Πρωτοβουλία της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου που βρίσκει υποστηρικτές τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον ΝΟΣ και τον Σύνδεσμο Συριανών

Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου

Σε εξέλιξη οι απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία του, εντός του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης

Η ναυτική τέχνη και ιστορία της Σύρου με όλες τις μορφές που έχει υπάρξει καθ΄ όλη τη διάρκεια των παλαιότερων δεκαετιών έως όμως και σήμερα, αποτελεί την κύρια “μαγιά” της προσπάθειας δημιουργίας Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, με τη σχετική πρωτοβουλία να έχει αναληφθεί από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου και να γνωστοποιείται επισήμως πλέον, με φόντο την προώθηση των σχετικών προσπαθειών.

Ο στόχος της δημιουργίας ενός επιπλέον χώρου Πολιτισμού για τη Σύρο αποτελεί μία ιδιαιτέρως αξιόλογη προσπάθεια, που βρίσκει υποστηρικτές τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου (ΝΟΣ) καθώς και τον Σύνδεσμο Συριανών και που όπως γνωστοποίησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, Γιώργος Μηλιός πλαισιωμένος από ένα ακόμη μέλος του ΔΣ, τον Γιώργο Αρτέμη, επί της ουσίας θα αφορά στην υλοποίηση ενός κοινού ονείρου πολλών Συριανών.

Ο κ. Μηλιός ανακοινώνοντας λεπτομέρειες της κοινής προσπάθειας του συνόλου των συνεργαζόμενων μερών, ανέφερε πως, θέμα μείζονος σημασίας που καθυστερούσε την εξέλιξη της εν λόγω ιδέας σε πρακτικό επίπεδο μέχρι σήμερα, αποτελούσε η στέγαση του Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης Σύρου, το οποίο κατόπιν της συνεργασίας με τη νυν Δημοτική Αρχή, πλέον δείχνει να δρομολογείται.

Σύμφωνα με όσα τόνισε εξ αρχής ο πρόεδρος της Ένωσης, στόχος όλων είναι ο χώρος που θα στεγάσει το Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης και ο τρόπος λειτουργίας να ανακοινωθούν επισήμως σε προγραμματισμένη εκδήλωση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Συμπαραστάτες σε μία πρωτοβουλία υπέρ της Σύρου

Προλογίζοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία της Ένωσης, ο Γιώργος Μηλιός επεσήμανε πρωτίστως πως, “είναι μία προσπάθεια πολύ σημαντική όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τη Σύρο και την ιστορία της”, την οποία όπως ανέφερε έθεσε προ ετών και για πρώτη φορά σε δημοτικό συμβούλιο του πρώην Δήμου Ερμούπολης.

“Όταν το 1999 έμεινα στη στεριά κι άφησα τη θάλασσα και το επάγγελμα του ναυτικού τότε σε δημοτικό συμβούλιο ως αιρετός είχα θέσει το ερώτημα αν μπορούμε να δημιουργήσουμε και στη Σύρο ένα ναυτικό μουσείο” γνωστοποίησε σχετικά, αναφερόμενος στη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι την οριστική απόφαση για τη δημιουργία τελικώς ενός Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης.

“Κατόπιν επαφών που κάναμε με αρμόδιους είδαμε πως για να γίνει μουσείο είναι κάτι τρομερά δύσκολο καθώς χρειάζεται η παρέμβαση από το Υπ. Πολιτισμού, το οποίο θα κατέθετε πολλές θέσεις και γνώμες που θα έπρεπε να τηρηθούν και θα υπήρχε μία μεγάλη διαδικασία. Έτσι, προτάθηκε αντί μουσείου, να αλλάξει η ονομασία και να γίνει ένα Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης που μπορεί να υλοποιηθεί πιο σύντομα” υπογράμμισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως ακολούθως, “αποφασίσαμε και αλλάξαμε πορεία και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα κατάλληλα άτομα που μπορούν να μας βοηθήσουν για να στήσουμε αυτό το Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε παρακάτω, “ξεκινήσαμε να κάνουμε επαφές με τους τοπικούς φορείς στο νησί και όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να δημιουργηθεί στη Σύρο”.

