Δεύτερη περιήγηση στη Μυκονιάτικη ύπαιθρο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την ΚΔΕΠΠΑΜ

Σκαλίζοντας την ιστορία της Μυκόνου

Την κοινή προσπάθεια προσέγγισης και γνωριμίας κατοίκων και επισκεπτών με τα μονοπάτια της Μυκονιάτικης υπαίθρου, συνεχίζουν ακάθεκτες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου, ΚΔΕΠΠΑΜ.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του Δήμου Μυκόνου να αναπτύξει νέες πλευρές ποιοτικού τουρισμού, για τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης και μάλιστα με οικολογικό πρόσημο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Στέλιου Μπρίγγου και του Τάσου Αναστασίου, υπεύθυνου του έργου συντήρησης και ανάδειξης των μονοπατιών εκ μέρους της Περιφέρειας με τη διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ, σε μια προσπάθεια συντονισμού στις ενέργειες χάραξης μονοπατιών και καθορισμού του χρονικού και διοικητικού πλαισίου εκτέλεσης του προγράμματος.

Περίπατος στην ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής Χάλαρα

Έτσι με μεγάλη συμμετοχή πολιτών (54 άτομα και 5 σκυλιά) πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος περίπατος σε μονοπάτια της Μυκόνου την Κυριακή 20 Μαρτίου. Η διαδρομή αφορούσε σ’ ένα κυκλικό μονοπάτι στην περιοχή Χάλαρα στη Μύκονο. Με αφετηρία τον Άγιο Νικόλα στις Ράχες το μονοπάτι περνά από τη θέση Μπονάκη κατευθύνεται δυτικά στις εκκλησίες Άι Γιώρης και Άι Γιάννης στη θέση Βέλανος, περνά από τον Άγιο Δημήτριο και το εκκλησάκι Άγια των Αγιών, συνεχίζει το δρόμο των Χαλάρων (παλιό μονοπάτι) για να καταλήξει και πάλι στον Άγιο Νικόλα της Ράχης.

Πέρα από την ομορφιά του Μυκονιάτικου τοπίου, στους περιπατητές δόθηκαν ιστορικές και λαογραφικές αναφορές για την περιοχή, και θαύμασαν τις μεγάλες βελανιδιές στη θέση όπου και το σχετικό τοπωνύμιο Βέλανος. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και σε αρχαίο πηγάδι στα Χάλαρα, ενώ καταδείχθηκαν στους περιπατητές θέσεις με προϊστορικές καλύβες.

Η πάντα δραστήρια Δημοτική Επιχείρηση ΚΔΕΠΠΑ Μυκόνου, φρόντισε να υπάρχει κέρασμα σε αγροικία στα Χάλαρα, με φαγητό και ποτό, σε μια προσπάθεια ανάδειξης όχι μόνο της φύσης διεγείροντας την οικολογική ευαισθησία, αλλά και της ιστορίας, της λαογραφίας του νησιού, καθώς και της μυκονιάτικης φιλοξενίας.

"Η ιστορία, ο πολιτισμός και η φύση ενός τόπου, είναι πράγματα αλληλένδετα" δήλωσε η πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ Ανδριανή Κουφού που σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Πελέκη φαίνεται πως γράφουν ιστορία πολιτισμού σκαλίζοντας την ιστορία του τόπου τους.