Συνολικά 30 φάροι, εκ των οποίων 3 στις Κυκλάδες, θα είναι επισκέψιμοι, έπειτα από απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων

«Ανοικτοί» στο κοινό οι φάροι

Οι φάροι, σε 30 περιοχές της Ελλάδας, πρόκειται να καταστούν επισκέψιμοι για το κοινό, έπειτα από εντολή του Πολεμικού Ναυτικού, την Κυριακή 21 Αυγούστου, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Φάρων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, είναι, κατά την επίσκεψή του, το κοινό να ενημερωθεί, για την εξέχουσα ιστορική και πρακτική σημασία των φάρων, καθώς επίσης και των λοιπών ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, ενώ παράλληλα, προβάλλεται και το ιδιαίτερα δύσκολο και σημαντικό έργο, το οποίο επιτελούν οι φαροφύλακες, πολύ συχνά υπό αντίξοες καιρικές, και όχι μόνο, συνθήκες. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.

Το σύνολο των επισκέψιμων φάρων στην επικράτεια

Οι φάροι, ανάμεσα στους οποίους και τρεις στο νομό Κυκλάδων, οι οποίοι είναιεπισκέψιμοι για τους πολίτες, την Κυριακή 21 Αυγούστου, από τις 10 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα, είναι οι εξής:

1.       Αγ. Νικόλαος – Κέα

2.       Ακρωτήρι – Θήρα

3.       Αρκίτσα – Φθιώτιδα

4.       Αυλίδα – Βοιωτία

5.       Βασιλίνα – Εύβοια

6.       Βρυσάκι – Λαύριο

7.       Γερογόμπος – Κεφαλονιά

8.       Γουρούνι – Σκόπελος

9.       Δρέπανο – Αχαΐα

10.   Δρέπανο – Χανιά

11.   Κασσάνδρα – Χαλκιδική

12.   Κατάκολο – Ηλεία

13.   Κερί – Ζάκυνθος

14.   Κρανάη – Γύθειο

15.   Λάκκα – Παξοί

16.   Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη

17.   Μελαγκάβι – Λουτράκι

18.   Πλάκα – Λήμνος

19.   Σκινάρι – Ζάκυνθος

20.   Σουσάκι – Κορινθία

21.   Σπαθί – Σέριφος

22.   Ψαρομύτα – Φωκίδα

23.   Κοκκινόπουλο – Ψαρά

24.   Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη

25.   Ταίναρο – Λακωνία

26.   Κόπραινα – Άρτα

27.   Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα

28.   Θεσσαλονίκη

29.   Μονεμβασιά – Λακωνία

30.   Ντάνα – Πόρος

Αιωνόβια κατασκευή – εξοπλισμένο θέρετρο

Στη Σέριφο, ο φάρος, βρίσκεται στο ακρωτήρι «Σπαθί», στη νότια χερσαία περιοχή του νησιού, περίπου 60 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και αποτελείται από μία εξαιρετικά καλαίσθητη πετρόκτιστη κατασκευή, που χτίστηκε περί το 1900, με μικρή περιμετρική αυλή-μπαλκόνι, με θέα στο Αιγαίο, ενώ στο εσωτερικό της, η φαροικία διαθέτει χολ, υπνοδωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα, πλήρως εξοπλισμένα με έπιπλα και οικιακές συσκευές.

Ο φάρος του Σπαθιού, ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση, τόσο του κτιρίου, όσο και του μηχανισμού που βρίσκεται στην κορυφή, ο οποίος είναι πλήρως αυτοματοποιημένος, όπως πλέον οι περισσότεροι φάροι, ωστόσο για τις μισές ημέρες κάθε μήνα, χρέη φαροφύλακα εκτελεί αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ως συνήθως, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λειτουργεί ως θέρετρο αξιωματικών, οι οποίοι καταλύουν, μαζί με τις οικογένειές τους για δέκα ημέρες, περίοδος κατά την οποία θεωρούνται φαροφύλακες.

Ιστορία και ηλιοβασίλεμα

Ο φάρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, το δυτικότερο άκρο του νησιού, κατασκευάστηκε το 1892 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος φτάνει τα 100 μέτρα.

Αρχικά, ο φάρος ξεκίνησε τη λειτουργία του με πετρέλαιο και η ακτινοβολία του έφτανε περίπου στα 23 ναυτικά μίλια. Ανακαινίστηκε το 1925, ωστόσο, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρέμεινε σβηστός, έως και το 1945, όταν άρχισε η αναδιοργάνωση του φαρικού δικτύου από το Πολεμικό Ναυτικό. Το 1983 ηλεκτροδοτήθηκε, ενώ στη συνέχεια, το 1988 έγινε πλήρως αυτοματοποιημένος.

Σήμερα δίνει λευκό φως με αναλαμπές κάθε 10 δευτερόλεπτα και η ακτινοβολία του αγγίζει τα 24 ναυτικά μίλια. Νότια του φάρου υπάρχει αγκυροβόλιο προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους.

Η θέα από το φάρο, την ώρα που δύει ο ήλιος, λέγεται πως είναι μοναδική.

Ο πρώτος των Κυκλάδων

Ο φάρος του Αγίου Νικολάου της Κέας, ανήκει στους παραδοσιακούς ελληνικούς φάρους με τετράγωνη κατασκευή, η οποία υλοποιήθηκε το 1831 και πάλι από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 8 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος φτάνει τα 32 μέτρα.

Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού του Βουρκαριού της Κέας, πάνω σε ένα πέτρινο λευκό χτίσμα, που εφάπτεται πάνω στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ «πατά», πάνω στα ερείπια ναού, αφιερωμένου στον Ποσειδώνα. Αποτελεί το δεύτερο φάρο του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου που τέθηκε σε λειτουργία στην Ελλάδα και ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες.

 

Εκ παραδρομής, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, χρησιμοποιήθηκε παρελθοντικός χρόνος. Οι φάροι στις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι επισκέψιμοι την Κυριακή 21 Αυγούστου, σε τρεις ημέρες από σήμερα, Πέμπτη, 18 Αυγούστου.

Ετικέτες: