότητας και του ρόλου των βιβλιοθηκών στις τοπικές κοινωνίες.

Ο χρόνος έφτασε και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις ώστε να είναι όλα έτοιμα για την Εκστρατεία η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως και 15 Ιουλίου 2016.

Παράλληλα με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία η Βιβλιοθήκη μας θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο “Συλλέγω εμπειρίες”, 2-9 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για παιδιά. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να βοηθήσουν, αλλά και να διασκεδάσουν, δημιουργώντας και επικοινωνώντας με τα παιδιά μπορούν να συμπληρώσουν την “Αίτηση εθελοντή” που θα βρουν στους χώρους της Βιβλιοθήκης, ώστε να γνωρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό που θα πλαισιώσει την προσπάθειά αυτή. Επιπλέον, μπορούν να παρευρεθούν στη Συντονιστική Συνάντηση που θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20:00 στη βιβλιοθήκη. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη 10:00 – 15:00 και Τετάρτη & Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 17:30 – 20:30.

Απολογισμός δράσεων 

Τον Σεπτέμβριο φιλοξενήσαμε το εργαστήρι κινηματογράφου που διοργάνωσε η “Les effluves de l’ art” με τους παγκοσμίου φήμης Emmanuel Nakach, ηθοποιό και Alain G. Cloarec, σκηνοθέτη. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας των συμμετεχόντων μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=vu9EA5bvMRI&feature=share

Σε συνεργασία με τον σύλλογο «Αγάπη για ζωή» μαζεύουμε καπάκια με σκοπό την ανταλλαγή τους με αναπηρικά αμαξίδια. Έως τώρα καταφέραμε να κάνουμε 2 αποστολές, μία στις 10 Σεπτεμβρίου και μία στις 2 Φεβρουαρίου. Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας για το ενδιαφέρον και σας υπενθυμίζουμε πως η προσπάθειά μας συνεχίζεται.

Η βιβλιοθήκη μας συμμετείχε στο 3ο Unconference της Future Library, στη Θεσσαλονίκη, στις 27 & 28 Νοεμβρίου, μια γιορτή μάθησης, νέων ιδεών, δημιουργίας νέων δεσμών και συνεργατικής δράσης. Θέματα που καλύφθηκαν ήταν τα makerspaces, τα media labs, η ανάγνωση, η μάθηση, η δημιουργία, η προάσπιση της αξίας των βιβλιοθηκών, η μέτρηση της επίδρασης των βιβλιοθηκών στην τοπική κοινότητα, οι στρατηγικές μετάβασης και άλλα πολλά. 

Η συλλογή μας εμπλουτίστηκε με νέους τίτλους βιβλίων για ενήλικες και παιδιά, από την καθιερωμένη ετήσια χρηματοδότηση του Δήμου Πάρου.

Η βιβλιοθήκη μας φέτος θα συμμετέχει σε 2 προγράμματα δράσεων για παιδιά: το «Συλλέγω εμπειρίες» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2-8 Απριλίου και την καθιερωμένη πλέον Καλοκαιρινή Εκστρατεία, 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου, που φέτος ανέλαβε αποκλειστικά η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. 

Αναζητούμε εθελοντές για τη διεξαγωγή των 2 αυτών προγραμμάτων. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα, λίγη φαντασία, όρεξη για συνεργασία και….πολύ τρέλα!! Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε συμπληρώστε μία αίτηση μέρες και ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης ή ελάτε στη συντονιστική συνάντηση εθελοντών, την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 20:00, στη βιβλιοθήκη.

Όσοι δεν έχετε δει ακόμα το βίντεο κλιπ που ετοιμάσαμε για την προώθηση της βιβλιοθήκης μας στους νέους, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα! https://www.youtube.com/watch?v=PloVh2TudK4

Σχολεία που μας επισκέφθηκαν:

Στις 28 Ιανουαρίου μας επισκέφθηκαν τα τμήματα Α1 και Α2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας με τους εκπαιδευτικούς Κατερίνα Δεσύλλα και Θόδωρο Ξανθόπουλο.

Στις 11 Φεβρουαρίου μας επισκέφθηκαν τα τμήματα Ε1 και Ε2 του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τους εκπαιδευτικούς Μαρία Μησίδου και Υπαπαντή Αρκουλή

Στις 23 Φεβρουαρίου μας επισκέφθηκαν όλες οι τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Αγκαιριάς με τους εκπαιδευτικούς Λευτέρη Γράβο, Βάσω Παπευαγγέλου, Μίνα Σκανδάλη, Αγγελική Μπισκετζή, Ελένη Σελήμη και Μανώλη Λάμπρο

Η βιβλιοθήκη μας σε αριθμούς:

δανεισμοί υλικού 2.196 τεκμήρια

χρήστες       2.964 άτομα

ερωτήσεις που απαντήθηκαν   554

διαδανεισμοί            5