Φεστιβάλ Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο

Στους δρόμους του Μάρκου

Στους λαϊκούς δρόμους του Μάρκου Βαμβακάρη θα κινηθεί για 5 ημέρες η Σύρος, με το νησί να τιμά, μέσω ενός μεγάλου αφιερώματος, τον ρεμπέτη που το ύμνησε.

Μέσω μιας κοινής προσπάθειας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, επιχειρείται η υλοποίηση του πολυσυζητημένου φεστιβάλ με τίτλο «η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Ένα φεστιβάλ για το λαϊκό τραγούδι θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, με μουσικά αφιερώματα, σεμινάρια, προβολές, συναυλίες, διαλέξεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνώ, δεξιοτεχνών του μπουζουκιού και τοπικών μουσικών και χορευτικών σχημάτων.

Η πρόταση για το φεστιβάλ, με πλήρη ανάλυση των εκδηλώσεων, των συμμετεχόντων, των χώρων που πρόκειται να διατεθούν, του κόστους που αναλογεί στη συμμετοχή του Δήμου, όπως και της δαπάνης για το προωθητικό υλικό, πρόκειται να τεθούν στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαΐου 2016.

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μπαίνοντας σε πρωτόγνωρες γι’ αυτό διαδικασίες, έχει αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης και της διαχείρισης του φεστιβάλ, κρίνοντας πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα συμβάλλει θετικά στην επικοινωνιακή προώθηση του νησιού.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως καταγράφεται στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα περιλαμβάνει το φεστιβάλ έχει ως ακολούθως:

Τετάρτη 31 Αυγούστου

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με ομιλία εκπροσώπων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και θα ακολουθήσει καλλιτεχνική εκδήλωση στο πρώτο μέρος της οποίας θα παρουσιαστεί μουσικοχορευτική παράσταση, αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη, με τίτλο «ήθελα να σ’ αντάμωνα», που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μιαούλη, με τη συνεργασία της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου και του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Η σοφία της παράδοσης». Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου θα συνεχίσει με παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου

Μουσική παρουσία του Μ. Βαμβακάρη στη γειτονιά που γεννήθηκε στην Άνω Σύρο, από μουσικό σχήμα αποτελούμενο από Συριανούς μουσικούς, θα παρουσιάσει τραγούδια του, αλλά και τραγούδια στα οποία ο Βαμβακάρης συμμετείχε ως ερμηνευτής.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Απόλλων το πρώτο μέρος διάλεξης και σεμιναρίου με θέμα την τεχνική του μπουζουκιού και την εξέλιξη του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Η παρουσίαση θα γίνει από τον σολίστα και δάσκαλο του μπουζουκιού, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.

Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί στην Πιάτσα της Άνω Σύρου η παράσταση κουκλοθεάτρου με τίτλο «Ο ρεμπέτης Γιοβάν» της Αννέτας Στεφανοπούλου.

Στο ίδιο σημείο θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ για τον Μ. Βαμβακάρη, με τίτλο «Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου» του Γιώργου Ζέρβα, το οποίο είναι βασισμένο τόσο στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

Θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της διάλεξης για την τεχνικής του μπουζουκιού, όπως επίσης θα γίνει και η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Μ. Βαμβακάρη της Αγγελικής Βέλλου Κάιλ (1978), για πρώτη φορά σε αγγλική μετάφραση, η οποία εκδόθηκε στο Λονδίνο, με τίτλο: “Markos Vamvakaris, the Man and the Bouzouki, Autobiography”.

Η πιάτα της Άνω Σύρου θα κατακλυστεί από νότες με την παρουσίαση από το μουσικό σχήμα των μαθητών του Αρίστου Βαμβακούση, τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, σε μερικά εκ των οποίων έχει συμμετάσχει ο Μ. Βαμβακάρης ως ερμηνευτής.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

Στο θέατρο Απόλλων θα παρουσιαστεί από τον Βαγγέλη Τρίγκα και το μουσικό του σύνολο η μουσική παράσταση με τίτλο «Μπουζούκι και λαϊκό τραγούδι», αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση που είχαν μεταξύ τους το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι, καθώς και την παράλληλη εξέλιξη του στις πρώτες δεκαετίες. Η παράσταση περιλαμβάνει μία αναδρομή από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι και το 1970, με τραγούδια και οργανικά κομμάτια των σημαντικότερων λαϊκών συνθετών, οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του λαϊκού τραγουδιού και της ελληνικής λαϊκής μουσικής γενικότερα. Τα τραγούδια θα παιχθούν με ιστορική σειρά δίνοντας έτσι το στίγμα κάθε περιόδου, ενώ τα σχόλια που κάνει εμβόλιμα ο Β. Τρίγκας βοηθούν το κοινό να κατανοήσει πως συντελέστηκε αυτή η μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και από το λαϊκό στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Οι ενορχηστρωτικές παρεμβάσεις καθώς και τα κλασσικά όργανα, πιάνο, κλασσική κιθάρα και βιολοντσέλο, που είναι ενταγμένα στην ορχήστρα του Β. Τρίγκα, αποτελούν πρόταση για ένα νέο, διαφορετικό τρόπο απόδοσης και ακρόασης της λαϊκής μουσικής.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην Πλατεία Μιαούλη, ο οποίος θα παίξει και θα τραγουδήσει Μ. Βαρβακάρη, με τους γνωστούς δεσμούς που έχει αναπτύξει ως ερμηνευτής με το ρεμπέτικο τραγούδι, όπως το απέδωσε ερμηνευτικά στη δισκογραφία και στις συναυλίες του.

Ως παράλληλα εκδήλωση, καθ’ όλο το 5ημερο του φεστιβάλ θα λειτουργήσει στην αίθουσα «Βάτη» έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Τα κόστη για το Δήμο

Στην εισηγητική έκθεση του θέματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο καταγράφονται και τα ποσά που θα αφορούν στην οικονομική συμμετοχή του Δήμου για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως και για το υλικό προώθησης και διαφήμισης του φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στην υλοποίηση των εκδηλώσεων ο Δήμος θα διαθέσει το ποσό των 20.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 4.600 ευρώ.

Όσο δε για τη δαπάνη που απαιτείται για τις εκτυπώσεις αφισών, προσκλήσεων και banner για τις ανάγκες του φεστιβάλ, αυτή ανέρχεται στο ποσό των 3.690 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ενημερωτικά να αναφερθεί πως για την παραχώρηση του χώρου της Πιάτσας της Άνω Σύρου υπήρξε θετική γνωμοδότηση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, όπως θετική ήταν και η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου για την παραχώρηση της Πλ. Μιαούλη και της Επιτροπής Πολιτισμού για το σύνολο των προτεινόμενων εκδηλώσεων.