Χωρίς να παραλείπει να αναφέρει και την πρότασή του προς τον προηγούμενο Δήμαρχο, σημείωσε ειδικότερα πως, “απευθυνθήκαμε παλαιότερα στον δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα, μας δέχθηκε με ικανοποίηση και είπε πως πρέπει να γίνει” ωστόσο, η προσπάθεια βάσει των όσων εξήγησε συνάντησε εμπόδιο τη μη ύπαρξη διαθέσιμου χώρου για τη στέγασή του. “Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της στέγασης. Δεν πτοηθήκαμε, αλλά συνεχίσαμε τις επαφές μας και θελήσαμε κοντά μας, σε αυτήν την προσπάθεια, πολύ κόσμο” πρόσθεσε, μιλώντας συγκεκριμένα για τις πλευρές που σήμερα συμπαρίστανται στην πρωτοβουλία της Ένωσης και με προθυμία και αγάπη ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του στόχου.

“Συνειδητοποιήσαμε πως μόνη της η Ένωση ίσως να μην μπορούσε να υλοποιήσει τον στόχο μέχρι τέλους και κάνουμε κάποιες “συμμαχίες”, οι οποίες θα βοηθούσαν” σχολίασε παρακάτω, μιλώντας για τον ΝΟΣ και τον Σύνδεσμο Συριανών.

“Πράγματι ξεκινήσαμε με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Ο πρόεδρος κ. Φίλιος ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιό του και έθεσε την πρόταση ως θέμα. Τα μέλη την απεδέχθησαν με μεγάλη χαρά” ανέφερε ο κ. Μηλιός, εξηγώντας πως, το ίδιο ενδιαφέρον εξέφρασαν και τα μέλη του Συνδέσμου Συριανών.

“Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Συριανών, Δημήτρη Βαφία και το ΔΣ και προτάθηκε να πραγματοποιήσουμε όλοι μία συγκέντρωση τον Αύγουστο μαζί και με τον σημερινό δήμαρχο ούτως ώστε να μπούμε σε μία τροχιά για το θέμα της στέγασης του Κέντρου” δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη συνέχεια για τις δύο συναντήσεις που υπήρξαν στο γραφείο του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού.

 

Θετική η ανταπόκριση του Δημάρχου. Προσπάθεια κατοχύρωσης χώρου

Όσον αφορά στο σοβαρό θέμα του χώρου που θα στεγάσει το Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου, ο κ. Μηλιός επέμεινε ιδιαίτερα στις προσπάθειες της νυν Δημοτικής Αρχής, όπως ο ίδιος τις αναγνώρισε και τις γνωστοποίησε μέσω των δηλώσεών του.

“Όταν άλλαξε η Δημοτική Αρχή της Σύρου και εξελέγη ο κ. Μαραγκός, ξανά Επιτροπή από το ΔΣ της Ένωσης τον επισκεφθήκαμε. Μας δέχθηκε με χαρά. Γνωστοποιήσαμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και πράγματι μας είπε ότι θέλει να υλοποιηθεί η ιδέα του Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης στο νησί, αλλά απασχολεί το θέμα της στέγασής του” δήλωσε ο κ. Μηλιός, επισημαίνοντας πως σε αυτήν την πρώτη συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις πλευρές που στηρίζουν την προσπάθεια.

Σχετικά με το περιεχόμενο της εν λόγω συνάντησης, γνωστοποίησε πως, έγινε αρχές Αυγούστου, τονίζοντας πως, αυτό που ενθάρρυνε κάθε πλευρά και σε δεύτερη συνάντηση που ακολούθησε κατά τα τέλη του ίδιου μήνα “ήταν η δήλωση του δημάρχου πως εφόσον υλοποιήθηκε το θέμα του Πανεπιστημίου και του κτιριακού ζητήματος με το πρώην Ελιζέ (αποθήκες διαμετακομίσεως), βάζει πλώρη για την εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης Σύρου. Ο ίδιος μάλιστα είπε πάρα πολύ σύντομα” σχολίασε ο κ. Μηλιός, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως ο Γιώργος Μαραγκός δεν τοποθετήθηκε γενικόλογα.

“Την παρούσα στιγμή δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε κάτι περισσότερο για το θέμα του κτιρίου που θα φιλοξενήσει το Κέντρο. Εξετάζουμε δύο, τρεις περιπτώσεις και θα δούμε πού θα καταλήξουμε” πρόσθεσε μόνον, τονίζοντας παράλληλα πως, “Ο δήμαρχος μας ανέφερε πως κάνει κάποια βήματα για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη στέγη και μας είπε πως το πολύ σε τέσσερις μήνες θα υπάρξει λογικά αποτέλεσμα”.

