Ετήσια αναδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου

Στιγμές πολιτισμού

  • Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 3 Ιαν. 2017 - 7:34

9 Ιανουαρίου  Πάθος, ενέργεια, εκφραστικότητα και επικίνδυνα ακροβατικά στην παράσταση «Circus Explosiva», στο Θέατρο «Απόλλων».

11 Ιανουαρίου

Ανασυγκρότηση του Κοινωνικού, Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καμινίων, έπειτα από τρία χρόνια αδράνειας και αισθητής απουσίας του από τα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.

19 Ιανουαρίου

Το φορτωμένο αίσθημα και η ποίηση, το χθες και το σήμερα ενώθηκαν στην παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

29 Ιανουαρίου

Διάκριση των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρι Ξυνταριανού Τσιροπινά και Ευγενίας Αντωνίου, στο διαγωνισμό Design Πολιτιστικών Προϊόντων με τίτλο «Σχεδιάζοντας την Ελληνική Πολιτιστική κληρονομιά» που διοργανώθηκε από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

5 Φεβρουαρίου

Την κοινωνική προσφορά της Νυκτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου επί 70 έτη, ανέδειξε ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης μέσα από τη θεματική έκθεση «Μηχανουργοί και Μηχανουργεία της Σύρου» στο κτίριο του Βιομηχανικού Μουσείου.

29 Φεβρουαρίου

Τον Συριανό λόγιο Ευάγγελο Ρούσσο, ακούραστο, αθόρυβο και αξιόλογο μελετητή της προσωκρατικής φιλοσοφίας αποχαιρέτησε η Σύρος, σε ηλικία 85 ετών.

5 Μαρτίου

Αφιέρωμα του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» στον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκο Βαμβακάρη, σε κείμενα της Μαριάννα Κρόντη και στο ρόλο του Μάρκου Βαμβακάρη, ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης.

12 Μαρτίου

Πρώτη σπονδυλωτή σατιρική παράσταση των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων «Μπαστιά», «Απόλλωνα», «Γαλησσά» και «Σουρή», στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού.

15 Μαρτίου

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μακραίωνης λαϊκής και εθνικής μας παράδοσης παρουσίασαν επτά χορευτικοί σύλλογοι του Πειραιά και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στο Θέατρο Απόλλων. Μια συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων.

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της Ερμούπολης με την τηλεπαρουσιάστρια Κατερίνα Ζαρίφη να πλαισιώνει το έμπειρο δίδυμο των Γιώργου Ρούσσου – Μαριάννας Βακονδίου.

21 Μαρτίου

Το φιλόμουσο κοινό της Σύρου «δαιμόνισαν» με την εκρηκτική ενέργειά τους, οι «String Demons» - κατά κόσμον Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, σε μία αναπάντεχη συμφωνική γιορτή με βάση τα έγχορδα.

29 Μαρτίου

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον «Κυκλαδικό Πολιτισμό» προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του νησιού η Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία διατίθεται στα σχολεία από το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

3 Απριλίου

Τον διεθνούς φήμης συνθέτη και τραγουδοποιό Στέφανο Κορκολή απήλαυσε το κοινό της Σύρου σε έργα του αξεπέραστου Έλληνα μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, σε μια συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου «ΠΡΟΣΒΑΣΗ».

7 Απριλίου

Αναπροσαρμογή των τελών, των δικαιωμάτων και των αντιτίμων παραχώρησης χρήσης των δημοτικών χώρων για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών εκδηλώσεων και εικαστικών εκθέσεων και έκπτωση έως και 50% σε τοπικούς συλλόγους και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

19 Απριλίου

Συμμετοχή στο 7ο Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως της Μικτής Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας της Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ρηγούτσου.

28 Απριλίου

Στα μουσικά καλντερίμια μεγάλων συνθετών, ταξίδεψε το κοινό της Σύρου μέσα από τη φωνή του Δώρου Δημοσθένους.

4 Μαΐου

Από τη Σύρο ξεκίνησε τις παραστάσεις της η φιλόδοξη παραγωγή της ALTERCOM «Il Trovatore» με τον βαρύτονο Νικόλαο Καραγκιαούρη και τη μέτζο σοπράνο Φωτεινή Αθανασάκη.

30 Μαΐου

Στα δίχτυα του «Μυστήριου Mr. Love» της Κάρολαϊν Λιτς, με τη Τζένη Διαγούπη και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη έπεσε το θεατρόφιλο κοινό της Σύρου.

3 Ιουνίου

Τον πρώτο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριο Βικέλα τίμησε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.

6 Ιουνίου

Την παιδική παράσταση “Έσπασε ο βυθός. Κρακ” παρουσίασε με επιτυχία σε Κουφονήσι και Σύρο ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, σε συνεργασία με την Εν.Το.Πο.Σύρο.

