Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αυτό το καλοκαίρι θα ‘ναι… πλούσιο

Θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές, παραδοσιακά ανταμώματα, αγαπημένα φεστιβάλ (Μηλώσια και Δημήτρια) και πολλές ακόμα εκπλήξεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 9 Ιουλίου με τη θεατρική παράσταση «Το όνειρο Ενός Γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογέφσκι, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου. Ερμηνεύει ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, ενώ συμμετέχει και η σοπράνο Αμαλία Κλημοπούλου (φλογέρα, τραγούδι). 

Το ίδιο βράδυ, θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου το βιβλίο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ' όνομά σου» του Γιάννη Μεγαλακάκη, ο οποίος σημειώνει «γράφω μαντινάδες, στίχους και τραγούδια για να βρίσκουν φωλιά οι σκέψεις μου».

Παραδοσιακούς χορούς από τη Νάξο και την υπόλοιπη Ελλάδα θα παρουσιάσουν στις 13 Ιουλίου στη Χώρα χορευτικά τμήματα των συλλόγων της Νάξου και ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών (Αργολίδας). Στην Αυλή της Αγίας Μαρίνας θα πραγματοποιηθεί το “2ο Αντάμωμα Κορώνου”, ένα διήμερο αφιερωμένο στην μνήμη του αρχιπυροσβέστη Μάντζιου Ματθαίου που απεβίωσε εν ώρα καθήκοντος στην πυρκαγιά του 2014.

Μουσικές εκδηλώσεις

Μοντέρνους ήχους θα σκορπίσει για δύο ημέρες στο Χαλκί και στη Χώρα το Αγγλικό μουσικό σχολείο Hillingdon Music School, ενώ οι: Αναστασία Συμεωνίδου (σοπράνο), Γεράσιμος Χοϊδάς (πιάνο), Armine Mkrtchyan (πιάνο), Καθλήν Καλογερά (βιόλα), Άννα Δανιηλίδη (πιάνο) και Νίκος Καραβίας (κιθάρα) θα μας ταξιδέψουν μουσικά στη Μπαρόκ, Κλασική και Ρομαντική Εποχή. 

Η «8η Συνάντηση Μουσικών που Παίζουν Τσαμπούνα, Τουμπάκι και Σουβλιάρι», θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής και το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής.

Στις 27 Ιουλίου στο Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλης” θα παρουσιαστεί το βιβλίο  «Αέναες του νου διαδρομές» της Λιλής Δαφερέρα – Βασιλάκη. Όταν η ζωή σου δίνει δώρα, απλώνεις τα χέρια και τα παίρνεις και τότε γεννιέται η ομορφιά της! Αυτήν την ομορφιά δεν την κρατώ μόνο για μένα, θέλω να τη μοιράζομαι! «Οι αναδύσεις», η πρώτη ποιητική μου συλλογή και η δεύτερη, «Τα ίχνη του αδάμαστου λόγου», καθώς και η συλλογή,  «Αέναες του νου διαδρομές», μαρτυρούν της ψυχής την αλήθεια….

Μια μουσικοποιητική βραδιά αφιερωμένη σε έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών που μελοποιήθηκαν θα παρουσιάσουν στις 3/8 στη Χώρα, η ερμηνεύτρια Παναγιώτα Χαλουλάκου και το συγκρότημα του Πάνου Λιαρόπουλου. 

“Ο Γιατρός με το Στανιό” του Μολιέρου από τη Θεατρική Ομάδα Κύθνου θα φιλοξενηθεί στη Μονή Αγίου Ελευθερίου στις 4 Αυγούστου. Πρόκειται για μια ευχάριστη κωμωδία, εμπλουτισμένη με μουσική, τραγούδια και χορευτικά. Το έργο είναι σε σύγχρονη διασκευή και παρουσιάζεται σε τρεις πράξεις, χωρίς διάλειμμα.  Σκηνοθεσία: Γιωργής Βενετούλιας. Παίζουν (αλφαβητικά): Γιωργής Βενετούλιας, Νίκος Γονίδης, Βαγγέλης Ιακωβίδης, Αλέξανδρος Μωραϊτης, Ελευθερία Νικητοπούλου, Χρίστος Παντελής, Φρόσω Τσεγγελίδου, Σοφία Φίλιππα. Η παράσταση θα επαναληφθεί και στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”. 

