Συνάντηση χορευτικών τμημάτων από την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη, την Αττική, τη Λαμία και τη Σύρο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ανεκτίμητη προσφορά στον πολιτισμό

Η «σημαία» της αγάπης και της υπερηφάνειας για τις ρίζες της ελληνικής παράδοσης «κυματίστηκε» το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Θέατρο Απόλλων, κατά την καθιερωμένη -πλέον- συνάντηση χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής».

Το πρόγραμμα άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με το αγαπημένο «Γαϊτανάκι» και πέντε ακόμα χορούς, που διδάσκουν στα μέλη του η Μαλαματή Αναστασοπούλου, ο Φωκίων Καλκαβούρας, η Μαρία Κορφιάτου και η Άννα Χρήστου. Από το 1915 έως και σήμερα, το Λύκειο παραμένει πιστό στους καταστατικούς σκοπούς του, που είναι η διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση των Παραδόσεων και της Εθνικής μας Κληρονομιάς, αλλά και η προστασία και με κάθε τρόπο προάσπιση των δικαιωμάτων Γυναίκας, Μητέρας και Παιδιού.

Στους χώρους του δραστηριοποιούνται περίπου 300 άτομα (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες) που διδάσκονται εθνικούς παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, σχεδιάζουν και ζωγραφίζουν αλλά και παρακολουθούν τα βιωματικά σεμινάρια λαογραφίας μέσα από την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Συνεργάζεται στενά με τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνοντας θεματικά πολιτιστικά προγράμματα. Οι χορευτικές ομάδες αναβιώνουν επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τα τοπικά έθιμα «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» και τα προβάλλουν με μουσικοχορευτικές παραστάσεις για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με την πολύτιμη υποστήριξη του Χρήστου Πρασσάκη συμμετείχαν ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος ''Πήγασος Λαμίας", ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, ο Χορευτικός Σύλλογος του Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης "Η Χοροέκφραση" και ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών (Νέα Πέραμος Αττικής).

Συρτό, καρσιλαμά και τέσσερις ακόμα χορούς παρουσίασε ο ιστορικός Πολιτιστικός Συλλόγος Περαμίων Κυζικηνών, σκοπός του οποίου είναι η προαγωγή και η διατήρηση της μικρασιατικής ιδέας.  Ο Σύλλογος επανιδρύθηκε στην Ελλάδα αμέσως μετά τον διωγμό των Μικρασιατών Ελλήνων του 1922, ύστερα από τις φιλότιμες προσπάθειες επιφανών Περαμίων της εποχής εκείνης. Αποτελεί συνέχεια της αρχικής ένωσης με την ονομασία  «Ανορθωτικός Σύνδεσμος των Περαμίων», που ιδρύθηκε το 1907 στην Κωνσταντινούπολη και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην κατεστραμμένη από τη φωτιά, την εξορία και τον πόλεμο,  Πέραμο. Έδρα του αποτελεί σήμερα η πόλη της Νέας Περάμου στην Αττική. Ο Σύλλογος, ο οποίος απαριθμεί 1.600 μέλη και φίλους στεγάζεται σε έναν μοναδικό χώρο ιστορικής μνήμης που κοσμεί  την πόλη της Νέας Περάμου από το 2015, το Παλαιό Ελαιοτριβείο Νικολάου Πέτκα που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1933.

Ρουγκατσιάρικος, Τσάμικος, Λυποθυμιάρικος και Καλαματιανός χορός περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Πήγασος» Λαμίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2013. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λαμίας αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων των μελών του με τη διοργάνωση εκδρομών και εκδηλώσεων. Περίπου 200 χορευτές παραδοσιακών χορών όλων των ηλικιών στελεχώνουν τις χορευτικές ομάδες του και λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, μεσαίων και προχωρημένων. Ο Σύλλογος έχει λάβει μέρος σε πολλά χορευτικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Πάρο, τη Σαντορίνη, την Κοζάνη, την Έδεσσα, τη Λειβαδιά, την Ιτέα Φωκίδας και σε πολλά εντός του Νομού Φθιώτιδας. Διαθέτει πλούσιο βεστιάριο με φορεσιές, πιστά αντίγραφα από Μ Ασία, Αν Ρωμυλία, Αιγαίο και Ρούμελη. Προέδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου είναι ο καθηγητής φυσικής αγωγής, Κωνσταντίνος Γεωργαντζάς.

Χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Η Χοροέκφραση», ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 από νεαρά σε ηλικία άτομα. Στόχοι του είναι η ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των μελών μας, αλλά και με μέλη άλλων πολιτιστικών συλλόγων που αγαπούν και ερευνούν την παράδοση, της φιλαλληλίας, της συνεργασίας και ενίσχυσης των θεσμών αλληλεγγύης των μελών μας. Ο Σύλλογος έχει 15 χορευτικά τμήματα και αριθμεί περίπου 300 χορευτές, ηλικίας από 3 έως 80 ετών.

Τον 6ο χρόνο ζωής του διανύει ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Χαλκίδας. Η ομάδα των παραδοσιακών χορών με δάσκαλο τον κ. Ελευθερίου είναι μια από τις παλαιότερες, πιο μεγάλες και πιο κεφάτες ομάδες του συλλόγου, αφού λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ χορών και εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και μια εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό. Στόχος τους είναι η διοργάνωση ενός πανελλήνιου φεστιβάλ το καλοκαίρι.

Διατήρηση και διάδοση αξιών

Τη δεύτερη εμφάνισή του στη Σύρο πραγματοποίησε ο χορευτικός σύλλογος Χαλάστρας του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης. Στους κόλπους του λειτουργούν 15 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού, θεάτρου και παραδοσιακής μουσικής. Τα μέλη του ξεπερνούν τα 350 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στα παραπάνω  πολιτιστικά τμήματα και στις εθελοντικές ομάδες διοργάνωσης εκδηλώσεων και φεστιβάλ. Η δράση του συλλόγου είναι μεγάλη σε φεστιβάλ της Ελλάδας όλο το χρόνο και στα διεθνή φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι. Σκοπός του είναι η καταγραφή και προβολή των τοπικών παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας, τραγουδιών, ηθών και εθίμων της περιοχής. Χορό διδάσκουν ο Γιώργος Καψάλης και η Αθανασία Κηπουρού, ενώ υπεύθυνη του χορευτικού Συλλόγου είναι η κ. Ελένη Παπούλια.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Χριστίνα Παναγιωτοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η οποία υπογράμμισε την ανεκτίμητη προσφορά των ανθρώπων που συνδέονται με την τέχνη και τον πολιτισμό στη διατήρηση και διάδοση των παραδόσεων και των αξιών μας. Μετά το τέλος της παράστασης, απονεμήθηκαν στους εκπροσώπους όλων των συλλόγων αναμνηστικά δώρα.

Διαβάστε ακόμα