18 Ιουνίου

Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η δύναμη της φιλίας έλαμψαν στη μουσικοχορευτική παράσταση «Ίου – Το τραγούδι της νύχτας του Χάρη Βεκρή και του Κέντρου Χορού «Ακροποδητί».

Στη μεθυστική ατμόσφαιρα του Μπουένος Άιρες μετέφεραν το κοινό της Σύρου Παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί Πρωταθλητές του Αργεντίνικου Τάνγκο, στο πλαίσιο του διημέρου Διεθνούς φεστιβάλ που διοργάνωσε στο Θέατρο Απόλλων η Χορευτική ομάδα Lo de Elli.

27 Ιουνίου

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Γυάρος: η απομόνωση του χθες, πνοή οράματος σήμερα», πραγματοποίησε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

4 Ιουλίου

Την πεποίθησή του ότι η Σύρος έχει όλα τα εφόδια να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco εξέφρασε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου στην παρουσίαση του τιμητικού τόμου που εκδόθηκε για την αξιέπαινη πορεία και προσφορά του.

5 Ιουλίου

Τις πύλες του «Μυστικού Κήπου» του άνοιξε στο Ηρώδειο ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, έχοντας στο πλευρό του την Ορχήστρα των Κυκλάδων.

8 Ιουλίου

Δημιουργία graffiti με θέμα το προσφυγικό σε τρία σημεία της Ερμούπολης. Ένα κοινωνικό σχόλιο από την ομάδα Rea-lly? Team στο πλαίσιο του 3ου Eye’s Walk Digital Festival που πραγματευόταν τη μετάβαση στην Ευρώπη του σήμερα.

Η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας, για την βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες στη Σύρο, αναλύθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Σεμιναρίου της Παντείου στη Σύρο.

11 Ιουλίου

Η ζωγραφική συνάντησε την 7η τέχνη στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Βαλυράκη, στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Αφιερωμένη στην ύλη που μετουσιώνεται σε πνεύμα, η έκθεση του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

12 Ιουλίου

Το βάθος της ιστορίας και τα κοινωνικά ερείσματα της κυνηγετικής δραστηριότητας στη Σύρο κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, αναδείχθηκαν μέσα από την έκθεση «Τό Κυνηγέσιον ἐν τῇ νήσῳ Σύρῳ» στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Πρεμιέρα του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο με το διάσημο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο «Οι Παλιάτσοι».

18 Ιουλίου

Παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού λευκώματος «Τα Καθολικά Εξωκλήσια της Σύρας έως τις αρχές του 19ου Αιώνα» του φωτογράφου Πλάτωνα Ριβέλλη και της ιστορικού Τέχνης Μαρίας - Θηρεσίας Δαλεζίου.

20 Ιουλίου

Οδοιπορικό «Από τον Μάρκο στο Σήμερα» με τη συμμετοχή 12 μουσικών και του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» στο Γήπεδο Μπάσκετ του Πάγου.

25 Ιουλίου

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, συμβόλου της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής ακμής της Σύρου.

26 Ιουλίου

Επισκευή του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο από τον Ιταλό κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων Saverio Anselmi Tamburini.

27 Ιουλίου

Έναρξη των καλοκαιρινών συναυλιών στον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Ελευθερίου» με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ορχήστρα των Κυκλάδων.

31 Ιουλίου

Συνθέσεις που αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στη μουσική ιστορία της Ελλάδας «έντυσαν» το χορωδιακό αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο.

1 Αυγούστου

Η σκηνοθέτης Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου με την ταινία «Chevalier», υποψήφια στα φετινά Independent Spirit Awards.

9 Αυγούστου

Μουσική «καταιγίδα» προκάλεσαν στη Σύρο οι STORM string Quartet από τη Θεσσαλονίκη, με πρωτότυπες και δυναμικές διασκευές.

Το κοινό μάγεψε με την τρυφερή φωνή της, την απλότητα, την ενέργεια και τη δυναμική σκηνική παρουσία της η Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

19 Αυγούστου

Με χαλαρή διάθεση και το ταλέντο της, η γνωστή ερμηνεύτρια Νατάσα Θεοδωρίδου εμφανίστηκε στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» και αποθεώθηκε από το κοινό.

22 Αυγούστου

Συζητήσεις για την ενίσχυση της παρουσίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, μέσω της υλοποίησης δράσεων εκπαιδευτικού – πολιτιστικού και καλλιτεχνικού στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

24 Αυγούστου

Μία μοναδική μουσική βραδιά χάρισε στο κοινό της Σύρου η Μελίνα Ασλανίδου, βάζοντας την υπογραφή της σε μία από τις καλύτερες συναυλίες του καλοκαιριού στο νησί.