Παιδική παράσταση: «Το Μεγάλο Μπλουμ του Μπρίλη»

Τον Μπρίλη, ένα μικρό τολμηρό αστεράκι που γενήθηκε σ' έναν μακρινό γαλαξία, θα γνωρίσουν οι μικροί φίλοι της Νάξου στις Μέλανες Νάξου. “Ο Μπρίλης πέφτει από τον ουρανό και η περιπέτεια ξεκινά.  Δρόμο παίρνει, ουρανό αφήνει και συναντά περίεργα όντα, παράξενους κόσμους, μέχρι που…  καταλήγει στο βυθό της θάλασσας! Εκεί γίνεται φίλος με τον Αστερία, μακρινό το ξάδερφο, αλλά και με τον Μέμο, το αστείο χταποδάκι. Οι δύο νέοι  του φίλοι θα προσφέρουν στον Μπρίλη ότι πολυτιμότερο: μια καινούργια αχτίδα, μα κυρίως τη δύναμη για ζωή! Παρέα με τον Μπρίλη, τον Μέμο, τον Αστερία και τους άλλους ήρωες του έργου μας τα παιδιά ανακαλύπτουν τις αξίες της προσφοράς, της φιλίας, της αλληλεγγύης”. Στη παράsταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κατερίνα Γαβαλλά, Βασίλης Ζόης,  Δήμητρα Νικολοπούλου και ο μικρός Γιάννης Σύριος. Σκηνοθετούν η Κατερίνα Γαβαλλά και η Δημητρα Νικολοπούλου. 

Μία εκδοτική έκπληξη περιμένει τα παιδιά του νησιού την Τετάρτη 10 Αυγούστου στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Νομικού  «Το ξωτικό και η χορεύτρια». Η συγγραφέας θα διηγηθεί την ιστορία του Μάλβη και θα ανακαλύψει μαζί με το κοινό τι γίνεται όταν κάποιος ακολουθεί τα όνειρά του.

«Στον Ουρανό μια Νύχτα με τα Αστέρια»

«Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα,  δύο επιτυχημένες παραστάσεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δύο εξαιρετικές παραστάσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας και τη Φλωρεντία ,η Κλεονίκη Δεμίρη στο τραγούδι και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο ανανεώνουν το πρόγραμμά τους και ετοιμάζουν μουσικά ταξίδια μέχρι τ’ αστέρια! Με οδηγό το αργεντίνικο αλλά και το ελληνικό τανγκό θα περάσουμε μια βόλτα από το Μεξικό για να επιστρέψουμε στη Μεσόγειο:  Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα… ακολουθώντας ή ψάχνοντας το δικό μας αστέρι. Έρωτας, χορός, ταξίδι με τραγούδια της κάτω Ιταλίας, ιταλικός κινηματογράφος με τη μουσική του Nikola Piovanni, περιπλανήσεις στην Αθήνα του τότε και του σήμερα  και συνθέσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη.Ελάτε να μοιραστούμε  μαζί μια μουσική εμπειρία που θα αγγίξει την ψυχή μας!». Η μουσική παράσταση “Στον Ουρανό μια Νύχτα με τα Αστέρια” θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου, 20:30 στην Πρώην Σχολή Ουρσουλινών .

La Petite Marguerite

Σε μια χώρα χωρίς χάρτη θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στις 17 και 18 Αυγούστου η Petite Marguerite. «Μια φορά και ένα καιρό, μια μικρή μαργαρίτα αποφάσισε πώς ήρθε η ώρα και η στιγμή για να ανακαλύψει διαφορετικά σημεία αυτού του κόσμου. Με μοναδικό της εισιτήριο μια κόκκινη βαλιτσούλα και ένα μικροσκοπικό χάρτη άφησε για λίγο το νότο και ανέβηκε στη μαγική χώρα του βορρά. Κάποιος της είπε πως το ταξίδι της μόλις τώρα ξεκινά και θα κρατήσει… όσο η ίδια το αναζητά..!». Με στοιχεία από το θέατρο, τον χορό, την τέχνη της ακροβατικής και του θεάτρου δρόμου, η La Petite Marguerite δημιουργεί μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας, ένα θεματικό show γεμάτο τεράστιες σαπουνόφουσκες που ζωντανεύει και ενεργοποιεί το παραμυθιακό, την φαντασία, το όνειρο. Ένα διαδραστικό παιχνίδι που εξελίσσεται καθ όλη τη διάρκεια του show ανάμεσα σε κοινό και ερμηνεύτρια και σκορπά άπειρη μαγεία, χαμόγελα και φυσικά εκατομμύρια σαπουνόφουσκες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, θα διεξαχθεί στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης εργαστήριο Δημιουργικής Θεατρικής Γραφής (24-28 Αυγούστου), καθώς και Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες με αφορμή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (26 Ιουλίου μέχρι 27 Σεπτεμβρίου). Θα γίνει παρουσίαση με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Ετικέτες: