Μεταφορά και φύλαξη μηχανημάτων του Βιομηχανικού Μουσείου στο πρώην Κλωστοϋφαντουργείο Βελισσαρόπουλου

Ένα μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Τα θεμέλια για τη διάσωση και διαφύλαξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου έβαλαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού.

Τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, αλλά και συντονίζοντας της προσπάθειες από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου, η Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού έβαλε μπρος τη μεταφορά παλαιών μηχανημάτων που φυλάσσονταν σε αποθήκες του νησιού στο χώρο του πρώην Κλωστοϋφαντουργείου Βελισσαρόπουλου.

Δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού χώρου

Οι διαδικασίες ξεκίνησαν την προηγούμενη Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών με στόχο τη σταδιακή διαμόρφωση ενός τμήματος της αποθήκης σε εκθεσιακό χώρο, τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία της Σύρου και άλλων περιοχών, αλλά και όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τη μεγάλη βιομηχανική ιστορία του νησιού.

«Η προετοιμασία για την υποδοχή των μηχανημάτων που φυλάσσονταν τόσο καιρό σε χώρους μη ελεγχόμενους, ξεκίνησε μήνες πριν» εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μενδρινού. Αρχικός στόχος τόσο του Τμήματος Πολιτισμού όσο και του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου ήταν η μεταφορά του συνόλου των μηχανημάτων που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στην αποθήκη της Κλωστοϋφαντουργικής Εταιρείας Σύρου (ΑΚΕΣ). Αμέσως μετά, θα οριστεί μέσω του δημοτικού συμβουλίου Ειδική Επιτροπή για την καταγραφή όλων των αντικειμένων του Βιομηχανικού Μουσείου, αντίστοιχη των αντικειμένων του πρώην Μουσείου και νυν Μόνιμης Έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.

«Νοικοκύρεμα» για πρώτη φορά

Όπως τονίζει, τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των μελών του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, που με την αγάπη τους για το Μουσείο και τις σημαντικές δράσεις τους αγκαλιάζουν κάθε προσπάθεια για την προστασία της ανεκτίμητης αυτής κληρονομιάς. «Η μεταφορά των μηχανημάτων αποτελούσε πάγιο αίτημα του συλλόγου, η ικανοποίηση του οποίου θα καταστήσει το Βιομηχανικό Μουσείο περισσότερο αξιόπιστο, καθώς όλα τα μηχανήματά του θα φυλάσσονται καλύτερα και αποτελεσματικά».

Σημειώνεται μάλιστα πως τα συγκεκριμένα αντικείμενα βρίσκονταν παρατημένα στην αποθήκη του ΑΚΕΣ για περισσότερο από 15 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά ο δήμος και οι φίλοι του Μουσείου προχώρησαν σε «νοικοκύρεμα» της περιουσίας του Βιομηχανικού Μουσείου. Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας και τις Τεχνικές Υπηρεσίες τα μηχανήματα καθαρίστηκαν στο Αμαξοστάσιο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο χώρο του πρώην Κλωστοϋφαντουργείου Βελισσαρόπουλου. «Η αρχική τους κατάσταση και η εικόνα που έχουν τώρα είναι τελείως διαφορετική» σημειώνει η κ. Μενδρινού, εξηγώντας ότι στόχος είναι να μη μείνει τίποτα στην Α.Κ.Ε.Σ.

Το νέο «σπίτι» τους θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να πραγματοποιούνται μελλοντικά ξεναγήσεις σχολείων και επισκεπτών του νησιού από τον υπεύθυνο του Βιομηχανικού Μουσείου κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο.

Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος θα προβεί στην απομάκρυνση όλων των αντικειμένων (δημοτικά ποδήλατα, παλαιά έπιπλα κ.α.) που φυλάσσονται μέχρι σήμερα στον συγκεκριμένο χώρο.

«Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων» να πάρει τα σκηνικά του, που φυλούσε επί σειρά ετών εδώ και τον ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Πλήρης έλεγχος του χώρου

Διευκρινίζει δε, ότι δεν θα συνεχιστεί η αποθήκευση πραγμάτων από τον Δήμο, καθώς ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα για τη διαφύλαξη και την προστασία αυτών των μηχανημάτων, που αποτελεί ευθύνη του Βιομηχανικού Μουσείου και του Γραφείου Πολιτισμού.

«Πλέον έχουμε τον πλήρη έλεγχο του χώρου και δεν θα μπαίνει ο οποιοδήποτε εδώ» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού θα έχει τη συναίνεση των υπευθύνων για να επισκέπτεται τον χώρο όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι η μεταφορά των μηχανημάτων δεν έχει κανένα απολύτως κόστος, καθώς για την πραγματοποίησή της συνενώθηκαν όλες σχεδόν οι δυνάμεις του Δήμου. «Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από μία απλή δράση για το Βιομηχανικό Μουσείο. Μπορεί να υπάρξει πάντα μια καθυστέρηση στο να γίνουν πράγματα, γιατί δυστυχώς έτσι είναι το δημόσιο, αλλά το θέμα είναι να υπάρχει βούληση και συνεργασία για να υλοποιούμε όλοι μαζί τους στόχους μας», καταλήγει η κ. Μενδρινού.

«Καμαρώνουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος»

Τη χαρά της για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης εκφράζει με τη σειρά της, η πρόεδρος κ. Μαργαρίτα Καλουτά, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο όνειρο των μελών του γίνεται πραγματικότητα. «Ιστορικά τεκμήρια που ήταν παρατεταμένα και βρώμικα σε διάφορα μέρη αρχίζουν και συγκεντρώνονται και καθαρίζονται, ούτως ώστε αυτή η αποθήκη να γίνει ένας εκθεσιακός χώρος που θα τον επισκέπτονται οι φίλοι του Βιομηχανικού Μουσείου», σημειώνει. Αναφερόμενη στις δωρεές μηχανημάτων και αντικειμένων προς τον Σύλλογο, αναφέρει «καμαρώνω, γιατί επί θητείας μας άρχισε να μας εμπιστεύεται ο κόσμος και να μας δίνει πράγματα. Σκοπός μας είναι όλα αυτά να τα διαφυλάξουμε. Δεν έχουμε ούτε προσωπικές βλέψεις, ούτε άλλο συμφέρον. Το κάνουμε απλά από την αγάπη μας για το Μουσείο», καταλήγει η πρόεδρος.