17 Αυγούστου

Διάχυτη συγκίνηση στον τριήμερο εορτασμό των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης.

29 Αυγούστου

Λιγάκι από το φως της απαστράπτουσας Ερμούπολης έδωσαν στην τρέλα τους οι Onirama, ξεσηκώνοντας τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους στην πλατεία Μιαούλη.

31 Αυγούστου

«Βουτιά στον Ψηφιακό Πολιτισμό»: 250 σύγχρονα εικαστικά έργα έντυπης τέχνης, comics, video, animation και καλλιτεχνικών βιβλίων παρουσιάστηκαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με την υπογραφή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

6 Σεπτεμβρίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», για πέντε ημέρες στην Άνω Σύρο και την Ερμούπολη.

Ένα ηχηρό μήνυμα για την προσφυγική κρίση έστειλε με τη συγκλονιστική ερμηνεία της η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο ρόλο της Εκάβης, από το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, όπου μετά από 2.100 χρόνια ακούστηκε ξανά ο ποιητικός λόγος του Ευριπίδη.

15 Σεπτεμβρίου

Την παραίτησή της, τόσο από τη θέση της Αρχιμουσικού, όσο και από δημοτική υπάλληλος, ζήτησε εγγράφως η Alice Labarche, η μαέστρος, που ανέβασε, κατά γενική ομολογία, στα ύψη το επίπεδο της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

16 Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση της «Θαλασσινής Πολιτείας» του συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφου Νίκου Σφυρόερα από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων», στο πλαίσιο των 190 χρόνων από την ονοματοθεσία της Ερμούπολης.

19 Σεπτεμβρίου

Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού έθεσε τις πρώτες βάσεις για να καταστεί μελλοντικά η Σύρος ένας από τους πιο «νόστιμους» προορισμούς των Κυκλάδων και όχι μόνο.

Τον Ηλία Μαμαλάκη τίμησε ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» για την παραχώρηση του παιδικού θεατρικού έργου του «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα» τέσσερα χρόνια πριν.

26 Σεπτεμβρίου

Εντυπωσιακή πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων με τη δεύτερη σύμπραξη του animasyros και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

27 Σεπτεμβρίου

Το μήνυμα ότι η δημιουργία δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια έστειλαν επτά μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσα από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό εργαστήριο του animasyros 9.0 «Αναμνήσεις σε κίνηση».

30 Σεπτεμβρίου

Τις φωνές τους ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και τον πόλεμο ένωσαν εκπρόσωποι των κυριότερων θρησκειών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του αφιερώματος του animasyros 9.0 στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό.

14 Οκτωβρίου

Θύμα της οικονομικής κρίσης το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη προσωρινά μέχρι την εξεύρεση οικονομικών πόρων.

18 Οκτωβρίου

Την απουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, λόγω ελλιπούς προετοιμασίας, αλλά και την έναρξη των προσπαθειών για δημιουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής, ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, μετά την παραίτηση της AliceLabarche

20 Οκτωβρίου

Στην 28η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κάλυμνο συμμετείχαν οι θεατρικές ομάδες του «Απόλλωνα», του «Σουρή» και των «Χρουσσών».

10 Νοεμβρίου

Νέος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ο Βύρων Γουδέλης.

24 Νοεμβρίου

Αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου στην επετειακή έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν».

28 Νοεμβρίου

Προβολή μαγνητοσκοπημένων παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Σύρο μέσα από το πρόγραμμα «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη».

29 Νοεμβρίου

Το Βραβείο Χορού για την παράσταση «Medusa» απέσπασε το Χοροθέατρο «Ακροποδητί» με έδρα τη Σύρο στα Βραβεία Κάρολος Κουν 2016.

5 Δεκεμβρίου

Μεγάλη συμμετοχή και πολύ αγάπη στην έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου από τη μαθητική κοινότητα του νησιού, που προσέφερε περισσότερα από 500 δώρα σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

14 Δεκεμβρίου

Ένας κλασικός «γερόλυκος της ροκ», ο Νίκος Πορτοκάλογλου παρέσυρε το συριανό κοινό στην απέραντη μουσική του «θάλασσα».

22 Δεκεμβρίου

Στον μαγικό κόσμο του Καρυοθραύστη μετέφεραν το κοινό της Σύρου οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Βέτας Αποστολίδου.

29 Δεκεμβρίου

Εσωτερικά διλλήματα και «λογοκριμένες» αλήθειες ήρθαν στην επιφάνεια μέσα από το μουσικό ταξίδι του Φοίβου Δεληβοριά στη Σύρο.