Ο νεοσύστατος Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα» συνεχίζει την αναβίωση των αμοργιανών εθίμων και την επένδυση στη γη της Αμοργού

«Το νησί αγκάλιασε τις προσπάθειές μας»

Τον πολιτισμό, την παράδοση της Αμοργού, όπως και το περιβάλλον των Θολαρίων, έχει αναλάβει να προασπίσει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές, μία ομάδα νέων ανθρώπων, που συγκρότησαν σε σώμα τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θολαρίων.

Ένας νεοσύστατος σύλλογος, με αξιόλογη δράση και ανθρώπους γεμάτους πείσμα και όρεξη, να στηρίξουν τον πολιτισμό και την παράδοση, μέσα από δράσεις και συνεργασίες, στο νησί της Αμοργού, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα», προετοιμάζει για την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, μία ακόμη «αναγέννηση» εθίμου, προκειμένου η νεολαία του νησιού, να χτίσει και πάλι γερές βάσεις παράδοσης, ώστε να στηρίξει πάνω την πολιτιστική της εξέλιξη.

Νεοσύστατος σύλλογος με πλούσια δράση

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Σταμάτη Γρίσπο, ο οποίος μίλησε για τη δράση του Συλλόγου, αλλά και τις εκδηλώσεις που προετοιμάζονται τις επόμενες ημέρες στο νησί.

«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου 2016. Είμαστε νεοσύστατος σύλλογος και αποτελούμαστε κυρίως από νέα παιδιά, με μέσο όρο ηλικίας των μελών μας αυτή τη στιγμή, περίπου 28-29 ετών», τονίζει ο κ. Γρίσπος, συστήνοντας τον νέο πολιτιστικό φορέα της Αμοργού.

Όπως σημειώνει, «έχουμε ξεκινήσει αρκετά δυναμικά. Ως πρώτη δράση είχαμε αναλάβει τον στολισμό, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, δύο χωριών, με ένα παραδοσιακό καραβάκι και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αντίστοιχα, ενώ κάναμε εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας. Το Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Παρασκευή, ανάψαμε παραδοσιακά φαναράκια, όλο το χωριό έσβησε τα φώτα και ο Επιτάφιος πέρασε ανάμεσα από τον οικισμό μέσα σε αυτό το ατμοσφαιρικό περιβάλλον».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σύλλογος των Θολαρίων αναβίωσε, σε οργανωμένη μορφή, μετά από 20-25 χρόνια, το έθιμο του Κλυδωνά. Το αμίλητο νερό μπήκε στο πιθάρι, ο κόσμος έριξε από ένα αντικείμενο και το πιθάρι σφραγίστηκε. Το άνοιγμα του Κλυδωνά και οι μαντινάδες που ακολούθησαν προσέφεραν πολύ όμορφες και ευχάριστες στιγμές σε μικρούς που το είδαν για πρώτη φορά, αλλά και σε μεγάλους που θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό παιχνίδι των μπιλιών. Κάναμε ένα πανηγύρι, το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο χωριό μας, διότι συνηθίζονταν να το αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες διάφορων μαγαζιών, ανήμερα των πολιούχων μας, Αγ. Αναργύρων, την 1η Ιουλίου. Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στα γλέντια. Έτσι, αναλάβαμε εμείς την πραγματοποίησή του ως Σύλλογος και πήγε μάλιστα πάρα πολύ καλά», σημειώνει ο κ. Γρίσπος.

Επίσης, όπως ανέφερε «έχουμε επίσης διοργανώσει και συμμετάσχει σε πολλούς εθελοντικούς καθαρισμούς, είτε παραλιών, είτε του χωριού, με τον τελευταίο, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, σε μία παραλία, η οποία λόγω του ελεύθερου κάμπινγκ είχε γεμίσει με σκουπίδια».

Παλιά έθιμα με νέα ματιά

Ο Σύλλογος, ωστόσο, ανέλαβε την αναβίωση ακόμη ενός «παραμελημένου» εθίμου της Αμοργού, αυτού της Ανεφωτάρας, στις 31 Αυγούστου. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος, το παλιό έθιμο αυτό, είχε ξεκινήσει από τους Αμοργιανούς, προκειμένου να γιορτάζουν την λήξη του καλοκαιριού και τα τελευταία χρόνια τηρούνταν από κάποια μεμονωμένα νεαρά άτομα του νησιού. «Επειδή η τήρηση του εθίμου είχε σταματήσει και στους μικρούς άρεσε από παιδιά να το βλέπουν, έκαναν μία προσπάθεια να το αναβιώσουν μόνοι τους», ανέφερε ο κ. Γρίσπος, σημειώνοντας, πως η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν μεγάλη. «Φέτος, ως Σύλλογος βάλαμε ανακοινώσεις, το γνωστοποιήσαμε στον κόσμο, ενώ έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε ένα γλέντι μετά, αλλά και μια μαντινάδα γύρω στο χωριό, όπως θα γυρίζουμε από εκεί που θα κάψουμε τη φωτιά, για να καταλήξουμε στο γλέντι».

Επίσης, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα», συμμετέχει και βοηθά στην εκδήλωση της Νεολαίας της Αιγαιάλης, για την 4η γιορτή του παραδοσιακού αμοργιανού ξεροτήγανου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η διατήρηση των παραδοσιακών εθίμων, αλλά και του πολιτισμού που ήδη διαθέτει το νησί και η περιοχή, φαίνεται να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για το Σύλλογο, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος, η «Αρχαία Βίγλα» πραγματοποιεί και προγραμματίζει δράσεις και για το περιβάλλον, με δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς και συνεργασίες με άλλους φορείς, για τη διατήρηση του μοναδικού και ευαίσθητου οικοσυστήματος του νησιού.

Θετικά αποτελέσματα παρά το… άγχος

Όσον αφορά στο αν ένας πολιτιστικός σύλλογος που δραστηριοποιείται σε μικρή νησιωτική κοινωνία, έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες, ειδικά κατά τον πρώτο καιρό της σύστασής του, ο κ. Γρίσπος επεσήμανε, πως «επειδή είμαστε, όπως προείπα, νέα παιδιά, δεν είχαμε κάνει ξανά στο παρελθόν κάτι τόσο ‘μεγάλο’. Είχαμε πολύ μεγάλο άγχος, για την πραγματοποίηση των πρώτων εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, είχαμε αγοράσει αρκετά πράγματα για να κερνάμε τον κόσμο, με μεγάλο κόστος και στην αρχή είχαμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο, ότι αν δεν ανταποκριθεί το κοινό, τότε όλος ο κόπος, όλα τα χρήματα, θα πάνε ‘χαμένα’. Παρ’ όλα αυτά, όλα πήγαν καλά και τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι – όλο το νησί – αγκάλιασαν τις προσπάθειές μας, οι οποίες πήγαν πάρα πολύ καλά».

Επιπλέον υποστήριξε, ότι «η ευθύνη είναι όντως πολύ μεγάλη και πάντα υπάρχει άγχος, ακόμη και για τις εκδηλώσεις που έπονται, ώστε να πάνε όλα καλά και να τις απολαύσει ο κόσμος πιο πολύ. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όμως, διότι ευτυχώς, είμαστε όλοι ενωμένοι, κάνουμε πράγματα όλοι μαζί, βοηθάει ο ένας τον άλλον και βέβαια ως μικρότεροι, έχουμε άφθονο το κουράγιο και την όρεξη να προσφέρουμε».