Οι τέχνες σμίγουνε στην Κέα

Σ’ ένα ξεχωριστό ταξίδι της φαντασίας και της καρδιάς, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό της Κέας ο εικαστικός Θεόδωρος Χαρμάνης.

Η δεύτερη ατομική έκθεσή του με τίτλο “Echoes of the Past“ παρουσιάζεται έως την Κυριακή 9 Ιουλίου στη Marina Keas Gallery στο Βουρκάρι και περιλαμβάνει γλυπτικές κατασκευές εμπνευσμένες από τη θάλασσα και τα καράβια, τη μουσική, τη Τζια και άλλα.

Όπως ο ίδιος δηλώνει: ο δικός του φανταστικός κόσμος, περιβάλλεται από ξύλα της θάλασσας ή του χωριού, σμιλεμένα με την «πατίνα του χρόνου», βίδες και γρανάζια, σκουριασμένα σίδερα, που από καιρό ολοκλήρωσαν το προορισμό τους, κεραμίδια, καθώς και κάθε λογής αντικείμενα, αγορασμένα από παζάρια, που παίρνουν μέρος σε μια συνθετική διαδικασία και μετουσιώνονται σε εικαστικές δημιουργίες, για μια νέα – αναζωογονημένη διαδρομή τους στο χρόνο, με νέα ταυτότητα.”

Μαζί με τα Καράβια, τα διάφορα Μουσικά όργανα, Καντηλέρια, Φωτιστικά, μοναδικά κομμάτια Ειδικών Κατασκευών, αλλά και συλλογές παλαιών Ζυγαριών, Ραδιοφώνων και άλλων ξεχωριστών -για μένα έστω- αντικειμένων, καλεί το κοινό να μπει στον κόσμο του και να τον ανακαλύψει.

Παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα και την Κύπρο

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο νησί της Κέας, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου στην Πιάτσα της Ιουλίδας η χορευτική παράσταση του Τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών Χορών της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κέας. Στη φετινή παραδοσιακή βραδιά «Οι φίλοι όταν σμίγουνε η γης αναταράζει» συμμετέχει ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν χοροί από το Πωγώνι, το Ζαγόρι και την Κόνιτσα, τη Μικρά Ασία, την Πάτμο, την Πάρο, την Κύθνο και τη Τζια.

Με τη σειρά του, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού θα ψυχαγωγήσει το κοινό με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την Κύπρο. Χαρακτηριστικά των Κυπριακών χορών είναι ότι χορεύονται χωριστά από άντρες και γυναίκες με έντονα τα στοιχεία του αυτοσχεδιασμού. Αντρικοί και γυναικείοι καρτζιλαμάδες, συρτός αντρικός και γυναικείος, ζεΪμπέκικος και ατομικοί χοροί δεξιοτεχνίας με την τατσιά και το δρεπάνι. Κλείσιμο με τον πανελλήνιο Καλαματιανό. Χαρακτηριστικά είναι τα τσιατιστά, ερωτικά δίστιχα και αυτοσχεδιαστικά δίστιχα. Το χορευτικό τμήμα συνοδεύουν οι μουσικοί: Μάκης Χρυσοστόμου (βιολί – τραγούδι) και Μιχάλης Μιχαηλίδης (λαούτο). Η γενική επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στον πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο του Ομίλου Κωνσταντίνο Πρωτοπαπά.

Από το νησί της Κέας συμμετέχουν όλοι οι χορευτές και οι μουσικοί: Θεολόγος Μιχελής (βιολί – τραγούδι), Κωνσταντίνος Δεμένεγας (λαούτο – τραγούδι), Μιχάλης Κυπριανού (κλαρίνο), Παρασκευάς Ντόμπρος (κρουστά), Αντωνάκης Ζουλός (βιολί – τραγούδι για τη Τζιά).