Δημιουργία μικρής βιβλιοθήκης στο χώρο του Επιβατικού Σταθμού Λιμένα Ερμούπολης

Βελτίωση των παροχών στο επιβατικό κοινό

  • Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2016 - 06:17

Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας για τη γενικότερη αναβάθμιση της Σύρου και ειδικότερα, τη βελτίωση των υφιστάμενων παροχών στους επισκέπτες της, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία μικρής βιβλιοθήκης στο χώρο του Επιβατικού Σταθμού στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η επαφή των επιβατών με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα βαθύτερα γνωρίσματα της Σύρου μέσα από σχετικό έντυπο υλικό, που θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν αλλά και να διαβάσουν κατά την αναμονή τους στο σταθμό.

Αγαστή συνεργασία με τους φίλους του βιβλίου

Υποστηρικτής του εγχειρήματος είναι η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης, τα μέλη της οποίας ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόταση του Λιμενικού Ταμείου να συνδράμουν στην επιλογή των βιβλίων με γνώμονα τη θεματολογία τους, την εύκολη και γρήγορη ανάγνωση τους, καθώς και την αισθητική τους.

Το πλαίσιο της συνεργασίας συζητήθηκε διεξοδικά στην πρώτη συνάντηση της διοίκησης με τα μέλη της Λέσχης, τα οποία εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη συγκέντρωση υλικού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά και την παρότρυνση φίλων και γνωστών που θα μπορούσαν να χαρίσουν βιβλία για το συγκεκριμένο σκοπό. Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο υπεύθυνος της Λέσχης Παναγιώτης Λίτσας «επιθυμία μας είναι να απευθυνθούμε επίσης σε εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία και λοιπούς φορείς που είναι σε θέση να ενισχύσουν την προσπάθεια».

Έντυπο υλικό με φωτογραφίες και αναφορές στη Σύρο

Πρώτο μέλημα των δύο πλευρών είναι η συγκέντρωση ενός βασικού κορμού βιβλίων με θέμα τη Σύρο, που σταδιακά θα εμπλουτίζεται με καινούριες προσθήκες. «Αν δούμε ότι υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγαλώσουμε τη Βιβλιοθήκη ακόμα περισσότερο» σημείωσε ο κ. Λίτσας, προσθέτοντας ότι τα βιβλία αυτά θα καταστήσουν πιο ευχάριστη την αναμονή των επιβατών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και παράλληλα να ενημερωθούν για τη Σύρο.

Υπογραμμίζεται ότι το Λιμενικό Ταμείο προσανατολίζεται στην εξασφάλιση βιβλίων που πέρα από τη σχέση τους με το νησί, θα πρέπει να είναι ολιγοσέλιδα και ανάλογα του χρόνου που θα έχει στη διάθεσή του το επιβατικό κοινό.

«Ένα μεγάλο μυθιστόρημα είναι δύσκολο να διαβαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίτσας, τονίζοντας ότι, θα προτιμηθούν μικρά βιβλία που θα μπορεί κάποιος να διαβάσει και στη συνέχεια να αναζητήσει μέσω διαδικτύου ή και με άλλους τρόπους, προκειμένου να τα αποκτήσει.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι υπεύθυνοι πραγματοποιούν μικρά και σταθερά βήματα προκειμένου η βιβλιοθήκη του Επιβατικού σταθμού να είναι έτοιμη στην επόμενη τουριστική περίοδο.

Αναγνώριση του έργου της Λέσχης Ανάγνωσης

Την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαχείριση της Βιβλιοθήκης θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. «Ο φύλακας του Σταθμού θα είναι και υπεύθυνος του επίπλου, που θα στηθεί κοντά στο σημείο, που ο ίδιος επιβλέπει» δήλωσε ο κ. Λίτσας, χωρίς ωστόσο να κρύβει τον κίνδυνο απώλειας κάποιου βιβλίου στο πλαίσιο του «δανεισμού» τους. «Κακά τα ψέματα, αν θέλει κάποιος να το πάρει, θα βρει τον τρόπο. Παρόλα αυτά, εμείς θα προσπαθήσουμε να ανανεώνουμε το υλικό, αντικαθιστώντας ακόμα κι εκείνα που πιθανόν να χαθούν ή και να σκιστούν», επεσήμανε.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η πρόσκληση του Λιμενικού Ταμείου αποτελεί και μια αναγνώριση του έργου της Λέσχης, η οποία είναι πρόθυμη να ενισχύσει κάθε προσπάθεια που συνδέεται με το βιβλίο και στοχεύει στη διάδοση της φιλαναγνωσίας στο νησί και όχι μόνο.

Εξήγησε μάλιστα πως μέλη της Λέσχης πρότειναν ήδη βιβλία που έχουν στην κατοχή τους και πρόκειται να προσφέρουν σε επόμενες συναντήσεις της στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Δ. Κοσμάς: «Πιο ευχάριστη και δημιουργική η αναμονή των επιβατών»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου Δημήτρης Κοσμάς αναφέρθηκε στις συνεχείς ενέργειες της διοίκησης για να καταστεί πιο ευχάριστος και δημιουργικός ο χώρος αναμονής των επιβατών μέσα από παροχές που τους φέρνουν πιο κοντά στο νησί της Σύρου.

«Στόχος μας είναι τα βιβλία αυτά να περιέχουν είτε φωτογραφικό υλικό, είτε αναφορές λογοτεχνών και ποιητών στο νησί μας, προκειμένου να προωθήσουμε το νησί μας και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις παροχές προς το επιβατικό κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον τόνισε ότι το περιεχόμενο των βιβλίων θα πρέπει να είναι περιεκτικό, προκειμένου να είναι εύκολο για τον επιβάτη να το ξεφυλλίσει και να το διαβάζει, αντλώντας κάποιες απόψεις και γνώσεις για το νησί.

«Τη Βιβλιοθήκη θα επιβλέπει ο φύλακας του Σταθμού, αλλά καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να συμβούν και διάφορα, όπως το να χάσουμε κάποια βιβλία. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα προσπαθήσουμε να τα διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Κοσμάς.

Κατόπιν των σχετικών συνεννοήσεων με τη Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης, η συγκέντρωση του υλικού θα ξεκινήσει σύντομα, προκειμένου η Βιβλιοθήκη του Επιβατικού Σταθμού να λειτουργήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. «Το Πάσχα θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι» ανέφερε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

«Στόχος μας η συλλογική προσπάθεια»

Αναφορικά με την πρόταση συνεργασίας με τη Λέσχη Ανάγνωσης εξήγησε ότι επιθυμία της διοίκησης είναι να συμπεριλάβει στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του νησιού και τον τελευταίο πολίτη, ο οποίος θα προσφέρει ό,τι μπορεί για την ανάπτυξη του τόπου.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια από όλους τους κατοίκους και τους φορείς της Σύρου» σημείωσε, εκφράζοντας την αμέριστη ικανοποίηση που ένιωσε όταν κάποιοι πολίτες εκδήλωσαν τηλεφωνικά το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν τη δημιουργία Βιβλιοθήκης στον Επιβατικό Σταθμό, προσφέροντας βιβλία. «Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει ευαισθησία από πλευράς του κόσμου για ό,τι καλό γίνεται και αυτό μας χαροποιεί ειδικά για την αίθουσα του Επιβατικού Σταθμού, που έχει ιστορική βαρύτητα για τον τόπο μας και αναμένεται να αναβαθμιστεί και με άλλες ιδέες, που θα τις δείτε εν ευθέτω χρόνω», κατέληξε.