«Παράθυρο» στον πολιτισμό ανοίγει για μία ακόμη χρονιά η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Εικαστικό καλοκαίρι στη Μύκονο

Εκθέσεις σημαντικών εικαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενεί και φέτος η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», ανοίγοντας για ένα ακόμη καλοκαίρι «παράθυρο» στον πολιτισμό.

Φωτογραφικά, ζωγραφικά και πολλά άλλα έργα θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει έως και τον προσεχή Σεπτέμβριο, το φιλότεχνο κοινό του νησιού στις αίθουσες «Ματογιάννι», «Καλογερά» και στο κτίριο «Συριώτη».

Σημειώνεται ότι, το κτίριο που στεγάζει τη ∆ηµοτική Πινακοθήκη, κτισμένο στο δεύτερο µισό του 19ου αιώνα, δωρήθηκε στο ∆ήµο Μυκόνου από την οικογένεια Ιγγλέση για τη λειτουργία του πρώτου δημόσιου ιατρείου, το οποίο λειτούργησε για το σκοπό αυτό περίπου για µισό αιώνα.

Στο ισόγειο στεγάστηκε για κάποια χρόνια η ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου και αργότερα στον ίδιο χώρο ξεκίνησε η λειτουργία τής ∆ηµοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, όπου φιλοξενούνται µέχρι σήµερα εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Αφιέρωμα στην κοσμοπολίτισσα Μαίρη Παρασκευά

Το φετινό πρόγραμμα εκθέσεων, που οργάνωσε και επιμελήθηκε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου, περιλαμβάνεται το εικαστικό αφιέρωμα στην Μυκονιάτισσα Μαίρη Παρασκευά. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται από 14 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου η έκθεση με τίτλο «Μαίρη Παρασκευά: Ιστορικές φωτογραφίες μιας κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο» με φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης που επιμελείται ο κ. Γιάννης Σταθάτος θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουλίου και ώρα 20:30 στην Αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ. Ο ίδιος θα αναπτύξει το θέμα «Οι τρεις κόσμοι της Μαίρης Παρασκευά».

Στο σημείωμά του, ο επιμελητής κάνει αναφορά στη ζωή και το έργο της Μαίρης Παρασκευά η οποία γεννήθηκε στη Μύκονο το 1882. Ο πατέρας της Νικόλαος Γρυπάρης, από παλιά Μυκονιάτικη οικογένεια, ήταν ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης σιτηρών στην Οδησσό, κοσμοπολίτικη πόλη της Μαύρης Θάλασσας με αξιόλογο τότε ελληνικό πληθυσμό. Η οικογένεια ζούσε στη Μπαράνοφκα στο 120.000 στρεμμάτων πατρικό κτήμα στη Βολινία της Κριμαίας.

Επισημαίνεται πως η Μαίρη Γρυπάρη άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία σε νεαρά ηλικία, και οι φωτογραφίες της την καθιστούν την πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο με ολοκληρωμένο και σε βάθος χρόνου προσωπικό έργο. Το 1903 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Παρασκευά, πολιτικό μηχανικό με επαγγελματική βάση την Αλεξάνδρεια. Τα προπολεμικά χρόνια ταξίδεψε ευρύτατα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διατηρώντας πάντα μια δεύτερη κατοικία στη Μύκονο.

Όπως τονίζει ο κ. Σταθάτος, το φωτογραφικό έργο της Μαίρης Παρασκευά δεν πρωτοτύπησε καλλιτεχνικά χαρακτηρίζεται όμως συχνά από αδιαμφισβήτητη ζωντάνια και φρεσκάδα. Συμπεριλαμβάνει λήψεις από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και πολλές θαλασσινές εικόνες. «Σημαντικότερη μάλλον είναι η καταγραφή της ζωής στην προεπαναστατική Κριμαία, σκηνές από το οικογενειακό της περιβάλλον και τη ζωή στη εξοχή και την πόλη. Οι πολυτιμότερες θυμίζουν τον λυρισμό και νεανικό ενθουσιασμό των οικογενειακών φωτογραφιών του Jacques Lartigue», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το έργο της επιζεί με τη μορφή μεγάλου αριθμού θετικών γυάλινων στερεοσκοπικών πλακών, μικρού αριθμού θετικών πλακών και λιγοστών γυάλινων αρνητικών και εκτυπώσεων. Το αρχείο της δωρίσθηκε πρόσφατα από τον μικρανεψιό της, Πέτρο Γρυπάρη, στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Αίθουσα Ματογιάννι

Με φωτογραφίες της Μυκόνου σε καμβά από τον Achim Eckhardt εγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις στην «Αίθουσα Ματογιάννι». Η έκθεση “Living in a postcard” θα διαρκέσει έως 10 Ιουνίου. Στη συνέχεια, θα φιλοξενηθούν τα έργα ζωγραφικής, μεικτής τεχνικής και γλυπτικής των Χρήστου Πετρίδη, Ολυμπίας Μπουχλαριώτου και Κωνσταντίνου Βερούτη. Ο μήνας ολοκληρώνεται με τις «Όψεις ονείρων» του Αθανάσιου Κολλίντζα (κολάζ με υφάσματα σε καμβά).

