Εκδηλώσεις στο Θέατρο Απόλλων (27 - 31 Ιουλίου)

  • Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2016 - 12:31

Η λυρική παραμυθογραμμένη ιστορία «η Ψυχή του Βιολιού» της βραβευμένης συγγραφέα Εύης Γεροκώστα παρουσιάζεται απόψε στις 19:00 στο Θέατρο Απόλλων.

Το έργο χτυπάει με επιδεξιότητα στο κέντρο του προβλήματος της σύγχρονης εποχής.

Η αγάπη, η κατανόηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία στην έκφραση και επικοινωνία, η αναζήτηση της ουσίας ή αλλιώς της ψυχής είναι μερικά από τα στοιχεία που δομούν αυτή την ιστορία τα οποία είτε δίνονται άμεσα είτε παρουσιάζονται με έντονους συμβολισμούς.

 ‐Πες μου, δασκάλα.

 ‐Μέσα στο βιολί υπάρχει ένα λεπτό‐λεπτό ξυλαράκι. Αυτή είναι η ψυχή του. Χωρίς αυτή, βιολί δεν υπάρχει.

 ‐Έχει το βιολί ψυχή;

 -Έχει, κι αν τη βρεις ποτέ δεν θα τη χάσεις.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα αναδεικνύει την ιστορία με πρωτοποριακό τρόπο, για τα δεδομένα μιας παιδικής παράστασης, βάζοντας στοιχεία σωματικού θεάτρου και θεάτρου σκιών. Δημιουργεί μαγικούς κόσμους με αραβικά στοιχεία, με σκιές και χρώματα, παρουσιάζοντας ένα θέαμα που εντυπωσιάζει, ενθουσιάζει και μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλες τις ηλικίες καθώς επικοινωνεί με τους θεατές σε ένα βαθύτερο επίπεδο, στο επίπεδο του υποσυνείδητου και της μνήμης, με την πρώτη γλώσσα του ανθρώπου, τη γλώσσα του σώματος.

Το Παραμύθι

Ένα αγόρι γεννιέται μέσα στην ανεξάντλητη αγάπη που μοιράζονται οι γονείς του, μέσα στα τραγούδια που ακούει από τη μητέρα και τον πατέρα του.

Οι πρώτοι ήχοι που βγάζει είναι ήχοι βιολιού και όταν αρχίζει να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του το κάνει μέσω της μουσικής καθώς δεν χρησιμοποιεί λέξεις αλλά ήχους. Οι γονείς αποδέχονται τις επιλογές του και τον εμπιστεύονται να φύγει από το σπίτι και να βρει το δικό του τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

Στο ταξίδι του θα συναντήσει τη δασκάλα της μουσικής, το μάστορα που φτιάχνει βιολιά και ένα κορίτσι με το οποίο θα επικοινωνήσει μέσω της μουσικής αλλά και για πρώτη φορά με λέξεις. Μια μαγική ιστορία που περνάει δρόμους και βουνά, λίμνες και δάση, πολιτείες και χωριά. Βλέπει τους ήλιους και τα φεγγάρια να χάνονται και να γεννιούνται ξανά. Φτάνει παντού εκεί όπου κάποιος θέλει να την ακούσει.

Μια παράσταση με λόγο, ζωντανή μουσική, σκιές και σιωπές, για μικρούς και μεγάλους. Ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης και συνειδητοποίησης

Συντελεστές:

Κείμενο: Εύη Γεροκώστα

Σκηνοθεσία: Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα

Σκηνικά/Κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού

Σκηνικά: Άννα Μωραϊτου – Αντώνης Χαζάπης

Μουσική: Μάτα Κούρτη

Ενορχήστρωση: Χρήστος Νικολάου

Ερμηνείες:

 Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα

 Ίρις Κανδρή

 Απόστολος Μαλεμπιτζής

 Ιάσονας Παπαματθαίου

 Αντιγόνη Σαρρή

 Γιάννης Αντωνόπουλος - βιολί

 Άγγελος Ηλιόπουλος – κιθάρα

 

Παραγωγή – Οργάνωση: Σήλια Μαυρομμάτη

Τιμή εισιτηρίου: 8€

Προπώληση: 6€

 Ώρα έναρξης: 19.00

 

SYROS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 20:00

Από την Πέμπτη 28 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Σύρου απλώνει τα πλοκάμια του σε όλα τα μαγικά σημεία του νησιού με προβολές και δρώμενα, μοναδικά επιλεγμένα για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι!

Το SIFF έχει τη χαρά να παρουσιάσει την ομάδα Cellule d'Intervention Metamkine για τη βραδιά έναρξης του φεστιβάλ 28 Ιουλίου, στις 8 μ.μ στο ιστορικό θέατρο Απόλλων της Ερμούπολη.

Τιμή: 3 ευρώ

23ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης – Τελετή Λήξης

Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 21:00

Τελετή λήξης του φεστιβάλ κιθάρας με όλους τους σολίστ και τους νικητές των «Κιθαριστικών Αγώνων». Την ορχήστρα από κιθάρες διευθύνει ο Άγγελος Νικολόπουλος.

Ελεύθερη είσοδος.

Χορωδιακό Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου με τη μικτή χορωδία του παρουσιάζει ένα Χορωδιακό Αφιέρωμα, με το οποίο θα τιμήσει το γνωστό μουσικοσυνθέτη ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ, ο οποίος έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, μεγάλες λαϊκές επιτυχίες, καθώς και σουίτες μπαλέτου, κονσέρτα, αλλά και συμφωνικά έργα.

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ φιλικά θα συμμετέχουν η Ηρώ Σαία και πλήρης ορχήστρα.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

 Ώρα έναρξης 21.00

 Τιμή εισιτηρίου 12 & 8 €