Θέλησε να σημειώσει μάλιστα πως στη δεύτερη συνάντηση ειπώθηκαν αρκετά σχετικά και με τη διαδικασία του καταστατικού που όπως δήλωσε ο κ. Μηλιός, πρόκειται για θέμα που “τρέχει” από κοινού ο ΝΟΣ και η Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου. “Και προσωπικά ευχαριστώ τον δήμαρχο για την προσπάθεια” δήλωσε κατόπιν ο πρόεδρος, εκφράζοντας δημόσια την ικανοποίησή του για τη στάση του.

Φροντίδα από ειδικούς του έργου των εκθεμάτων. Ενισχύει την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Μηλιός υπήρξε συνοπτικός για το κομμάτι των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνει το Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως αυτό, είναι ένα κομμάτι της προσπάθειας που θα αναληφθεί από ειδικούς.

“Εξοπλισμός και απαραίτητα αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν τα εκθέματά του υπάρχουν καθώς υπάρχει και κόσμος που θέλησε να μας προσφέρει αντικείμενα, όπως και μέλη μας” σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης, γνωστοποιώντας μόνον πως, τα 600 περίπου μέλη της Ένωσης, “έχουν θησαυρούς στα χέρια τους”. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορία των ταρσανάδων, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ταρσανάδες και τους τεχνίτες που κι εκείνοι θα συμβάλλουν”. Ωστόσο, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν κατάλληλα καταρτισμένα πρόσωπα για τη διαμόρφωση και λειτουργία του εσωτερικού χώρου, σημείωσε πως, “Το στήσιμο των εκθεμάτων δεν θα γίνει τυχαία αλλά από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να στήνουν Κέντρα Ναυτικής Παράδοσης. Οι ίδιοι θα επιλέξουν και θα οργανώσουν τον χώρο ώστε να είναι επισκέψιμος” σχολίασε κατηγορηματικά, μιλώντας επιγραμματικά και για το γεγονός πως η δημιουργία του Κέντρου, θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης.

“Το Κέντρο θα στηθεί σε γερές βάσεις. Η Σύρος έχει αξιόλογη και σπουδαία ιστορία. Ένα κομμάτι της είναι η ναυτική παράδοση. Θα είναι πολύ καλή εξέλιξη αφού θα προστεθεί στα συν της ανάπτυξης του τουρισμού. Νομίζω είναι όνειρο όλων των Συριανών” ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας εκ των προτέρων ένα δημόσιο ευχαριστώ προς την αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα, η οποία όπως εξήγησε είναι πρόθυμη να συνδράμει σε ό,τι απαιτηθεί.

“Ευχαριστούμε και την κ. Μαίρη Ρώτα που μας έχει πει ότι θα βοηθήσει σημαντικά. Αναμένουμε το θέμα του κτιριακού και θα προχωρήσουμε. Και στο θέμα της ξενάγησης, θα εκπαιδευθούν παιδιά” δήλωσε ο κ. Μηλιός, κλείνοντας το ενημερωτικό κομμάτι σχετικά με το Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης της Σύρου.

 

Αναμένεται επίσημη εκδήλωση εντός του 2017

Προτού ολοκληρώσει συνολικά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μηλιός τόνισε πως, “Η Σύρος από μόνη της είναι ένα ναυτικό μουσείο. Έχουμε ταρσανάδες, έχουμε ναυπηγείο, σχολή μηχανικών. Λείπει μόνον αυτό το Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης. Έχουμε επισκεφθεί την Ελλάδα και ακόμη και μέρη χωρίς θάλασσα, διατηρούν κέντρα ναυτικής παράδοσης για δικούς τους σκοπούς. Επομένως, έγινε κατανοητό πως αυτό λείπει από τη Σύρο και πρέπει να υλοποιηθεί”.

Ως εκ τούτου και αφού “κλείσει” το θέμα του χώρου στέγασής του, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου ανανέωσε το δημόσιο ραντεβού για την πλήρη και σαφέστερη ενημέρωση σε επίσημη εκδήλωση, με το σύνολο όσων συνδράμουν σε μία θετική εξέλιξη.

“Μέχρι το τέλος του έτους έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε την επίσημη εκδήλωση στο θέατρο Απόλλων για να υπάρξει ενημέρωση προς κάθε πλευρά” ανέφερε μιλώντας για την κοινή συνάντηση με τον Δήμαρχο, αφήνοντας ανοικτό και το θέμα της πολυεπίπεδης στήριξης της όλης προσπάθειας από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Πολιτισμό και τη Ναυτιλία και που όπως σημείωσε, “έχουν εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσουν”.