Η Γυναίκα και το Κόσμημα, συγκριτικά στοιχεία πολιτισμών, πρωταγωνιστούν στην έκθεση κοσμήματος της Ευγενίας Μπόνη (01-12 Ιουλίου). Τη σκυτάλη θα παρουσιαστεί το εικαστικό αφιέρωμα στην Μαίρη Παρασκευή.

Τον Αύγουστο, η ΚΔΕΠΠΑΜ υποδέχεται τον Βασίλη Βρεττό με την φωτογραφική έκθεση «Τα έργα των Ανθρώπων - Επαγγέλματα της Μυκόνου» (11-20). Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί η ομαδική έκθεση “Οn the Edge of Photography”, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Anonymous, Photagraphs 19th Century, Ralph Baiker, Mia Boysen, Micha Cattaui, Colin Cook, Clegg & Guttman, Rineke Dijkstra, Dan Dubowitz, H.G Esch, Stefan Heyne, Candida Höfer, Jürgen Klauke, Harald Müller, Pasi Orrensalo, Martin Schoberer, Platino, Andy Warhol[LK1]  (21 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου).

Οι εκθέσεις στην Αίθουσα «Ματογιάννι» ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο με τις ελαιογραφίες της Ζίνας Λιναρδάκη «Καράβια, λιμάνια και μικρές κατασκευές» και την έκθεση ζωγραφικής του Λουίς Ορόσκο «H Mύκονος που αγαπώ».

Αίθουσα «Καλογερά»

Το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων πρωταγωνιστεί σε μία ακόμη έκθεση που πραγματοποιείται στην «Αίθουσα Καλογερά». Ο Γιάννης Γαβαλάς παρουσιάζει έως και τις 10 Ιουνίου υποβρύχιες φωτογραφίες με smartphone. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει φωτογραφίες, χειροποίητες αργυροτυπίες και inkjet εκτυπώσεις του Θανάση Μπαξόπουλου με θέμα «Μύκονος: Το νησί, οι άνθρωποι». Οι φιλότεχνοι θα αποχαιρετίσουν τον Ιούνιο με τις ζωγραφικέςς «Αντανακλάσεις» της Aida Carbone.

«Ποδαρικό» κάνουν τον Ιούλιο οι Αγιογραφίες της Ραλλού Κούση με την έκθεση «Πώς το Χρώμα φέρνει την Αγιογραφία στο σήμερα». Ρομαντικός ποπ-σουρεαλισμός θα πλημμυρίσει την αίθουσα «Καλογερά» με την έκθεση «Κόκκινη κλωστή δεμένη», ενώ η Ίρις Γιαννακοπούλου θα παρουσιάσει έργα μεικτής τεχνικής με το «Aνεμολόγιό»της.

Δώδεκα συνολικά καλλιτέχνες (Νίκος Στρατάκης, Ιόλη Ξιφαρά, Σμαράγδα Παπούλια, Σωτήρης Σόρογκας, Θεόδωρος Πανταλέων, Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Κεσσανλής, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Κόττης, Γιάννης Ναζλίδης, Αλέξης Σαφαρής και Νίκος Ξένος) συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση της Γκαλερί Στέργιος Χατζής «Το φως του Αιγαίου στην σύγχρονη τέχνη» που θα πραγματοποιηθεί από 1 – 20 Αυγούστου. Ο μήνας ολοκληρώνεται με την έκθεση της Ελένης Νικολάκη «Μυκονιάτικος αέρας», στην οποία θα παρουσιαστούν ακρυλικά σε καμβά.

Τον Σεπτέμβριο η Αίθουσα «Καλογερά» θα φιλοξενήσει τα φωτογραφικά «Πορτραίτα της Φύσης» της Στεφανίας Ρουγγέρη, ζωγραφικά και ψηφιδωτά έργα των Monika Derpapas, Richard James North, Kenny Richards και Michael Derpapas και την φωτογραφική έκθεση της Ευγενίας Καναβάρου «H μελωδία του φωτός».

Αίθουσα «Στέφανου Συριώτη»

Το καλοκαίρι του 2016, η Επιχείρηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την «Αίθουσα Σ. Συριώτη» ως παράρτημα της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, φιλοξενώντας αξιόλογους καλλιτέχνες για το διάστημα από αρχές Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο φετινός κύκλος εγκαινιάστηκε με την ζωγραφική έκθεση του Κυριάκου Λαζαρίδη “Au bord de la mer”, που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου. Αμέσως μετά, το κοινό υποδέχεται τον Χρήστο Ευσταθίου με την έκθεση «Άνθρωπος + φύση = αρμονία», που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεις. Τέλος, ο Νικόλαος Κλουβάτος θα παρουσιάσει μεικτές τεχνικές με το  “Ten plus one”.

Τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις «Myself as a room» της Λεώνης Γιαγδζόλου, “«Πρόσωπα ανθέων» του Άγγελου Μαυραειδή και «Γραφές» του Αλέξανδρου Δημητριάδη. Τον Αύγουστο θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους ο Δημήτρης Προκοπίου (έκθεση φωτογραφίας), η Μαρία Βύρρα (ζωγραφική με λάδι σε καμβά) και ο Απόστολος (μεικτή τεχνική).

Τέλος, τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις “Aquatic Souls”, “Openoeuvre” της Τζρωτζίνας Αρμακόλα, ομαδική έκθεση χειροποίητου μαχαιριού και έργα ζωγραφικής με ανάγλυφο πουαντιγισμό πάνω σε πέτρα και βότσαλα της Ευθυμίας.