Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από τη Σύρο, την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη και το Μεσολόγγι

«Πάντρεμα» διαφορετικών παραδόσεων

Οι παραδόσεις της Σύρου, της Εύβοιας, της Θεσσαλονίκης και του Μεσολογγίου «παντρεύτηκαν» αρμονικά στο καθιερωμένο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών του Συριανού Καρναβαλιού, υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι, οι Έλληνες όπου και να κατοικούμε έχουμε πολλά περισσότερα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.

Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στροπώνων Ευβοίας, ο Χορευτικός Σύλλογο Χαλάστρας ΚΠΟΔΔ Θεσσαλονίκης και ο Λαογραφικός Αθλητικός Σύλλογος Μεσολογγίου παρουσίασαν με καμάρι και υπερηφάνεια ένα σημαντικό κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, υπογραμμίζοντας ότι, το Συριανό Καρναβάλι επιδιώκει το «πάντρεμα» του παραδοσιακού με το μοντέρνο στοιχείο, ταξιδεύοντας το κοινό από τα Ζεϊμπέκια και τους παραδοσιακούς χορούς στα γραφικά σοκάκια στην Άνω Σύρο ως την Κοσμοπολίτικη παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Την εκδήλωση άνοιξαν χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, το οποίο στοχεύει στη προστασία της παράδοσης, τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της ελληνικής κληρονομιάς, αλλά και στην προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων γυναίκας, μητέρας και παιδιού.

Στη συνέχεια, σειρά είχε το Χορευτικό Τμήμα Χαλάστρας του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, το οποίο ιδρύθηκε το 1978. Ο Οργανισμός ασχολείται με την καταγραφή και ανάδειξη των παραδοσιακών χορών, τραγουδιών, ηθών και εθίμων του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τα ρογκάτσια στην αρχή του έτους, οι Λαζαρίνοι το Πάσχα, η γιορτή της Τζαμάλας δηλαδή του Κλήδονα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου είναι μερικά από τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του χορευτικού τμήματος σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών χορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Αθλητικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας «Άγιος Συμεών» Μεσολογγίου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με τις αυθεντικές φορεσιές του τόπου τους, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στροπώνων Ευβοίας, ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο σε τοπικές εκδηλώσεις την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, την Καθαρά Δευτέρα αλλά και στο τέλος Αυγούστου στην κοπή της ντομάτας, όσο και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

Θερμό καλωσόρισμα προς τα μέλη των συλλόγων, όσο και στον οργανωτή του φεστιβάλ Χρήστο Πρασάκη απηύθυνε επίσης η πρόεδρος του ΛΕΣ, Χριστίνα Λιγοψυχάκη. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης.