8ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο του Ινστιτούτου Σύρου

«Πολιτισμός και Ψηφιακή Τεχνολογία»

  • Τρίτη, 27 Μαρτίου, 2018 - 06:13

Την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο θέμα της προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων ενός τόπου΄, προσφέρει για όγδοη συνεχή χρονιά σε επιστήμονες, φοιτητές, κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων το Ινστιτούτο Σύρου.

Το 8ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο με θέμα «Πολιτισμός και Ψηφιακή Τεχνολογία» θα διεξαχθεί από 25 ως 30 Ιουνίου 2018 στην Ιστορική Μονή Ιησουϊτών στην Άνω Σύρο, στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Πειραιά, την Περιφέρεια Νήσων Ν. Αιγαίου και το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης.

Η τεχνολογία, όπως και η τέχνη, η επιστήμη και κάθε έκφραση της συναισθηματικής ή διανοητικής νοημοσύνης, που συμβάλει στην ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης ενός τόπου, είναι αναμφισβήτητα στοιχεία του πολιτισμού αυτού του τόπου.

Στόχος του φετινού σεμιναρίου είναι να δημιουργηθεί ένας διάλογος και να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός επάνω στο θέμα της αξιοποίησης της ψηφιακής πληροφορίας, δηλαδή της όσο το δυνατόν θετικότερης απόδοσης της ψηφιακής τεχνολογίας και τη σύνδεσή της με το προϊόν της συλλογικής μας συνείδησης της ανθρωπότητας, όπως αυτή μπορούμε να την αντιληφθούμε ως έκφραση του σημερινού πολιτισμού μας.

Το Εργαστήριο

Οι διδάσκοντες επομένως επιλέγονται ανάμεσα σε πρόσωπα τα οποία διαθέτουν εμπειρία και μεγάλη εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία αφενός και αφετέρου άτομα που έχουν εντρυφήσει στα θέματα πολιτισμού, ώστε να αναζητηθεί το ιδανικό επίπεδο συνεργασίας για ένα ισορροπημένο και αποδοτικό ψηφιακό πολιτισμό. Θα επιδιωχθεί δηλ. μια απάντηση στο διπλό ερώτημα: Πώς ο πολιτισμός θα βοηθηθεί και θα βοηθήσει την ψηφιακή τεχνολογία και πώς η ιλιγγιώδης εξέλιξη της δεύτερης θα εντάσσεται στα όρια πολιτισμού, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε αβίαστα πλέον για ένα «Ψηφιακό Πολιτισμό».

Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν πάνω στην ψηφιακή απόδοση ενός στοιχείου υλικής ή/και άυλης κληρονομιάς της Σύρου. Θα υπάρχουν για διευκόλυνση των συμμετεχόντων, έτοιμες προτάσεις για να επιλέξουν. Οι καλύτερες εργασίες που θα επιλεγούν από τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου, θα συμμετέχουν τον Σεπτέμβριο στην πρωτοποριακή Ψηφιακή Έκθεση με θέμα «Ψηφιακή Χίμαιρα» που θα φιλοξενηθεί στην Ερμούπολη 16 με 30 Σεπτεμβρίου 2018 (συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ινστιτούτου Σύρου, της ΜΚΟ HERMeS και της εταιρείας AETERNUS).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ετοιμάσουν μια εργασία 7 -10 περίπου σελίδων με σχέδια, κείμενο και φωτογραφίες. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εργαστούν μόνοι τους ή σε ομάδες 2-3 ατόμων.

Από τους οργανωτές θα δοθεί αντίστοιχο υλικό προς επεξεργασία. Οι ομιλητές της κάθε ημέρας θα είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων. Στη διάθεσή τους (συγκεκριμένες μέρες και ώρες) θα είναι και το Εργαστήριο Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων (ISD Lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όλες οι εργασίες θα δημοσιευτούν σε ειδικό τεύχος του Ινστιτούτου Σύρου.