4ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πολιτισμού των Πόλεων στην Ερμούπολη

Η αστική κληρονομιά στη σύγχρονη πόλη

Μελετητές, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι οργανισμών και ερευνητικών κέντρων από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πολιτισμού των Πόλεων (IASCC) στην Ερμούπολη.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται από την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και ολοκληρώνονται σήμερα με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου θα τεθούν τα συμπεράσματα, αλλά και οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες και πρότζεκτ.

Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα «Κληρονομιά σε μετάβαση: Σκηνές Αστικής Καινοτομίας» και περιλαμβάνει μία σειρά παρουσιάσεων και κοινωνικών δραστηριοτήτων, βασισμένων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες πρακτικές που καλύπτουν όλο το φάσμα των επιστημονικών κλάδων, από τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, μέχρι την πολιτική και τις καλές τέχνες.

Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πολιτισμού των πόλεων επέλεξε την Ερμούπολη, χάρη στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της, αλλά και τη σημαντική ιστορία της που προσφέρουν την ευκαιρία για να ερευνηθούν οι χρήσεις των αναπαραστάσεων της αστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη πόλη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης, η υποψηφιότητα της πόλης για την ένταξή της στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η κληρονομιά του παρελθόντος στο παρόν

Το συνέδριο εστιάζει την προσοχή του στον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις δημιουργούν πολιτιστικά τοπία, στα οποία η κληρονομιά χαρακτηρίζεται τόσο από το δομημένο περιβάλλον, από επίσημα σενάρια και πολιτικές, όσο και από τις φαινομενικά άυλες επιρροές των συλλογικών μνημών και εκτιμήσεων γύρω από τη σημασία ενός τόπου, που διαμορφώνονται στο πέρασμα των ετών.

Επιπλέον μελετά, το πώς μπορούν οι πλούσιες και ποικίλες προσεγγίσεις της πολιτιστικής ανάλυσης, η κοινωνική θεωρία, οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, αλλά και οι τέχνες να συμβάλουν σε μια διεπιστημονική εξέταση του ρόλου της κληρονομιάς στη σχέση της πόλης με το χρόνο και την πολυπλοκότητα που καθορίζεται από την ιστορία της.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις μπορούν να χρησιμοποιούν την κληρονομιά του παρελθόντος στο παρόν ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητάς τους, καθώς και η ανάδειξή της μέσω καινοτόμων μεθοδολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στην ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών για την αναπαράσταση του παρελθόντος σε εικόνες του δομημένου περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος που περιλαμβάνει μνημεία, παραδοσιακές γειτονιές, μουσεία και αξιοθέατα.

Επιπροσθέτως, αναδείχθηκαν θέματα που αφορούν στη συντήρηση, τη διατήρηση και την προστασία της κληρονομιάς, καθώς και στην άσκηση πολιτικής για την πολιτιστική αναγέννηση ενός τόπου.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη με θεματικές που στοχεύουν στην κατανόηση, ανάπτυξη και υιοθέτηση εννοιολογικών μορφών και καινοτόμων πρακτικών που δύναται να εφαρμοστούν στο αστικό περιβάλλον.

Βιωματικές ξεναγήσεις σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο

Στο Συνέδριο συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πολιτικός μηχανικός Παύλος Χατζηγρηγορίου, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες με την παρουσίαση του Συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτιρίων της Ερμούπολης «HERMeS». Το απόγευμα της πρώτης ημέρας ακολούθησε μία μεγάλη βιωματική ξενάγηση στην Ερμούπολη, ενώ το απόγευμα της επόμενης ημέρες οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το York University, το St. Jerome’s το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Συνήγορο του Πολίτη.